Teraz jest 2018-01-17, 22:42

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 PostTytuł:
Napisane: 2007-08-07, 13:55 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-08-05, 16:44
Posty: 85
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S6500fd
Bałem sie że troche za długi czas bedzie jak dam ISO 100 i zdjecia mi wyjdą poruszone, bo pozycja nie była zbyt wygodna (łapałem dużo kadrów z małej wysokości co powodowało ze stabilność ręki była dość marna :-/ )

Apropo Exifów - próbowałem w dalszym ciągu resizować w PS'ie (daje opcje save for Web) i zawsze mi wycina Exifa, zawsze tak robi czy ja coś źle wciskam?
Jak dam opcje resize w ACDSee to tam elegancko exif zostaje (ale tam nie ma opcji wyostrzenia co czasem sie może przydac.
Da sie w PS'ie zrobić tak żeby Exif zostawał czy jest jeszcze jakiś inny sposób??


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-08-07, 14:23 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-07-08, 14:50
Posty: 56
Lokalizacja: Pleszew
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: s6500fd
Używaj "Save As..." aby zapisać z Exif'em.


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-08-07, 21:11 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-08-05, 16:44
Posty: 85
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S6500fd
Jadowity napisał(a):
Używaj "Save As..." aby zapisać z Exif'em.


Faktycznie, teraz zauważyłem że można to zrobić poprzez Obrazek -> Wielkość obrazka... i następnie po zmianie wielkości dać Zapisz jako... (w wersji pl)


Jeszcze mam takie pytanie czy tryb Pejzaż ustawiany na pokrętle aparatu działa jakoś sensownie czy lepiej jest ustawić np na tryb P lub A??


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-08-08, 07:16 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-23, 21:07
Posty: 4509
zdjęcia: 237
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Kit napisał(a):
Jeszcze mam takie pytanie czy tryb Pejzaż ustawiany na pokrętle aparatu działa jakoś sensownie czy lepiej jest ustawić np na tryb P lub A??


Nie obraź się ale w takich przypadkach najlepiej zrobić trzy fotki - w trybie pejzaż, A i P - mając takie trzy przykłady porównać. Nie wiem jak Wy ale ja swój aparat przeebadałem na wszystkie sposoby jedynie nie zaglądałem do środka ;)

_________________
:arrow: FAQ - koniecznie przeczytaj :D

G a l e r i a
F o t o b l o g

RATUJMY EXIFY - Nie wykasowujcie metadanych ze zdjęć :!:


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-08-08, 11:16 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-08-05, 16:44
Posty: 85
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S6500fd
Wiem że tak najlepiej ale wolę sie uczyć na błędach (doświadczeniach) innych.

A jak sie wybieram na jakąś wcieczke to wolałbym zeby zdjęcia które zrobie dało sie jakoś ogladać, a nie zawsze jest czas stać półgodziny w jednym miejscu i próbowac setek ustawień - bo by osoby towarzyszące chyba tego nie wytrzymały ;) (nie mówie ze odrazu zdjęcia maja być super - ale żeby nie były to rozmyte plamy :roll: ), dlatego wole sie spytać co i jak bo widze ze wielu użytkowników ma już ten aparat i (tak jak Ty) poznało go dogłębnie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-08-09, 10:41 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-05-19, 11:44
Posty: 1357
zdjęcia: 9
Lokalizacja: Twierdza
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: s5600
widzę, że brat należy do klubu cienko - kiedyś trafiłem na ich forum :D

_________________
Obrazek
Podcast - Papa Cafe


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-08-09, 16:50 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-08-05, 16:44
Posty: 85
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S6500fd
Abstrakcyjny napisał(a):
widzę, że brat należy do klubu cienko - kiedyś trafiłem na ich forum :D


Ano należy :mrgreen: i do TKK.org.pl chyba jeszcze też ;)

A oprócz tego zajął na jakimś Tuning show (nie pamietam juz nazwy ale moge sprawdzić) drugie miejsce na najniższe CC w Polsce (chociaż na tych fotkach chyba tego nie widać, ale samochód strasznie nisko siedzi - twardość tzw. półbeton i niskie zawieszenie na zakrętach duużo frajdy - nawet bardziej wypasne bryki grzeja hamulce tam gdzie CC przechodzi bez zdejmowania nogi z gazu :mrgreen: :mrgreen: - tylko zeby silnik był mocniejszy (a chyba bedzie, bo brat coś mówi o swapie na 1.2 :lol: 8-) )

A żeby nie było za dużego OT - to dzisiaj doszła do mnie karta Fuji 2GB Typ H (wygląda na wiarygodne, więc chyba rzeczywiście to jest typ H)i jeszcze na "starej" 256MB porobiłem pare zdjęc w Rabce (niestety rodzinka mnie poganiała i nie miałem czasu sie dobrze ustawić :-/ ) ale może jakas fotka sie nada na forum to wrzuce (jeszcze nie zdążyłem przegladanąć) ;), pozatym pogoda taka średnia - niby słońce itp ale słaba przejrzystość powietrza :(

Edit:
Może uda sie coś wybrać tylko niestety przejrzystość powietrza dużo fotek "zepsuła" mogłybyć fajne a wyszły troszke zamglone :| .

A odnośnie na jakim trybie fotografować to tryb Pejzaży (Landscape) jest jak na mój gust całkiem całkiem - zdjecia wychodza ostrzejsze troszke niz na P i kolorki zieleni sa lekko podbite co daje ładny efekt (taka "żywsza" ta zielen jest). [Oczywiście mówie o zdjęciach robionych z reki i na szybko (bo statywu jeszcze nie zakupiłem niestety)]


PS2:

Obiecane fotki (jedna z pierwszych tym aparatem, i w sumie "bardzo pierwsze" krajobrazów, pozatym robione na szybkiego (ahh ta rodzinka :roll: - wydaje mi sie ze na te da sie patrzeć :oops: :lol: - czekam na ocene)

1.
Obrazek
2.
Obrazek


Ostatnio edytowano 2007-08-10, 15:14 przez Kit, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-08-10, 08:47 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-07-17, 12:05
Posty: 4853
zdjęcia: 2
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S5 pro
Da się na nie patrzeć - całkiem moim zdaniem udane.

Numeruj foty przyszłością.

_________________
"Jeżeli, daj Boże, Pan Bóg jest, to chwała Bogu, ale natomiast jeśli, nie daj Bóg, Pana Boga nie ma, to niech was ręka boska broni. Jan Tadeusz"

a serio ;)
www.drukpiast.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-08-10, 10:56 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-04-25, 13:35
Posty: 818
zdjęcia: 5
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Fine Pix AV 100 / METZ 36 / D70 Nikuś
Bo brakuje polarka, choć przy moim Hamy pewnie wyszło by jeszcze gorzej, jak dla mnie to za dużo przeszkadzajek w postaci roślinności zasłaniajacych wode.
w 1 mozna śmiało dociąć 1/4 z lewej i z dołu
w 2 przed zrobieniem fotki należało by wykosić zielsko z lewego dolnego rogu ....

_________________
Fine Pix S9600- był i się zmył ... ostał się jeno "D110" / Fuji FinePix AV 200
jeśli szukasz dobrych programów:
DobreProgramy.pl


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-08-13, 01:08 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-05-30, 20:27
Posty: 1189
zdjęcia: 11
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S5600
Tak średnio da się na nie patrzeć, nie powalają. No i brak ostrości. Za duży bałagan w kadrze.

_________________
Fuji S5600 | Vivitar 283 | MIF 2.1e | UV Hama | POLAR Hama | Raynox DCR-250
Digipod TR-230 | iCharger BC-700 | 4x Sony 2500 + GP 2300 + Energizer 2100 + Duracell 1800
jammiq.cba.pl - zapraszam do mojej galerii


--> Moje najnowsze zdjęcia - dodane 26.11.2009


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: