Teraz jest 2018-09-20, 08:17

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 PostTytuł: Rozdzielczość
Napisane: 2009-10-29, 15:34 
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-10-27, 12:22
Posty: 17
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S9000 (s9500)
Witam

Mam pytanko czy da się jakoś zwiększyć rozdzielczość DPI w Fuji S9000 ? Chodzi mi o to żebym mógł sobie Drukować większe plakaty. Dla przykłady przy maks rozdzielczości DPI wynosi 72, gdyby można było zwiększyć na 300 to by było spoko. Jak ktoś może pomóc to proszę o nią.

jeśli temat nie w tym dziale proszę o przeniesienie.

Pozdro Mati


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-10-29, 17:27 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-07-13, 07:19
Posty: 1074
zdjęcia: 55
Lokalizacja: Głuchołazy
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: -cyfry niet- nieaktualne :-( :-)
Chyba Ci się pomyliło cos
W aparacie masz rozdzielczość w pixelach
DPI dotyczy wydruku i zalezy od ilości megapixeli, które masz do dyspozycji i wielkosci planowanego wydruku.

poczytaj dasz rade

a programy czasami proponują dpi 72 ale to mozna zmienić

_________________
ID IGOR
FAQ fujiklubu - czytaj zanim zapytasz !!!


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-10-29, 17:33 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18806
zdjęcia: 6784
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
:arrow: http://forum.fujiklub.pl/viewtopic.php?p=18392#18392

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-11-04, 14:35 
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-10-27, 12:22
Posty: 17
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S9000 (s9500)
OK dzięki za poradę, czyli mam rozumieć, że w programach da się zmienić DPI


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-11-04, 21:57 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-12-11, 11:50
Posty: 194
zdjęcia: 1
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: FinePix S5pro
matif2 napisał(a):
OK dzięki za poradę, czyli mam rozumieć, że w programach da się zmienić DPI


... w granicach możliwości.

_________________
Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat.


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-11-04, 22:12 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18806
zdjęcia: 6784
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
matif2 napisał(a):
czyli mam rozumieć, że w programach da się zmienić DPI


Fokus napisał(a):
... w granicach możliwości.

Tylko po co? Przecież to tylko i wyłącznie edycja metadanych, a nie obrazu.

matif2 napisał(a):
Drukować większe plakaty. Dla przykłady przy maks rozdzielczości DPI wynosi 72, gdyby można było zwiększyć na 300 to by było spoko.


Jak będziesz chciał drukować z większą rozdzielczością DPI, to otrzymasz wydruk mniejszy a nie większy (z pliku o określonych wymiarach w pikselach).

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-11-04, 23:22 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-06-06, 18:24
Posty: 3637
zdjęcia: 28
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy
Model aparatu: Pentax k5, Kiev 60
sparrow napisał(a):
Tylko po co? Przecież to tylko i wyłącznie edycja metadanych, a nie obrazu.

Tak, ale nie do konca. Tzn. czysto teoretycznie: w przypadku drukowania zdjec "tak jak sa" DPI daje informacje, w jakim rozmiarze ma byc drukowane zdjecie. Czyli bez zmiany metadanych dwa zdjecia o tej samej rozdzielczosci ale innych wartosciach DPI beda wydrukowane w roznych rozmiarach.

_________________
mason.org.pl * Wybór książek o fotografii * Instagram


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-11-04, 23:36 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18806
zdjęcia: 6784
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
A.Mason napisał(a):
Czyli bez zmiany metadanych dwa zdjecia o tej samej rozdzielczosci ale innych wartosciach DPI beda wydrukowane w roznych rozmiarach.

Przypominam, że mówimy o wartości DPI zapisanej w pliku JPG, przed wydrukiem, a nie o wartości wyliczonej z wielkości wydruku i wielkości obrazu rastrowego.
Naprawdę uważasz że żeby wydrukować ten obraz na kartce A4 i A3 musisz mieć dwa pliki JPG różniące się jedynie wartością DPI zapisaną w metadanych pliku?

A.Mason napisał(a):
w przypadku drukowania zdjec "tak jak sa" DPI daje informacje, w jakim rozmiarze ma być drukowane zdjecie.

Programy DTP z lat 80/90 wykorzystywały tą informację do tego celu (i to nie jestem na 100% pewien czy rzeczywiście do wydruku, czy tylko do określania wielkości wyświetlanej na podglądzie bezpośrednio po po wczytaniu pliku z obrazem do ramki na makiecie, co potem i tak można było zmienić, skalując ramkę). We wszystkich innych - z jakich drukowałem zdjęcia - zapisana w pliku JPG wartość DPI _praktycznie_ nie była wykorzystywana do wydruku ...

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-11-04, 23:53 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-06-06, 18:24
Posty: 3637
zdjęcia: 28
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy
Model aparatu: Pentax k5, Kiev 60
sparrow napisał(a):
We wszystkich innych - z jakich drukowałem zdjęcia - zapisana w pliku JPG wartość DPI _praktycznie_ nie była wykorzystywana do wydruku ...

Widocznie nie korzystales z drukowania np. w Irfan View, gdzie jedna z opcji jest drukowanie wg DPI. Czyli ten sam obrazek ale zapisany z roznymi wartosciami DPI po wydruku ma inne rozmiary.

_________________
mason.org.pl * Wybór książek o fotografii * Instagram


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-11-05, 00:54 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18806
zdjęcia: 6784
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
A.Mason napisał(a):
Widocznie nie korzystales z drukowania np. w Irfan View

Korzystałem, ale po prostu wielkość wydruku definiuję bezpośrednio w cm/mm a nie jako iloraz pikseli i DPI.

A.Mason napisał(a):
Czyli ten sam obrazek ale zapisany z roznymi wartosciami DPI po wydruku ma inne rozmiary.

Równie dobrze ten sam obrazek zapisany z RÓŻNYMI wartościami DPI, można wydrukować w dowolnym TAKIM SAMYM rozmiarze :roll:

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-11-05, 07:04 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18806
zdjęcia: 6784
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
Jeszcze na podsumowanie, dla wszystkich tych którzy się zamotali i nie do końca kumają o co chodzi z tym całym DPI:
:arrow: http://www.fototv.pl/artykuly/cyfrowa-ciemnia/dpi.html

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: