Teraz jest 2018-09-19, 22:03

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Przeważnie ustawioną mam jakość:
Ankieta wygasła 2007-07-18, 14:08
Fine 64%  64%  [ 21 ]
Normal 36%  36%  [ 12 ]
Liczba głosów : 33
Autor Wiadomość
Napisane: 2007-07-13, 14:08 
Specjalista

Dołączył(a): 2007-02-24, 01:48
Posty: 1100
zdjęcia: 8
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Zauważyliście jakąś stratę jakości zdjęć przy zapisie normal w stosunku do fine? Bo zrobiłem już kilka testów i widocznej straty w jakości nie zauważyłem (ale do dyspozycji mam tylko 19" LCD NEC i 15" LCD Toshiba - więc mogłem czegoś nie zobaczyć ;)).
Czy warto więc zapisywać zdjęcia w jakości fine, których zajmować będą 2x tyle miejsca co w jakości normal?


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-13, 14:23 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-05, 10:03
Posty: 5262
zdjęcia: 156
Lokalizacja: Ziemia Obiecana
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Model aparatu: CosinaCSM, Nikon F80; D700
Adminie! ...a gdzie opcja RAW???!!! ;)

_________________
adam

...pobaw się w domowym STUDIO...


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-13, 14:31 
Specjalista

Dołączył(a): 2007-02-24, 01:48
Posty: 1100
zdjęcia: 8
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
RAWy są bezstratne, a ja pytam o stratę między i tak już skompresowanym jpeg fine a jeszcze bardziej skompresowanym jpeg normal ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-13, 15:07 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-05-30, 20:27
Posty: 1189
zdjęcia: 11
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S5600
Ja używałem zawsze Fine, jednak teraz zrobiłem testy, i:
- po przeskalowaniu do publikacji różnicę można olać:
http://jam_krz.republika.pl/photos/5mfine.jpg
http://jam_krz.republika.pl/photos/5mnormal.jpg
- patrząc na 100% cropy 800x600 różnica jest ninimalna i ciężko zauważalna:
http://jam_krz.republika.pl/photos/crop5mfine.png
http://jam_krz.republika.pl/photos/crop5mnormal.png
Chyba że powinienem test zrobić na czymś gdzie jest wiele kolorów...

_________________
Fuji S5600 | Vivitar 283 | MIF 2.1e | UV Hama | POLAR Hama | Raynox DCR-250
Digipod TR-230 | iCharger BC-700 | 4x Sony 2500 + GP 2300 + Energizer 2100 + Duracell 1800
jammiq.cba.pl - zapraszam do mojej galerii


--> Moje najnowsze zdjęcia - dodane 26.11.2009


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-13, 15:17 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18806
zdjęcia: 6784
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
Ja w S9500 używam Fine od wielkiego dzwonu (np zdjęcia grupy 30 osób).
Normalnie to Normal (dodatkowy bonus - podczas zdjęć seryjnych w bufor wchodzą 4 fotki zamiast 3)

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-13, 16:06 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-04-24, 01:20
Posty: 561
zdjęcia: 2
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: D70s
Jeśli chodzi o jpg to Fine, a tak to wlaściwie wszystkie fotki robie w RAWie. Szkoda ze trzeba wlazic gleboko do menu zeby zmienic sposob zapisu. Czemu nie moglo byc tego pod przyciskiem F :-/

_________________
Nikon, Apple, Wacom
www.lukaszberlinski.pl | www.blog.lukaszberlinski.pl


Ostatnio edytowano 2007-07-17, 17:43 przez lookash, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-13, 16:13 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-05-30, 20:27
Posty: 1189
zdjęcia: 11
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S5600
lookash napisał(a):
Szkoda ze trzeba wlazic gleboko do menu zeby zmienic sposob zapisu.


Też tego nie rozumiem. I to przecież nie nowość bo od dawna tak jest i każdy narzeka :-/ Zastanawiam się dlaczego fuji tego nie poprawi w sofcie. Przecież jest to kolejny tryb rozdzielczości/jakości obrazu więc logiczne jest, że powinien byc razem z resztą, ale jak widać japończycy mają inny punkt widzenia.

_________________
Fuji S5600 | Vivitar 283 | MIF 2.1e | UV Hama | POLAR Hama | Raynox DCR-250
Digipod TR-230 | iCharger BC-700 | 4x Sony 2500 + GP 2300 + Energizer 2100 + Duracell 1800
jammiq.cba.pl - zapraszam do mojej galerii


--> Moje najnowsze zdjęcia - dodane 26.11.2009


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-13, 16:41 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-23, 21:07
Posty: 4509
zdjęcia: 237
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Ja zauważyłem tylko różnicę podczas obróbki - po prostu jak dużo się bawię - krzywe, poziomy, światło i cień to na fotkach F jestem w stanie zrobić więcej hmm kroków niż na N zanim pojawi się kompresja i wyjdą szumy - oczywiście to subiektywne odczucie bo wiadomo jak się przegnie z danym narzędziem to i Raw nie pomoże - ot moje spostrzeżenie w tym temacie

_________________
:arrow: FAQ - koniecznie przeczytaj :D

G a l e r i a
F o t o b l o g

RATUJMY EXIFY - Nie wykasowujcie metadanych ze zdjęć :!:


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-13, 17:24 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-05-19, 11:44
Posty: 1357
zdjęcia: 9
Lokalizacja: Twierdza
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: s5600
Ja zawsze pstrykałem na normal, ale dzisiaj rano przestawiłem sobie na fine właśnie w celu sprawdzenia czy jest wielka różnica w jakości. Zdjęć jeszcze nie zrzucałem.

_________________
Obrazek
Podcast - Papa Cafe


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-13, 17:50 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 12:01
Posty: 17398
zdjęcia: 3740
Lokalizacja: Zgorzelec / Jerzmanki
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Model aparatu: S 5600->S 6500 fd->S 100 fs->X-S1
Robiłem i robię na FINE tylko w przypadku gdy nie są to foty dla mnie.
Podczas moich testów różnica nie była dostrzegalna.
A z tym RAW to fakt - głęboko w menu jak cholera ;)

_________________
MÓJ BLOG FOTOGRAFICZNY - ZAPRASZAM

ŚWIAT WITRAŻY - ZAPRASZAM


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-13, 17:52 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-06-11, 21:02
Posty: 711
zdjęcia: 219
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: s5600
Normal - roznica raczej malo dostrzegalna w jakosci zdjecia, ale za to dostrzegalna w prędkosci zapychania się karty pamięci :)

_________________
zdjęcia do oceny | moja galeria na fujiklub.pl | plfoto|digart.pl

zapraszam


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-13, 18:54 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-05-19, 16:57
Posty: 2127
zdjęcia: 3
Lokalizacja: Chrzanów
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S9500/ K10 D i brak czasu
dla swoich potrzeb tylko normal ,na fine szkoda miejsca na karcie (no chyba że RAW) :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-15, 21:17 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-04-21, 11:54
Posty: 1029
zdjęcia: 140
Lokalizacja: mieszkanie M4 (mały pokój)
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Model aparatu: 12XP, zorki 4
To moze ja sie wypowiem. Dzisiaj bylem z mama w plenerze (i teraz kazdy sobie mysli ile on moze miec lat?? a moze to taki mami synek?). Bylem i bylo super, nie wiedzialem ze z Mamą mozna tak przyjemnie pracowac, ale do rzeczy. Nie wiem jakim sposobem w aparacie przestawila mi sie opcja z Fine na normal i cykalem zdjecia. moje odczucia sa nastepujace. Wlosy wychodza z kompresja i to bardzo widoczna. poprostu na wlosach sa krzaki. To tyle.

_________________
Obrazek
Fuji X-E1+ fuji 16-50 + tokina28mm f2,8 + tokina 35mm f2,8 + canon50mm f1,4 +chinon135mm f2,8 + chinon 200mm f3,5


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: