Teraz jest 2018-08-18, 21:13

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
Napisane: 2007-07-03, 17:33 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-04-21, 11:54
Posty: 1029
zdjęcia: 140
Lokalizacja: mieszkanie M4 (mały pokój)
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Model aparatu: 12XP, zorki 4
Hej jakis czas temu wystawilem fotki na forum i na temat jednej ktos napisal ze za ciemna. pomyslalem sobie ze moze nie ma skalibrowanego monitora. jednak z drugiej strony skoro zajmuje sie fotografia i obrobka zdjec to pewnie ma go skalibrowanego. Przed chwila przypomnialem sobie ze moze kalibruje monitor z e strony www, jednak jest tych sposobow kilka. ja uwazam jeden za najbardziej dokladny. Mam do wszystkich prosbe, moze dacie sie namowic na to zebysmy skalibrowali monitory wedle wzoru ze strony http://www.fotogenia.info/flaneur/monitor.htm??

[Edit by sparrow]
Aktualnie wzorzec do kalibrowania znajduje się tutaj: http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/k/0.htm

_________________
Obrazek
Fuji X-E1+ fuji 16-50 + tokina28mm f2,8 + tokina 35mm f2,8 + canon50mm f1,4 +chinon135mm f2,8 + chinon 200mm f3,5


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-03, 17:54 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-05-30, 20:27
Posty: 1189
zdjęcia: 11
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S5600
Ja mam od samego początku (tj. od zakupu monitora) właśnie według tego wzorca monitor skalibrowany. Nie z tej strony tylko ze strony Adama Śmiałka ale na jedno wychodzi (zresztą tam nawet link jest).

_________________
Fuji S5600 | Vivitar 283 | MIF 2.1e | UV Hama | POLAR Hama | Raynox DCR-250
Digipod TR-230 | iCharger BC-700 | 4x Sony 2500 + GP 2300 + Energizer 2100 + Duracell 1800
jammiq.cba.pl - zapraszam do mojej galerii


--> Moje najnowsze zdjęcia - dodane 26.11.2009


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-03, 17:58 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-04-21, 11:54
Posty: 1029
zdjęcia: 140
Lokalizacja: mieszkanie M4 (mały pokój)
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Model aparatu: 12XP, zorki 4
no jet jest. no to super to jest nas dwóch. kto następny przyłącza się do bandy??

_________________
Obrazek
Fuji X-E1+ fuji 16-50 + tokina28mm f2,8 + tokina 35mm f2,8 + canon50mm f1,4 +chinon135mm f2,8 + chinon 200mm f3,5


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-03, 20:29 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-05, 09:57
Posty: 1564
zdjęcia: 6
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Pentax K100D super
Dołączyłem do skalibrowanych

_________________
Pentax K100D Super, kit, SMC P-FA 50mm 1.4, SMC-M 85/2, FA 80-320, Sunpak Auto 383 Super, Sunpak 30SR, Sherpa 600R


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-03, 20:58 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-06-06, 18:24
Posty: 3637
zdjęcia: 28
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy
Model aparatu: Pentax k5, Kiev 60
Cholera, ciezko powiedziec. Jedynki i dwojki nie widze, ale tez 8 mi zniknela tak, ze tylko wiedzac, ze tam jest, mozna ja odczytac. Jesli chodzi o skale tonalna, to niby mam ustawiona na 32 bity, ale jednak widze takie minimalne przejscia pomiedzy kolorami ciemniejszymi :-(
W dodatku moj monitor pozwala na 6500K albo 9000K, ale przy 6500 wszystko wyglada pomaranczowo :-(


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-03, 21:06 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-05-19, 16:57
Posty: 2127
zdjęcia: 3
Lokalizacja: Chrzanów
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S9500/ K10 D i brak czasu
w domu mam skalibrowany ,a teraz w pracy to zrobiłem :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-03, 21:07 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-04-21, 11:54
Posty: 1029
zdjęcia: 140
Lokalizacja: mieszkanie M4 (mały pokój)
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Model aparatu: 12XP, zorki 4
no ciesze sie ze jestescie otwarci na propozycje.
A mason bardziej patrz an ata 3 zeby byla na krawedzi.
NIKT01 to masz fajnie ze wpracy masz dobry monitor. ja w robocie mam takiego starego samsunga wypalonego ze potencjometr na max i dalej ciemno. ja bym to zalatwil gdyby to bylo moje (srubka na trafo) ale nie ruszam bo nie moje. :roll:
Jeszcze jedno, inaczej bedzie wygladal monitor w dzien a inaczej w nocy. ja ma stary analogowo cyfrowy monitor, ale wiem ze wy kasiasci jestescie to macie nowsze sprzety to mozna sobie zrobic ustawienia i jednym przyciskiem zmieniac na tryb dzienny i nocny. wspolczucia dla posiadaczy LCD dla ludu tam nie zrobicie dobrej kalibracji. wiem bo sam kiedys probowalem na uczelni w czasie zaliczen (w tym semestrze) czekajac na swoja kolej :]

_________________
Obrazek
Fuji X-E1+ fuji 16-50 + tokina28mm f2,8 + tokina 35mm f2,8 + canon50mm f1,4 +chinon135mm f2,8 + chinon 200mm f3,5


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-03, 22:40 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18805
zdjęcia: 6784
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
Witam,
na stronę Adama Śmiałka trafiłem już dość dawno, bodajże dzięki lekturze pl.rec.foto.cyfrowa.

LCD przy komputerze stacjonarnym mam poprawnie skalibrowany od dawna :D,
natomiast w laptopie (niezależnie od ustawień suwaka jasności - widzę od 1 do 4) :cry:


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-03, 23:21 
Zaangażowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-05-29, 14:28
Posty: 327
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S5600
Esch... tez pomyslalem ze sobie ustawie ale niestety... Lekko widze cyfre 5 i tak troszke 6 a reszty juz wogole :/ regulacja nic nie zmienia :(

_________________
Piotrek
- moje: skrzydla.org,jetphotos.net,plfoto.com
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-03, 23:24 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-05-19, 11:44
Posty: 1357
zdjęcia: 9
Lokalizacja: Twierdza
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: s5600
Ja czasami wychodzę do brata na piętro i na jego monitorze oglądam jakieś wrzucone przez siebie foty i dopiero widzę jak LCD w moim lapku potrafi kłamać ;) Ogólnie mówiąc - idealnie go nie ustawię, ale nie jest źle.

_________________
Obrazek
Podcast - Papa Cafe


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-03, 23:29 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-05-30, 20:27
Posty: 1189
zdjęcia: 11
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S5600
LCD w laptopach to jedno wielkie g... Możliwości regulacji znikome. No ale też przeznaczenie tych ekranów zdecydowanie inne (i inne parametry są istotne).

_________________
Fuji S5600 | Vivitar 283 | MIF 2.1e | UV Hama | POLAR Hama | Raynox DCR-250
Digipod TR-230 | iCharger BC-700 | 4x Sony 2500 + GP 2300 + Energizer 2100 + Duracell 1800
jammiq.cba.pl - zapraszam do mojej galerii


--> Moje najnowsze zdjęcia - dodane 26.11.2009


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-03, 23:36 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-05-19, 11:44
Posty: 1357
zdjęcia: 9
Lokalizacja: Twierdza
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: s5600
jammiq oczywiście zdarzają się sztuki z dobrymi LCDkami ale wtedy cena rośnie ;) Ja kupując lapka strzelałem przede wszystkim w stosunek ceny do jakości ogólnej sprzętu :) Jak wszystko ma to swoje plusy i minusy.

_________________
Obrazek
Podcast - Papa Cafe


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-04, 00:10 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-06-12, 12:00
Posty: 175
zdjęcia: 9
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: s9600
U mnie widać wszystkie od 5tki.. :D nie ma żadnej różnicy w przestawianiu jasności monitora.. jest ciemny i tyle.. ;) z tą małą różnicą iż zdaję sobie z tego sprawę..

_________________
http://losiowisko.com - podcast z porożem ;)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-04, 07:10 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-04-21, 11:54
Posty: 1029
zdjęcia: 140
Lokalizacja: mieszkanie M4 (mały pokój)
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Model aparatu: 12XP, zorki 4
rafus to jak ty mozesz na nim pracowac i ogladac fotki?? chcesz to podkrec go na TRAFO to nie trudne, a efekt fenomenalny(tak na marginesie przyjechalem do domu na wakacje i tutaj siostry monitor tez juz sie lekko wypala dlatego dzisiaj bede go podkrecal :])

_________________
Obrazek
Fuji X-E1+ fuji 16-50 + tokina28mm f2,8 + tokina 35mm f2,8 + canon50mm f1,4 +chinon135mm f2,8 + chinon 200mm f3,5


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-07-04, 07:30 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-05-07, 10:36
Posty: 1091
zdjęcia: 8
Lokalizacja: Krzepice/Częstochowa
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Przyłączyłam się do "akcji" i monitor w domku ustawiony :) W pracy nie ma sensu - LCD, on zawsze robił co chciał, dodatkowo mruga do mnie zielenią i żółcią od czasu do czasu :P ;)

_________________
EOS

Wybaczcie !!


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: