Teraz jest 2018-08-18, 21:12

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
Napisane: 2008-05-08, 21:19 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2007-08-19, 10:23
Posty: 337
zdjęcia: 12
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: fuji s6500
Witam

Mam następujące pytanie. Czy może mi ktoś powiedzieć jak zrobić, aby z poniższego obrazka zostały mi tylko kontury PKiN ??? Może być w PSie lub Gimpie...wsio ryba, byle bym wiedział jakich narzędzi użyć :)
Napisu nad pałacem to już się sam pozbędę :) Bardzo bym prosił o szybką odpowiedź to dość pilna sprawa.

Obrazek

Dzięki wszystkim za pomoc
Cahir


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-05-08, 21:38 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-05-17, 10:44
Posty: 2689
zdjęcia: 15
Lokalizacja: Szymbark/Rzeszów
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Model aparatu: S6500fd, S3Pro
może w pewnym stopniu TO pomoże

_________________
S3Pro + 10-20 + 18-70 + 50 1.8 80-200 2.8 + SB80DX + Jupiter 135 3.5 i za mała torba
w w w . t o m e k j a b l c z y k. i n f o
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-05-08, 23:31 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-09-15, 11:57
Posty: 2409
zdjęcia: 19
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: [pustka] / K100D
Cahir napisał(a):
może mi ktoś powiedzieć jak zrobić, aby z poniższego obrazka zostały mi tylko kontury PKiN ???

mało precyzyjne pytanie, ale zakładam, iż rozchodzi się o kontudy zew. :roll:
w Drawie reczne przerysowanie (na wektorówke) zajmie jakieś 3-4min ;)

_________________
K100D | SMC-DA 18-55mm F3.5-5.6 AL | Hakuba CPL | Pentax-M SMC 50/1,7 | Soligor C/D MC 80-200/4.5 | Oreston 50/1.8 | Hoya tele 2x | Metz 36 C2 | Qpaq MC-004 | SD 2x2GB | DCR-250 | +4D | 12x2500mAh | WT3110, ... Vivitar CPL i ND-3 ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-05-09, 10:42 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-07-17, 12:05
Posty: 4853
zdjęcia: 2
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S5 pro
O takim narzędziem:

http://www.pstools.pl/?tool=487

_________________
"Jeżeli, daj Boże, Pan Bóg jest, to chwała Bogu, ale natomiast jeśli, nie daj Bóg, Pana Boga nie ma, to niech was ręka boska broni. Jan Tadeusz"

a serio ;)
www.drukpiast.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-05-09, 10:51 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-09-15, 11:57
Posty: 2409
zdjęcia: 19
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: [pustka] / K100D
Magdoc, ale to narzędzie się średnio w akcji spisuje :roll:
już lepiej jest użyć aplikacji z pakietu Corela - CorelTRACE ;)

ale z doświadczenia wiem, że najlepiej ręcznie obrysować, tymbardziej, że jakość jpga wejściowego jest mizerna i trzeba by się trochę pomęczyć jeszcze z jego obróbką (a i tak efekt końcowy nie będzie najlepszy) :roll:

_________________
K100D | SMC-DA 18-55mm F3.5-5.6 AL | Hakuba CPL | Pentax-M SMC 50/1,7 | Soligor C/D MC 80-200/4.5 | Oreston 50/1.8 | Hoya tele 2x | Metz 36 C2 | Qpaq MC-004 | SD 2x2GB | DCR-250 | +4D | 12x2500mAh | WT3110, ... Vivitar CPL i ND-3 ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-05-09, 12:43 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-07-17, 12:05
Posty: 4853
zdjęcia: 2
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S5 pro
gotiger napisał(a):
ale to narzędzie się średnio w akcji spisuje


Ale jest to narzędzie z PS --- gimpa nieznaju



gotiger napisał(a):
już lepiej jest użyć aplikacji z pakietu Corela - CorelTRACE


To tak - znam i sobie chwale.


Wiadomo recznego rysowania przy obiektach złożonych może być cała masa czasu ---- ja tam często tego CorelTrace wykorzystuje przy logach - lub korzystam z gotowców ze strony www.brandsoftheworld.com

_________________
"Jeżeli, daj Boże, Pan Bóg jest, to chwała Bogu, ale natomiast jeśli, nie daj Bóg, Pana Boga nie ma, to niech was ręka boska broni. Jan Tadeusz"

a serio ;)
www.drukpiast.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-05-09, 13:12 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-09-15, 11:57
Posty: 2409
zdjęcia: 19
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: [pustka] / K100D
Magdoc napisał(a):
Wiadomo recznego rysowania przy obiektach złożonych może być cała masa czasu

fakt, ale efekt znacznie lepszy ;)

Magdoc napisał(a):
lub korzystam z gotowców ze strony www.brandsoftheworld.com

czwaniak :mrgreen:

P.S. coś Cahir mało jest tym tematem zainteresowany :roll:

_________________
K100D | SMC-DA 18-55mm F3.5-5.6 AL | Hakuba CPL | Pentax-M SMC 50/1,7 | Soligor C/D MC 80-200/4.5 | Oreston 50/1.8 | Hoya tele 2x | Metz 36 C2 | Qpaq MC-004 | SD 2x2GB | DCR-250 | +4D | 12x2500mAh | WT3110, ... Vivitar CPL i ND-3 ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-05-09, 13:48 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-07-17, 12:05
Posty: 4853
zdjęcia: 2
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S5 pro
gotiger - przynajmniej my jesteśmy aktywni :mrgreen:

_________________
"Jeżeli, daj Boże, Pan Bóg jest, to chwała Bogu, ale natomiast jeśli, nie daj Bóg, Pana Boga nie ma, to niech was ręka boska broni. Jan Tadeusz"

a serio ;)
www.drukpiast.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-05-09, 14:33 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-09-15, 11:57
Posty: 2409
zdjęcia: 19
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: [pustka] / K100D
Magdoc napisał(a):
przynajmniej my jesteśmy aktywni

tak jest :mrgreen:
może ktoś inny skorzysta z tego tematu :P ;)

... albo temat w całości poleci :> :lol:

_________________
K100D | SMC-DA 18-55mm F3.5-5.6 AL | Hakuba CPL | Pentax-M SMC 50/1,7 | Soligor C/D MC 80-200/4.5 | Oreston 50/1.8 | Hoya tele 2x | Metz 36 C2 | Qpaq MC-004 | SD 2x2GB | DCR-250 | +4D | 12x2500mAh | WT3110, ... Vivitar CPL i ND-3 ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-05-09, 15:17 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-07-17, 12:05
Posty: 4853
zdjęcia: 2
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S5 pro
gotiger napisał(a):
... albo temat w całości poleci


Do kosza może nie poleci - jest już na HP - może nas wykasują ;) a co ważne poleci do Pomocy :lol:

_________________
"Jeżeli, daj Boże, Pan Bóg jest, to chwała Bogu, ale natomiast jeśli, nie daj Bóg, Pana Boga nie ma, to niech was ręka boska broni. Jan Tadeusz"

a serio ;)
www.drukpiast.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-05-11, 12:22 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-04-08, 13:59
Posty: 1426
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontury ?
Nie za bardzo wiem o co chodzi jakby,ale może o takie coś...?
Obrazek
Gimp.


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-05-11, 12:59 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2007-08-19, 10:23
Posty: 337
zdjęcia: 12
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: fuji s6500
qrcze, dokłądnie o coś takiego mi chodziło :)

Przepraszam, że wcześniej się nie odzywałem, ale jakoś czasu mi nie starczało :)
Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Magdoc napisał(a):
Do kosza może nie poleci - jest już na HP - może nas wykasują a co ważne poleci do Pomocy


Sam umieściłem w HP bo jakoś nie mogłem tematu do innego działu podpasować.....w Pomocy mogło by się znaleźć co nie co.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-05-11, 22:03 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-04-08, 13:59
Posty: 1426
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Cahir napisał(a):
qrcze, dokłądnie o coś takiego mi chodziło :)



Cieszę się.
Na marginesie - kusiło mnie aby dodać tego ludzika z bajki co to po linie rysowanej szedł i mamrotał coś bodajże po francusku :)
Ostatnio zaprzęgli go do reklamy...


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-05-12, 17:32 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2007-08-19, 10:23
Posty: 337
zdjęcia: 12
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: fuji s6500
Skoro to robiłeś w Gimpie to mogłbym się dowiedzieć za pomocą jakich narzędzi?


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-05-12, 20:56 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-04-08, 13:59
Posty: 1426
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Hej.
W miarą możliwości postaram się wyjaśnić Ci w jaki sposób zrobiłem to w Gimpie.
Oczywiście rozwiązań jest sporo w zależności od materiału na ktorym pracujemy,ja proponuję zrobić to tak :


1) Otwieramy nasz obrazek,i proszę,jest przezroczysty jak to .gif
2)W okienku Warstwy,Kanały,Ścieżki klikamy prawym przyciskiem mysz(y)ki na warstwie Tło, po czym z menu kontekstowego wybieramy Kanał alfa na zaznaczenie.
Jest?
Obrazek
Jest...

Obrazek

3)Następnie - Edycja/Wyczyść (skrót klawiaturowy - Delete) co spowoduje usunięcie zaznaczonej zawartości (ku uciesze A.Wajdy).

Obrazek

4)Opcjonalnie można stworzyć nową warstwę np białą,co pozwoli na łatwiejsze 'śledzenie' zaznaczenia.Polecam nazwać ją w sposób kojarzący się z daną warstwą co zazwyczaj owocuje jako przypominacz --o co chodzi jakby-- :)

Obrazek
Potwierdzamy OK
Obrazek

5)Przesuwamy nowo stworzoną warstwę 1 pod warstwę Tło przy pomocy strzałką 2

Obrazek

6)Jako aktywną zaznaczamy warstwę Tło,po czym Edycja/Rysuj wzdłuż zaznaczenia.
Można także zaznaczyć bezpośrednio warstwę ppm i wybrać tę opcją z menu kontekstowego.

Obrazek

7)W okienku Rysowanie wzdłuż zaznaczenia klikamy Rysuj.
W zależności od potrzeb,można dostosować wiele czynnków wpływających na dany efekt ;styl lini,malowanie deseniem,nerzędziem...

Obrazek

8)Więc...,mamy upragnioną linię.
Z zaznaczeniem można by wiele jak to z zaznaczeniami :) ale w tym konkretnym wypadku nie jest już potrzebne.Pozbywamy się go Zaznaczenie/Nic.

Obrazek

9)To wszystko.Warstwę Tło można usunąć,wyłączyć,cokolwiek...

Obrazek

Obrazek

Z tutami kiepsko u mnie,ale z chęcią pomogę jeżeli z czymkolwiek masz problem.Tylko nie o robienie zdjęć...,mam jakąś traumę z tego powodu :)

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: