Teraz jest 2017-09-26, 01:12

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-06-10, 11:37 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-01-24, 18:12
Posty: 991
zdjęcia: 810
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-M1, X-F1
Jak ustawić ścieżkę importu w LR 5 by zdjęcie nie importował mi na dysk "C"?


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-06-10, 16:15 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-10-03, 20:06
Posty: 2929
zdjęcia: 987
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 52 razy
Model aparatu: X-E2, SP320/IR
Borys napisał(a):
Jak ustawić ścieżkę importu w LR 5 by zdjęcie nie importował mi na dysk "C"?

Tak gwoli ścisłości, to chyba żeby nie eksportował na "c"?

_________________
Blog


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Re: Import LR
Napisane: 2017-06-10, 16:24 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-01-24, 18:12
Posty: 991
zdjęcia: 810
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-M1, X-F1
fazi75 napisał(a):
Borys napisał(a):
Jak ustawić ścieżkę importu w LR 5 by zdjęcie nie importował mi na dysk "C"?

Tak gwoli ścisłości, to chyba żeby nie eksportował na "c"?

To jak eksportować to wiem. Chodzi o to, że gdy klikam na "import" to pobiera rawy np. z karty pamięci i są one przechowywane na C.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-06-10, 20:38 
Nowicjusz

Dołączył(a): 2015-06-15, 19:42
Posty: 93
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Model aparatu: X-M1
Jak wejdziesz w Import, po prawej masz zakładkę "Destination". Tam wybierasz, gdzie ma skopiować pliki i czy ma umieszczać w katalogach z datą.
Zobacz tutaj, od 9:50 https://www.youtube.com/watch?v=867ysQfh4sU


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł: Re: Import LR
Napisane: 2017-06-11, 01:17 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-01-24, 18:12
Posty: 991
zdjęcia: 810
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-M1, X-F1
Skippy napisał(a):
Jak wejdziesz w Import, po prawej masz zakładkę "Destination". Tam wybierasz, gdzie ma skopiować pliki i czy ma umieszczać w katalogach z datą.
Zobacz tutaj, od 9:50 https://www.youtube.com/watch?v=867ysQfh4sU

Oto mi chodziło. Dzięki. Inna rzecz, że miałem ustawione add a nie copy, co nie pozwalało wybrać folderu importu.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-06-11, 09:34 
Nowicjusz

Dołączył(a): 2015-06-15, 19:42
Posty: 93
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Model aparatu: X-M1
A widzisz. Wydawało mi się, że przy imporcie z karty pamięci opcja "add" jest nieaktywna.


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-09-17, 16:50 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-01-24, 18:12
Posty: 991
zdjęcia: 810
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-M1, X-F1
To znów muszę prosić o pomoc. Mimo ustawienia folderu importu na dysku "d" wciąż "pluje" się o brak miejsca na "c". Jakieś sugestie co robię nie tak?


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-09-17, 17:21 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-10-03, 20:06
Posty: 2929
zdjęcia: 987
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 52 razy
Model aparatu: X-E2, SP320/IR
Borys napisał(a):
Mimo ustawienia folderu importu na dysku "d" wciąż "pluje" się o brak miejsca na "c".

Ja się tez nie znam, ale może domyślnie kopiuje też gdzie jest zainstalowany?

_________________
Blog


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-09-17, 18:01 
Nowicjusz

Dołączył(a): 2015-06-15, 19:42
Posty: 93
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Model aparatu: X-M1
A dużo masz wolnego na C? Dobrze jest mieć tam trochę wolnego miejsca.
Gdzie masz katalog LR? (plik/folder z katalogiem, nie gdzie trzymasz zdjęcia).


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł: Re: Import LR
Napisane: 2017-09-17, 19:55 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-01-24, 18:12
Posty: 991
zdjęcia: 810
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-M1, X-F1
fazi75 napisał(a):
Borys napisał(a):
Mimo ustawienia folderu importu na dysku "d" wciąż "pluje" się o brak miejsca na "c".

Ja się tez nie znam, ale może domyślnie kopiuje też gdzie jest zainstalowany?


No wlaśnie tak zawsze robiłem. Potem Skippy wyjaśnił jak zmienić miejsce importu, było spoko do dziś.

Zainstalowany jest na C, katalog na C (weźcie pod uwagę, że się nie znam). Niestety mimo zgrywania zdjęć na D LR na C tworzy jakieś pliki previews i inne dla mnie nie zrozumiałe rzeczy i tu jest problem. Kwestia wyczyszczenia kompa to inna sprawa. Zgarnąłem go od brata wraz cała zawartością dysku. :(
Teraz po usunięciu zbędnych folderów mam 2,15GB.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-09-17, 22:28 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6601
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
Borys napisał(a):
Jak ustawić ścieżkę importu w LR 5 by zdjęcie nie importował mi na dysk "C"?


Ja to robię tak:

1. zdjęcia zgrywam z karty na dysk zewnętrzny 1.
2. robię backup na drugim dysku zewnętrznym 2
3. uruchamiam Ligtrooma i importuję zdjęcia ale bez kopiowania. Czyli zdjęcia cały czas pozostają na dysku zewnętrznym.
4. zamykam Lightrooma żeby pozwolić mu zrobić backup bazy zdjęć.
5. formatuję kartę w aparacie.

Dysk 1 jest podpięty do komputera cały czas i zawiera wyłącznie rzeczy związane ze zdjeciami (zdjecia: RAF+ JPG, kopię bazy Lightrooma, zdjęcia wyexportowane).
Dysk 2 jest podłączany tylko na czas robienia kopi zapasowej i jest dokładnym obrazem dysku 1.

Największym zyskiem z tego jest backup zarówno zdjęć jak i bazy Lightrooma i zdjęć wyexportowanych. Oraz to, że w razie potrzeby mogę wziąć zewnętrzny dysk i podłączyć do dowolnego komputera z Lightroomem i mieć wszystkie swoje zdjęcia wraz z obróbką.

Borys napisał(a):
Teraz po usunięciu zbędnych folderów mam 2,15GB.


Na dłuższą metę to to jest za mało. Rozważ dodanie dysku i reorganizację Twojego systemu.

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Re: Import LR
Napisane: 2017-09-18, 12:33 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-01-24, 18:12
Posty: 991
zdjęcia: 810
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-M1, X-F1
The Mis' napisał(a):
Borys napisał(a):
Jak ustawić ścieżkę importu w LR 5 by zdjęcie nie importował mi na dysk "C"?


Ja to robię tak:

Dzięki bardzo.
Czyli przy zgrywaniu plików dajesz opcję "add"?
Jak sobie radzisz z zapisem na dyskach? Specjalna numeracja? Wg daty?
Nie do końca rozumiem pkt. 4. Robisz to po to aby LR później "odnalazł" zdjęcia na dysku?


Takie jeszcze trochę może i naiwne pytanie. Już do wszystkich czytających. Kiedy robicie selekcję zdjęć? Używacie specjalnego programu do podglądu?


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-09-18, 14:21 
Nowicjusz

Dołączył(a): 2015-06-15, 19:42
Posty: 93
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Model aparatu: X-M1
Borys napisał(a):
Zainstalowany jest na C, katalog na C (weźcie pod uwagę, że się nie znam)

Przenieś sobie zatem katalog na inny dysk i tam go używaj. Może najpierw sobie skopiuj na ten inny dysk, a jak wszystko będzie ok to wywalisz z C.
Folder z katalogiem zawiera informacje o zdjęciach i ich miniatury. Dzięki nim podgląd szybciej się ładuje oraz możesz przeglądać i oznaczać zdjęcia bez konieczności posiadania podpiętego dysku ze zdjęciami.

Dalej masz trochę za mało wolnego miejsca na dysku, warto nad tym pomyśleć.

Co do selekcji zdjęć. Tak, używam jakieś innej przeglądarki (której szybkość nie dobija) i wywalam zdjęcia, których nie chcę zachować. Ostatnio już nie chce mi się robić w RAW więc szybciej to idzie. Potem import do LR i ewentualnie tam jeszcze raz selekcja i wywalenie niepotrzebnych zdjęć. Oznaczam zdjęcia, które chce zostawić. W ten sposób jakoś łatwiej mi się pozbyć nadmiaru zdjęć, niż jak wybierałem te do wywalenia ;)

Borys napisał(a):
Jak sobie radzisz z zapisem na dyskach? Specjalna numeracja? Wg daty?

Jak używasz LRa i w nim dbasz o katalogowanie zdjęć to mało istotne jest to, jak są poukładane na dysku. Katalogi z datami i po kilku latach i tak nie wiesz, co gdzie jest. Trochę chyba lepiej tematycznie/ wydarzeniami. Ale to trzeba sobie samemu sprawdzić, jak pasuje.

Borys napisał(a):
Nie do końca rozumiem pkt. 4. Robisz to po to aby LR później "odnalazł" zdjęcia na dysku?

Bez tego też LR odnajdzie zdjęcia na dysku. Czasem człowiek się czuje lepiej, jak wie, że ma kopie zapasową ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-09-18, 16:05 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2015-09-20, 15:26
Posty: 214
zdjęcia: 9
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy
Model aparatu: X-T1
Sorry nie czytałem wszystkich postów powyżej. Proponuję metode doczesna. Serwer NAS z dwoma dyskami w raid . Zrzut wg. Numeracji katalogów z aparatu. To co do obróbki przechodzi przez LR, a oryginały zostają. Zdjęcia po edycji jakąś customowa nazwa plików i katalogów. Chyba najprostsze chyba, że ma ktoś czas na kopiowanie kopii kopii.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Re: Import LR
Napisane: 2017-09-18, 17:43 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-01-24, 18:12
Posty: 991
zdjęcia: 810
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-M1, X-F1
rocket666 napisał(a):
Sorry nie czytałem wszystkich postów powyżej. Proponuję metode doczesna. Serwer NAS z dwoma dyskami w raid . Zrzut wg. Numeracji katalogów z aparatu. To co do obróbki przechodzi przez LR, a oryginały zostają. Zdjęcia po edycji jakąś customowa nazwa plików i katalogów. Chyba najprostsze chyba, że ma ktoś czas na kopiowanie kopii kopii.

Sorry, czytałem chyba z 6-7 razy i po za pierwszymi dwoma zdaniami nic nie rozumiem. Ja nie techniczny jestem.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: