Teraz jest 2018-04-25, 05:47

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 PostTytuł:
Napisane: 2010-06-06, 22:29 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-11-26, 21:55
Posty: 1480
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Model aparatu: 995 g / 147 x 123 x 77 mm
ruphee ... mógłbyś napisać jakie to akumulatorki? bo jest różnica np między enelopami, energizerami a aku z allegro za 5zł no name

_________________
nie szukaj fotografii w podręcznikach i książkach. znajdź ją w sobie.
(...) Jestem na szczycie... iść dalej?(...) :)

"ma pani portfolio?
- nic nie mam. jestem całkowicie zdrowa" ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-06-07, 16:46 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-04-28, 14:07
Posty: 107
zdjęcia: 44
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S6500fd > Nikon D40 > Cannon 500D
Wcześniej używałem Hama 2600 i Energizer 2650, ostatnimi czasy Energizery siadły a Hamy trzymały niewiarygodnie krótko, wiec stwierdziłem czas na nowe. Po raz kolejny kupiłem Hamę 2700.

Przydało by się jakoś sprawdzić czy te baterie rzeczywiście są słabe, czy to kwestia aparatu. Może ktoś ma jakiś pomysł na test?

_________________
fotografuję - bo lubię!
nie palę - bo rzuciłem!


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-06-07, 20:05 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18741
zdjęcia: 6686
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 160 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
ruphee napisał(a):
Przydało by się jakoś sprawdzić czy te baterie rzeczywiście są słabe, czy to kwestia aparatu. Może ktoś ma jakiś pomysł na test?

Znasz kogoś z ładowarką BC700 lub BC900? - mają funkcję pomiaru użytecznej pojemności akumulatorów.

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-06-08, 12:33 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-01-04, 13:01
Posty: 643
zdjęcia: 111
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Model aparatu: HS-10 Nikon D3200
Z przytoczonych tu opisów można raczej wnioskować że wina leży po stronie aparatu. Niezbyt jasno opisaliście jak szybko się te baterie rozładowują. W ciągu godziny, dnia, a może po zrobieniu kilku zdjęć.
Po pierwsze należałoby mieć komplet sprawnych , najlepiej nowych baterii, gdy padną to cóż do serwisu, i polecałbym w momencie gdy padną aku wyjąć je i sprawdzić czy są bardzo ciepłe, może to świadczyć o zwarciu w aparacie.
A tak nie w temacie to jak już kupować nowe aku to jednak najlepsze są eneloopy. Darować sobie nawet te o ekstremalnej pojemności.
A najpewniej zastosować się jak jest możliwość do rady kolegi powyżej

_________________
Niech żyje krytyka co innych tyka!!!


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-06-08, 15:38 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2007-10-04, 17:26
Posty: 251
zdjęcia: 5
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Zenit TTL, S5600
Ja kupuje najtańsze, n.p. teraz są w LIDL-u po 3zl od sztuki i nie mam problemów. Po 3 latach użytkowania zauważyłem, że krócej aparat może być bez baterii. Na początku przed włożeniem baterii mogłem, dopiero w trakcie wkładania czyścić szmatką styki, teraz muszę się przygotować wcześniej. Przed wyciągnięciem mam już wszystko przygotowane. Otwieram klapkę, przekręcam aparat aby wypadły stare, przekrecam ponownie i szybko wkładam nowe. Na razie wyrabiam, nie resetuje się, ale mogę potwierdzić, że z czasem jest coraz gorzej i trzeba to robić szybciej. Co do akumulatorków to dopiero po 3, 4 ładowaniach dopiero dobrze trzymają.

ruphee Ja testuję na dwa sposoby. Pierwszy tani miernik co może zmierzyć 10A prądu. I mierzę prąd zwarcia przez ok 1 do 2 sekund. Dobrze naładowane mają nawet 3A. Kiedy wyciągam zestaw zwykle 3 aku mają prąd ok 1.5A a jeden 0.5A. Drugi sposób n.p. na wyjeździe to zabieram taką małą żarówkę soczewkową (bo ją trudno potłuc) na 1.2V (jak największej mocy) i kawałkiem przewodu sprzawdzam czy świeci przez dłuższą chwilę.

Nie zauważyłem wcześniej, że jest o S6500fd a ja mam S5600.

Znalazłem jeszcze coś takiego jak sprawdzić sam aparat: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1012&message=4859222


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-06-14, 09:14 
Gość

Dołączył(a): 2010-04-14, 07:18
Posty: 47
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Odnośnie podtrzymania ustawień to odpowiada za to tzw. Goldcap czyli kondensator o ponad przeciętnej pojemności. Powinien wystarczyć na kilka-kilkanaście godzina podtrzymania ustawień bez baterii. Niestety to g które wstawiają do Fuji juz po roku ma wycieki elektrolitu. Osobiście uzdatniłem ze 2 sztuki s5600 wyciągając golcapa i wkładając baterię CR1616 w szereg z diodą zabezpieczającą baterię przed ładowaniem 1N4148. Inwestycja na poziomie 3 pln za wszystko + 15 minut roboty.

Uprzedzam że goldcapa ciężko jest wyjąć bo ma dużą powierzchnię i źle się wylutowuje. A ze przyklejony jest to masy w formie termo placka to musowo odpadnie z owym plackiem. Skrobanie lakieru i nowa masa obok i po sprawie.

Swego czasu gdzież tam coś liczyłem i bateria teoretycznie wytrzyma dobrych kilka lat.

Oooo. To było tutaj.
http://forum.fujiklub.pl/viewtopic.php?t=8372&highlight=


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-07-29, 10:25 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-04-28, 14:07
Posty: 107
zdjęcia: 44
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S6500fd > Nikon D40 > Cannon 500D
pawol napisał(a):
Odnośnie podtrzymania ustawień to odpowiada za to tzw. Goldcap czyli kondensator o ponad przeciętnej pojemności. Powinien wystarczyć na kilka-kilkanaście godzina podtrzymania ustawień bez baterii. Niestety to g które wstawiają do Fuji juz po roku ma wycieki elektrolitu. Osobiście uzdatniłem ze 2 sztuki s5600 wyciągając golcapa i wkładając baterię CR1616 w szereg z diodą zabezpieczającą baterię przed ładowaniem 1N4148. Inwestycja na poziomie 3 pln za wszystko + 15 minut roboty.

Uprzedzam że goldcapa ciężko jest wyjąć bo ma dużą powierzchnię i źle się wylutowuje. A ze przyklejony jest to masy w formie termo placka to musowo odpadnie z owym plackiem. Skrobanie lakieru i nowa masa obok i po sprawie.

Swego czasu gdzież tam coś liczyłem i bateria teoretycznie wytrzyma dobrych kilka lat.

Oooo. To było tutaj.
http://forum.fujiklub.pl/viewtopic.php?t=8372&highlight=


Dzięki wielkie, na pewno tego spróbuję. Na razie mam zastępczy aparat ale serce mi się kraje jak fuji leży zakurzone. Kupiłem eneloopy aby potwierdzić, czy rzeczywiście aparat nadmiernie rozładowuje baterię.
Zauważyłem jeszcze, że ładowarka ładuje moje dosyć nowe akumulatorki Hamy w bardzo krótkim czasie. No i teraz dylemat, aparat? ładowarka? czy jedno ma związek z drugim?

Ładowarkę mam nie najlepszą HAMA Delta Power i tu przyda się zmiana.
Znacie coś nie drogiego i dobrego?

_________________
fotografuję - bo lubię!
nie palę - bo rzuciłem!


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-07-29, 18:16 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-05-17, 10:44
Posty: 2689
zdjęcia: 15
Lokalizacja: Szymbark/Rzeszów
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Model aparatu: S6500fd, S3Pro
bc700 -nie najtańsza ale bardzo dobra

_________________
S3Pro + 10-20 + 18-70 + 50 1.8 80-200 2.8 + SB80DX + Jupiter 135 3.5 i za mała torba
w w w . t o m e k j a b l c z y k. i n f o
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-07-29, 22:48 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-04-28, 14:07
Posty: 107
zdjęcia: 44
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S6500fd > Nikon D40 > Cannon 500D
To akurat wiem, czytałem testy.
Ale ta cena... ehhh
Czy warto bawić się w łądowarkę Sanyo do kompletu dla eneloopów, które kupiłem?

_________________
fotografuję - bo lubię!
nie palę - bo rzuciłem!


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-08-30, 20:58 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-04-28, 14:07
Posty: 107
zdjęcia: 44
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S6500fd > Nikon D40 > Cannon 500D
No i kupiłem BC-700 i właśnie zacząłem zabawę :)
Przetestuję akumulatory.
Tymczasem skontaktowałem się mailowo z serwisem w sprawie baterii.
Kwestia wymiany to bagatela 150 zł + koszty wysyłki 2x22zł.
To właściwie 1/3 wartości aparatu. No i chyba pójdę w to co zasugerował pawol. Wymiana baterii na własną rękę.
Dam znać o efektach.

_________________
fotografuję - bo lubię!
nie palę - bo rzuciłem!


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2013-01-26, 17:56 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-06-18, 13:10
Posty: 37
zdjęcia: 4
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S5600 > S6500 > EOS 30D
Witam
Na początek proponuję zmienić nazwę tematu np na "Resetuję ustawienia, traci pamięć, bateria wewnętrzna w S5600, S6500, S9500, S9600" czy podobny, bo ciężko ten temat wygrzebać, a najlepiej to podwiesić jeszcze. Do sedna, na przykładzie S6500:


Odgrzeję trochę i zostawię dla potomnych fotki (trudno coś znaleźć, a jak już to wygasłe dawno. Te nie wygasną).
Jako "bateryjkę" widzę, że jest dostępna jakaś podobna wersja oryginalnej
Na allegro za 2 zł EECEN0F204B SMD

Obrazek

Jak widać, ja zastosowałem kondensator 0.22F/5V i trzyma ustawienia... (podam później)
Przy okazji wyczyściłem wylane baterie i naprawiałem klapkę wyżartą przez elektrolit.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

_________________
Canon 30D + 18-55 IS + EF 50 f1.8 + EOS/M42 potw+prog + Jupiter 37A + Pierścienie M42 + Velbon AEF-3 + reszta gratów...


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2013-01-26, 19:30 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18741
zdjęcia: 6686
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 160 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
Paniki napisał(a):
ciężko ten temat wygrzebać


Już nie - trafiłeś do FAQ (punkt 5.1).

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron