Teraz jest 2018-04-20, 11:36

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 PostTytuł: Statyw do makro
Napisane: 2011-05-16, 12:19 
Nowy

Dołączył(a): 2011-04-13, 08:05
Posty: 8
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: s9600
Witam, dokupiłem ostatnio do swojego s9600 raynoxa dcr-250. Chcę dokupić też jakiś ministatyw (duży posiadam jednak min wysokość wynosi ok. 60 cm). Znalazłem w sieci Velbon CX-mini. Czy ktoś może posiada taki statyw? Ewentualnie proszę o inne propozycje. Z góry dzięki.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2011-05-17, 19:24 
Zaangażowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-09-15, 05:19
Posty: 332
zdjęcia: 53
Lokalizacja: Rybnik/UK
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Model aparatu: S200EXR, X10 (skradziony...), K-5II
Jak dopiero co kupiłeś Raynoxa to poćwicz narazie bez statywu i zobacz czy będzie Ci potrzebny. Do statycznych zdjęć zda egzamin, ale jak chcesz fotografować robale to zanim się z nim ustawisz możesz już mieć po ptokach ;) Lepszym wyjściem będzie dyfuzor na lampę (odpuść sobie typu "danonkowego" - za mała powierzchnia ropraszająca - coś o tym wiem).
Jak jednak statyw to imo lepiej jakiś w którym możesz zamocować głowicę do "góry nogami", to już bardziej do makro :)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2011-05-18, 20:40 
Nowy

Dołączył(a): 2011-04-13, 08:05
Posty: 8
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: s9600
Odnośnie dyfuzora to robić go na lampę wbudowaną ? Mam jeszcze lampę zewnętrzną... może z nią spróbować? Czy to za ciężki dodatek?


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2011-05-18, 20:46 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18737
zdjęcia: 6686
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 160 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
sebastiankamut napisał(a):
Mam jeszcze lampę zewnętrzną... może z nią spróbować?

Jak najbardziej tak, tylko do zewnętrznej też (albo nawet: tym bardziej) powinieneś pomyśleć o dyfuzorze.
Być może to w jakiś sposób Ci pomoże:

:arrow: http://forum.fujiklub.pl/viewtopic.php?t=6638
:arrow: http://forum.fujiklub.pl/viewtopic.php?p=147545#147545

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-11-20, 11:14 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-01-24, 18:12
Posty: 1106
zdjęcia: 975
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-M1, X-F1
Odświeżę. Ktoś, coś może doradzić?


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: