Teraz jest 2017-09-25, 21:31

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
Napisane: 2014-06-08, 07:29 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-05-30, 21:00
Posty: 49
zdjęcia: 0
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Model aparatu: Fujifilm X-T1, Nikon D80
Było tak. Kupiłem do X-T1 dwa akumulatory, zamienniki NPW126. Nie wiem jaka to firma bo jestem na wyjeździe, a nie mam przy sobie pudełek, ale firma jest chyba najpopularniejsza wśród zamienników, a pudełka są w kolorach biało-niebiesko-czerwonych. Oryginalny akumulator, kiedy się go wyjmuje z gniazda w aparacie,lekko wyskakuje po odciągnięciu pomarańczowej blokady. Zamiennik bez problemu wchodzi,choć czuć, że nie ma luzu, ale nie chce wyjść i nie wyskakuje po odciągnięciu blokady. Pomiędzy akumulatorem, a ścianką gniazda nie ma żadnej szczeliny, nie daje się nic wsunąć, żeby wyjąć aku. Dramat. Jestem na wyjeździe motocyklem, nie mam żadnych narzędzi, żeby sobie pomoc i na środku rynku, stojąc nad motocyklem, usiłuje wymienić aku. Jakiś przechodzenia pyta mnie, czy w czymś pomoc. Pokazuje, co się stało. Mówi, żeby poczekać, zaraz przyniesie mi narzędzie. Przynosi...cienusieńkie jak włos, ale twarde, narzędzie dentystyczne do usuwania resztek starych plomb z zębów. Udało się, wyjąłem aku, dzięki doktorowi.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2014-06-08, 11:07 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2013-09-27, 21:01
Posty: 447
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Model aparatu: XE1, XF1
Dobre zamienniki są z firmy Patona (amazon) - robione na rynek EU/niemiecki
Mam jednego zamiennika chińskiego (pewnie 15zł/szt)i po 20-30 ładowaniach rozładowuje się 2x szybciej niż oryginał.. A wiecie jak u nas szybko z 1 kreski do zera idzie..


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2014-06-09, 07:34 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-11-28, 06:37
Posty: 99
zdjęcia: 1
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Model aparatu: XT10
A ja się zastanawiałem, czy dokupić oryginalny aku do X-E1, czy zamiennik. Chyba nie będę ryzykował :( Dzięki za info!


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2014-06-09, 13:22 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2013-09-27, 21:01
Posty: 447
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Model aparatu: XE1, XF1
npo nie wiem. dziś kupilem za 90zł z wysylka 2 x zamiennik z patony z niemiec. nówka oryg kosztuje parę razy wiecej


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2014-06-09, 20:46 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-09-12, 20:58
Posty: 708
zdjęcia: 0
Lokalizacja: Kraków/Warszawa
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 31 razy
fausto napisał(a):
Zamiennik bez problemu wchodzi,choć czuć, że nie ma luzu, ale nie chce wyjść i nie wyskakuje po odciągnięciu blokady. Pomiędzy akumulatorem, a ścianką gniazda nie ma żadnej szczeliny,


małem przypadek z baterią z tego chyba źródła w Sony. od oryginału o ułamek milimetra krótsza ale szersza. efekt: nie wyskakuje spod klapki po odchyleniu zaczepu, a przy noszeniu potrafiła się jednak odsunac od styków i aparat się nie załączał. mocniejsze wciśnięcie - i utknęła tak, że z trudem ją wyciągnąłem, kombinowałem z igłą i drucikiem ;-)

_________________
Fotografie ręcznie robione (czym się da)

Jakością obrazu kadru nie wypełnisz


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2014-06-10, 12:09 
Kontrybutor

Dołączył(a): 2013-06-26, 09:19
Posty: 502
zdjęcia: 1
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy
Model aparatu: X-E2, 18/35/60
Miałem ten sam dylemat, lecz kupiłem drugi oryginalny aku do X-E2. Nie chcę klnąć na siebie gdy w terenie robiąc cały dzień zdjęcia na zlecenie nagle/szybciej wyczerpałby mi się aku. I tak 2 baterie wystarczają na styk, czym ryzykuję. Dlatego niedługo kupuję trzeci, też oryginalny. Jeśli aparat zarabia, oszczędność nie popłaca bo traci się znacznie więcej.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2014-06-10, 18:43 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-05-30, 21:00
Posty: 49
zdjęcia: 0
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Model aparatu: Fujifilm X-T1, Nikon D80
No,i ja zdecyduje się na oryginały. Droższe,ale pewne.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2014-06-10, 20:57 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2013-09-27, 21:01
Posty: 447
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Model aparatu: XE1, XF1
No ale panowie. W cenie oryginałyu macie 5-8 sztuk nieoryginałów.. Baterie te są bardzo małe, zamiast 1 oryg dodatkowego można wrzucić 3 zamienniki.. :)

Na dniach dostaje Patonę (pewniak) to porównam :) Ponoć działają prawie jak oryginały (14 eu/szt) - http://www.amazon.de/Bundlestar-Fujifil ... na+np-w126

na ebayu jest promo 20 euro za 2 szt i wysyłka gratis


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2014-06-11, 04:26 
Zaangażowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-03-20, 12:23
Posty: 266
zdjęcia: 82
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy
Model aparatu: X-E1
Adrenag1 daj znać jak te Patony, ja mam hahnela jest ok, chyba porownywalny z orginałem, i dwa chinskie tanie noname. Noname sa beznadziejne... taki zupelnie awaryjny tylko pożytek z nich....


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2014-06-12, 12:00 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-09-14, 21:10
Posty: 1144
zdjęcia: 177
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy
Mam tani zamiennik i nie mogę na niego narzekać. Oryginału na pewno bym już kupił. Kupiłem raz, do Canona, wydałem na niego dużo, a padł po 2 latach, w dodatku był mało używany.

_________________
www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2014-06-12, 14:27 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-09-12, 20:58
Posty: 708
zdjęcia: 0
Lokalizacja: Kraków/Warszawa
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 31 razy
epicure napisał(a):
padł po 2 latach, w dodatku był mało używany.

bo byl mało używany. li-jon trzeba używać, nie wyładowywac do końca, krótkie doładowywania tez mu służą

_________________
Fotografie ręcznie robione (czym się da)

Jakością obrazu kadru nie wypełnisz


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2014-06-13, 08:31 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-05-30, 21:00
Posty: 49
zdjęcia: 0
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Model aparatu: Fujifilm X-T1, Nikon D80
Wróciłem już do domu. Wychodzi na to, że ta firma chyba nazywa się Premium Gold. Było to napisane i na aku, ale myślałem, że na pudełku coś jeszcze, ale nie...tylko tyle.
P.S. Oddałem. Przyjęli reklamację i nawet przeprosili.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2014-06-13, 14:26 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-07-23, 15:54
Posty: 68
Lokalizacja: Warta
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Model aparatu: XT-1
Wychodzę z założenia, że jak wydaję na body i obiektywy kilka/kilkanaście tysięcy to nie będę oszczędzał kilku stów na dodatki. Dotyczy to zarówno aku jak i kart.
Co z tego, że sprzęt świetny jak baterii wyjąć nie można? pada w najmniej oczekiwanym momencie?

Ale każdy ma swoje zasady i filozofie na zakupy.


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2014-06-13, 17:13 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-05-30, 21:00
Posty: 49
zdjęcia: 0
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Model aparatu: Fujifilm X-T1, Nikon D80
marek2004 napisał(a):
Wychodzę z założenia, że jak wydaję na body i obiektywy kilka/kilkanaście tysięcy to nie będę oszczędzał kilku stów na dodatki.

To prawda. Ja wziąłem zamienniki tylko dlatego, że aparat dostałem dzień przed wyjazdem, a na oryginalne aku musiałbym kilka dni czekać. Teraz już oddałem zamienniki, i mogę spokojnie czekać.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2014-06-16, 12:19 
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-06-12, 10:03
Posty: 4
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: X-E1
Podepnę się pod temat. Na allegro są oryginalne NP-W126 za 150 zł, z chin można sprowadzić za 120zł. Czy istnieje możliwość że będą to jakieś podróbki?
Na moim akku są trochę inne rysunki i był wyprodukowany w Japonii, natomiast wszystkie dodatkowe z aukcji są made in china.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: