Teraz jest 2017-05-25, 11:40

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Napisane: 2017-03-25, 16:18 
Nowy

Dołączył(a): 2014-12-28, 18:55
Posty: 8
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: brak
Cześć,

Obiektyw w X100 ma delikatny luz wyczuwalny np. przy czyszczeniu. Delikatnie porusza się na boki.
Możecie sprawdzić, czy w waszych egzemplarzach jest podobnie?


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2017-03-25, 17:26 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-04-29, 10:19
Posty: 141
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Model aparatu: X-T1
W moim X100 nie ma żadnego luzu, obiektyw jest jak przyspawany. Pewnie w Twoim jakieś śrubki się od wewnątrz poluzowały. Był może kiedyś w serwisie?


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2017-03-25, 17:53 
Nowy

Dołączył(a): 2014-12-28, 18:55
Posty: 8
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: brak
janek_wu napisał(a):
W moim X100 nie ma żadnego luzu, obiektyw jest jak przyspawany. Pewnie w Twoim jakieś śrubki się od wewnątrz poluzowały. Był może kiedyś w serwisie?


Nie jestem pewien, czy dobrze się zrozumieliśmy. Mam na myśli luz na tubusie obiektywu (element czarny wokół soczewki) a nie metalowej obudowie całości (srebrnej). Sprawdzałeś na czarnym tubusie? On podczas ostrzenia delikatnie pracuje (wysuwa się) i u mnie jest niewielki luz na boki.


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2017-03-25, 18:52 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-04-29, 10:19
Posty: 141
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Model aparatu: X-T1
Nie zrozumieliśmy się istotnie. Odkręciłem teraz adapter do osłony p. słonecznej i maksymalnie wysunąłem tubus obiektywu. W tej pozycji ma pewne luzy i wydaje mi się że to normalne w obiektywach które zmieniają długość podczas ostrzenia czy zmiany ogniskowej. Poszczególne segmenty nie są spasowane z tak wielką precyzję, inaczej po pewnym czasie mogły by ulec zatarciu. Ale to tylko moje dywagacje i mogę nie mieć racji.


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2017-03-25, 18:59 
Nowy

Dołączył(a): 2014-12-28, 18:55
Posty: 8
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: brak
Dzięki.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: