Teraz jest 2018-08-15, 11:49

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
Napisane: 2010-04-23, 20:15 
Zaangażowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-02-01, 22:07
Posty: 283
zdjęcia: 136
Lokalizacja: Hrubieszów
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Model aparatu: S6500fd
Są oczywiście różne metody, można np. użyć zaznaczenia, powielić warstwę i wymazywać gumką obszary, których nie chcemy wyostrzać itd. Ja postaram się opisać metodę która mi osobiście najbardziej odpowiada.



1. Wgrywamy zdjęcie i przechodzimy do trybu LAB.

Obrazek

2. Powielamy warstwę tła przeciągając ją na ikonkę "utwórz warstwę", bądź używamy prawokliku.

Obrazek

Obrazek

3. Następnie zakładka kanały i wybieramy kanał jasności. Wyostrzanie w tym trybie chroni zdjęcie przed niepożądanymi efektami jakimi może uraczyć nas tryb kolorowy.

Obrazek

Obrazek

4. Następnie z górnej belki wybieramy kolejno FILTR>Wyostrzanie>Maska wyostrzająca. W przykładzie użyłem specjalnie takich parametrów, choć na ogół w poprawnie zrobionych zdjęciach wystarcza max 180% i promień średnio 1,5 - 2,2. Próg powinien być jak najniższy, ale nie powinno się schodzić poniżej 3, poza tym będziemy mieli jeszcze możliwość zmiany intensywności wyostrzania.

Obrazek

Obrazek

5. Wracamy do zakładki Warstwy podświetlamy warstwę kopii tła.

Obrazek

6. Dodajemy do niej maskę i wypełniamy ją czarnym kolorem, by ukryć wyostrzenie. Aby to zrobić najlepiej użyć skrótu klawiszowego ALT+Del.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

7.Wybieramy pędzelek, jego twardość (w zależności od potrzeb, ja ustawiłem parametr na ponad 40%) i odkrywamy białym kolorem to co ma być wyostrzone. Jeżeli „wyjedziemy” za daleko zakrywamy kolorem czarnym, (przełączanie się miedzy kolorem klawisz „X”).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

8. Po odkryciu interesujących nas obszarów zdjęcia, na masce warstwy, widzimy co zostało wyostrzone, a co pozostało ukryte pod czarnym kolorem. W tej chwili możemy jeszcze zmienić intensywność wyostrzania, tak jak napisałem użyłem większych wartości, bo dla kogoś kto nie robi tego często i nie ma wprawy w ocenieniu ich prawidłowo, taki wariant jest bezpieczniejszy. Aby dokonać zmiany intensywności, wystarczy "złapać" za suwak i określić krycie dla warstwy w procentach, jest to dość wygodne bo zmiana ustawienia suwaka, jest od razu zauważalna na naszym zdjęciu. W moim przykładzie zadowalający efekt uzyskałem przy 70%.

Obrazek

Obrazek

9. Teraz spłaszczamy warstwy poprzez polecenie Warstwa>Spłaszcz obrazek, bądź używając skrótu CTRL+E.

Obrazek

10. Teraz pozostaje tylko znowu powrócić do trybu RGB.

Obrazek

To tyle.
Pozdrawiam.

_________________
Nie sztuką jest karać, sztuką jest nauczyć.

w w w . a r e k i w o n . j c o m . p l

Obrazek


Ostatnio edytowano 2010-04-23, 21:22 przez easyhrub, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-04-23, 20:21 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-01-05, 22:05
Posty: 5877
zdjęcia: 1342
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 74 razy
Model aparatu: Fuji s6500 fd, Fuji F500 :) Pentax K-5
Dzięki, Jesteś wielki jak baobab!!! Będę próbowała tak zrobić.

_________________
Bóg stworzył buldoga i rzekł do Adama: po obroży poznasz przód jego..


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2010-04-23, 20:32 
Zaangażowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-02-03, 18:51
Posty: 478
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
easyhrub napisał(a):
3. Następnie zakładka kanały i wybieramy kanał jasności. Wyostrzanie w tym trybie chroni zdjęcie przed niepożądanymi efektami jakimi może uraczyć nas tryb kolorowy.

Wyjaśnij proszę jakie to niepożądane efekty mogą wkraść się do zdjęcia w trybie kolorowym? Co szczególnego oferuje tryb LAB?
Wyostrzanie selektywne robię dokładnie tak jak opisałeś pomijające te dwa kroki...

_________________
Fotograf Zduńska Wola
Blog o fotografii


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-04-23, 20:52 
Zaangażowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-02-01, 22:07
Posty: 283
zdjęcia: 136
Lokalizacja: Hrubieszów
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Model aparatu: S6500fd
bwl napisał(a):
Wyjaśnij proszę jakie to niepożądane efekty mogą wkraść się do zdjęcia w trybie kolorowym? Co szczególnego oferuje tryb LAB?
Wyostrzanie selektywne robię dokładnie tak jak opisałeś pomijające te dwa kroki...


"Wyostrzając w trybie LAB unikamy kolorowej otoczki, która pojawia sie czasami na krawedziach obiektów, które sa wyostrzane w trybie RGB bądź CMYK" - posłużyłem się cytatem. Jest jeszcze jedna metoda bardziej zaawansowana i ponoć to znacznie lepsza od tej opisanej przeze mnie, ona także opiera się na wyostrzaniu w B&W, na nowym kanale w trybie RGB, ale do makro srednio się nadaje IMHO.

_________________
Nie sztuką jest karać, sztuką jest nauczyć.

w w w . a r e k i w o n . j c o m . p l

Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-04-23, 21:57 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-08-10, 20:47
Posty: 4479
zdjęcia: 69
Lokalizacja: Tarnów -> Skrzyszów
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Model aparatu: s5600 -> DSLR a200
Coś w tym jest.Taki plugin do PS jak PhotoKit Sharpener stosuje podobne zabiegi.

_________________
Obrazek :200/
Obrazek 18-70(3,5-5,6)D i 75-300 (4,5-5,6)
Jupiter-37A 135mm f/3.5,Industar-50-2 3,5/50,Helios-44M-4 MC 2/58


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-04-28, 00:05 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-10-13, 22:40
Posty: 163
Lokalizacja: Zgorzelec
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: s8000fd-> s100fs-> D90 :)
używałem tego plugin .............. ale :-/ wyostrza czasami to co nie trzeba i wtedy jest gorąca dupa jak na Majorce :shock:

PS .goniu bende u ciebie w mieśćie na 80 % 8 maja :)

_________________
http://piotrzak.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-04-30, 17:55 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-09-11, 16:56
Posty: 568
zdjęcia: 30
Lokalizacja: Świniogród
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ależ dawno nikt nie wrzucał na forum jakiegoś tutka- easyhrub szacuneczek ;)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-04-30, 18:33 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-01-05, 22:05
Posty: 5877
zdjęcia: 1342
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 74 razy
Model aparatu: Fuji s6500 fd, Fuji F500 :) Pentax K-5
I w dodatku działa. Właśnie jestem po pierwszych próbach i okazuje się ze całkiem łatwo to zrobić, mając taką ściągę. Już opanowałam na pamięć, więc następne makra pokaże już tak zrobione :D Dzięki wielkie!
Pikpok napisał(a):
PS .goniu bende u ciebie w mieśćie na 80 % 8 maja

Bardzo się cieszę, tylko mnie nie będzie :cry: Akurat 8 maja będę w Poczdamie.

_________________
Bóg stworzył buldoga i rzekł do Adama: po obroży poznasz przód jego..


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-08-23, 16:56 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-02-27, 09:14
Posty: 707
Lokalizacja: Piekary
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Samsung NX10
Trochę mam problemy:
Cytuj:
3. Następnie zakładka kanały i wybieramy kanał jasności. Wyostrzanie w tym trybie chroni zdjęcie przed niepożądanymi efektami jakimi może uraczyć nas tryb kolorowy.

Czynność tą wykonujemy na oryginale czy na powielonej warstwie? Niby szczegół ale nie ma o tym napisane.

Cytuj:
6. Dodajemy do niej maskę i wypełniamy ją czarnym kolorem

W jaki sposób wypełnić ją czarnym kolorem bo puszką z farbą nie umiem


Ostatnio edytowano 2010-08-23, 17:12 przez Axles, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-08-23, 17:02 
Kontrybutor

Dołączył(a): 2010-06-10, 14:07
Posty: 536
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Model aparatu: Nikon D600
Na oryginale się generalnie nic nie robi. Oryginał służy do zrobienia z niego kopii

_________________
http://www.rafalmrozowski.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-08-23, 17:14 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-02-27, 09:14
Posty: 707
Lokalizacja: Piekary
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Samsung NX10
No niby nic się nie robi ale właśnie w oryginale włączamy kanał 'jasność'.
Po nagłówku okna tak wywnioskowałem choć mogę się mylić.

Edit:
Może jestem trochę upierdliwy ale ciutkę się znam na PSie lecz tego coś zrobić nie potrafię i mam pytanie czym ten opisany sposób różni się od najprostszego wybrania narzędzia 'wyostrzania' i wyostrzania to co nam potrzebne? (Prawa strona pająka wyostrzona co prawda przesadnie ale aby pokazać jaka jest różnica z lewą stroną niezmienioną)
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-08-26, 07:58 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-10-15, 10:04
Posty: 4633
zdjęcia: 150
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy
Axles tym że tworzysz artefakty które psują zdjecie...

najlepiej dla mnie oczywiście wyostrza sie na warstwach i maskach. wtedy mamy pełna kontrolę nad tym co robimy...


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-08-26, 09:14 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-01-05, 22:05
Posty: 5877
zdjęcia: 1342
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 74 razy
Model aparatu: Fuji s6500 fd, Fuji F500 :) Pentax K-5
Ja wypróbowałam sposóbeasyhruba i jest dobry. Teraz go stosuję i jestem zadowolona.

_________________
Bóg stworzył buldoga i rzekł do Adama: po obroży poznasz przód jego..


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-08-26, 14:08 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-02-27, 09:14
Posty: 707
Lokalizacja: Piekary
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Samsung NX10
Saphiron jak wyglądają takie artefakty i dlaczego w tym wyostrzaniu one są a na maskach już nie ?
Gonia ja niestety nie doszyłem do teog jak tą jego metodę zastosować więc jakbyś mogła wspomóc mnie radą, wyżej napisałem na czym utknąłem, a póki co stosuję te narzędzie z przybornika do wyostrzania albo filtr wyostrzający, jednak wolałbym innym sposobem bez utraty jakości nawet jeśli jej nie widzę


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2010-08-26, 14:36 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-01-05, 22:05
Posty: 5877
zdjęcia: 1342
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 74 razy
Model aparatu: Fuji s6500 fd, Fuji F500 :) Pentax K-5
masz powielona warstwę i na kanale jasności maskę wyostrzająca. Wracasz na zakładkę warstwa i na powielonej warstwie dodajesz maskę z paska na dole potem klikasz ctrl+del i masz czarną maskę. Potem pedzelkiem po niej malujesz te obszary które chcesz wyostrzyć. Ja w tym miejscu tez utknęłam, kiedy próbowałam, ale w końcu po paru próbach trafiłam jak to się robi. :D

_________________
Bóg stworzył buldoga i rzekł do Adama: po obroży poznasz przód jego..


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: