Teraz jest 2018-07-20, 09:48

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-17, 17:27 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 12:01
Posty: 17398
zdjęcia: 3740
Lokalizacja: Zgorzelec / Jerzmanki
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Model aparatu: S 5600->S 6500 fd->S 100 fs->X-S1
august napisał(a):
Co z tego, że można założyć lampę na aparat, skoro nie można jej odpalić bezprzewodowo


Rozwiń tę myśl - bo też nie łapię :-/

_________________
MÓJ BLOG FOTOGRAFICZNY - ZAPRASZAM

ŚWIAT WITRAŻY - ZAPRASZAM


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-17, 17:31 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-12-29, 20:58
Posty: 1060
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Fuji S5 pro
Augustowi chodziło zapewne o to że nie możesz jej postawić na statywie i odpalić nie używając kabla, co jest logiczne i nie wiem czego nie rozumiecie :)

_________________
Obrazek

Moje portfolio fotograficzne - Fotograf Zduńska Wola


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-17, 17:33 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-08-23, 10:29
Posty: 3459
Lokalizacja: Plymouth, Devon
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: D50
aneheli napisał(a):
Augustowi chodziło zapewne o to że nie możesz jej postawić na statywie i odpalić nie używając kabla


A Ty skąd wiesz co August miał na myśli? Bo jeśli to samo, co napisałeś to akurat jest wierutną bzdurą.

_________________
Poradnik-na co zwrócić uwagę podczas zakupu lampy błyskowej


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-17, 17:44 
Nowy

Dołączył(a): 2007-12-20, 14:49
Posty: 22
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Minolta z1
Miałem na myśli dokładnie to co napisał aneheli, dlaczego uważasz że to bzdura?

PS. Oczywiście zakładamy, że nie każdy ma nikona i dedykowaną lampę, prawda?


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-17, 17:48 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-12-29, 20:58
Posty: 1060
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Fuji S5 pro
No oczywiście można skorzystać z zdalnego wyzwalacza i wtedy Aznar33 ma racje.

_________________
Obrazek

Moje portfolio fotograficzne - Fotograf Zduńska Wola


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-17, 19:01 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-08-23, 10:29
Posty: 3459
Lokalizacja: Plymouth, Devon
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: D50
august napisał(a):
Miałem na myśli dokładnie to co napisał aneheli, dlaczego uważasz że to bzdura?


Głównie dlatego, że są sposoby bezprzewodowego odpalenia lampy.

Nie mów mi, że o wyzwalaczach radiowych nie słyszałeś, albo o... nomen omen - fotoceli?

aneheli napisał(a):
No oczywiście można skorzystać z zdalnego wyzwalacza i wtedy Aznar33 ma racje.


A Ty byś się zdecydował po której stronie jesteś :mrgreen:

_________________
Poradnik-na co zwrócić uwagę podczas zakupu lampy błyskowej


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-17, 21:04 
Nowy

Dołączył(a): 2007-12-20, 14:49
Posty: 22
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Minolta z1
Pogubiłem się o czym jest dyskusja i kto ma jakie zdanie.

Moja opinia jest taka, że warto doinwestować aparat "bezstopkowy" dokładając mu fotocelę, szynę i lampę, bo zwykłą lampę można: a) wygrzebać na strychu lub b) kupić za śmieszne pieniądze.
Fotocela i lampa zostaną i mogą być wykorzystywane nawet po zmianie aparatu na "stopkowca" - chociażby jako żarówki błyskowe.

Anzar33 - powiedz użytkownikom sony alpha o tym bezproblemowym wyzwalaniu i o wyzwalaczach radiowych.

Przejadłem wiele problemów, z wieloma modelami aparatów i problemów jest cała masa.

Oczywiście: sprzedaż szyny - problem. Prawda też, że łatwiej jest gdy aparat jest wyposażony w stopkę, ale zauważ, że nie każdy kto ma aparat, ba! nawet nie każdy kto jest na tym forum będzie się rozwijał technicznie - i często wystarczy mu użycie co jakiś czas lampy na szynie.
Jeśli sprawi mu to radość, jeśli poczuje że musi dobrać ręcznie parametry ekspozycji, weźmie pod uwagę czy zdjęcie będzie zbyt przepalone czy nie - poczuje fotografię i będzie wiedział, że SAM zapanował nad światłem - i o to IMHO chodzi.

Ponadto dodam, że aktualnie sprzedaż aparatu, który ma rok - to jeszcze większy problem niż sprzedaż szyny, więc moim zdaniem przeskok z 5600 na 9600 tylko po to by mieć hot-shoe to zbyt duży koszt.

Nie wiem jakimi kategoriami myślisz ;), ale tu jest Polska. Nie istnieje tu pojęcie moralnego zestarzenia sprzętu, więc każda zmiana aparatu powoduje że jesteś do tyłu co najmniej połowę jego wartości, do tego dedykowana lampa, bo przecież ruskiej nie da się... a raczej da się podpiąć, ale tylko raz. Do tego wyzwalanie zdalne, najlepiej na 3 lampy.. nie każdego niestety na to stać, bo nie każdy może wydawać góry złota na swoje hobby... no ale cóż na coś trzeba umrzeć :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-17, 21:27 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-08-23, 10:29
Posty: 3459
Lokalizacja: Plymouth, Devon
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: D50
august napisał(a):
Pogubiłem się o czym jest dyskusja


No ja też... najpierw pisałeś, ze nie da się lampy błyskowej wyzwolić bezprzewodowo, a teraz piszesz o czymś zupełnie innym

Cytuj:
Moja opinia jest taka, że warto doinwestować aparat "bezstopkowy" dokładając mu fotocelę, szynę i lampę


Moim zdaniem nie warto. Choćby ze względu na totalną niewygodę.
Choć to faktycznie kwestia dyskusyjna.

Cytuj:
Anzar33 - powiedz użytkownikom sony alpha o tym bezproblemowym wyzwalaniu i o wyzwalaczach radiowych.


Hmm... a są z tym jakieś problemy? Wprawdzie nigdy nie miałem soniaka, ale ja nie widzę przeszkód. Chyba, ze jest coś, o czym nie wiem.

Cytuj:
Przejadłem wiele problemów, z wieloma modelami aparatów i problemów jest cała masa.


To jakie są problemy przy Sony? Poważnie pytam.

Cytuj:
Nie wiem jakimi kategoriami myślisz ;), ale tu jest Polska.


Ależ ja znam Polskie realia. Zapewniam Cię.
Dzisiaj D50, albo S9600 można kupić za 600zł.
Zresztą... żeby nie szukać daleko... widziałeś, jaka była reakcja w tym wątku autora pytania - "chyba kupię sobie jakieś tanie lustro".

_________________
Poradnik-na co zwrócić uwagę podczas zakupu lampy błyskowej


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-17, 22:41 
Nowy

Dołączył(a): 2007-12-20, 14:49
Posty: 22
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Minolta z1
Wypowiem się tylko co do sony, a dalej podyskutujemy jutro bo dziś już padam.

Chodzi o to, że sony kontynuuje politykę minolty czyli stopki we własnym standardzie.
Stopka nie ma styku centralnego i komunikuje się z lampą specjalnym protokołem - co wymusza stosowanie wąskiej grupy lamp dedykowanych (dość drogich).
Druga sprawa jest taka, że dopiero niedawno pojawiły się wyzwalacze radiowe na tą stopkę, ale nie potwierdzono ich działania - a w dodatku cena - ok. 500-600zł jest lekko zaporowa.
Trzecia sprawa - sony wysyła kilka-kilkanaście przedbłysków pomiarowych.
I 4. sprawa - są adaptery/przejściówki, które umożliwiają zamianę standardu sony na canon/nikon, ale te w 80% nie działają.. dziwne, ale prawdziwe.


PS. 600zł, samo body, tak? Ale to nie nowe?


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-17, 23:13 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-08-23, 10:29
Posty: 3459
Lokalizacja: Plymouth, Devon
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: D50
august napisał(a):
sony wysyła kilka-kilkanaście przedbłysków pomiarowych.


Nie można ich wyłączyć w menu? Dziwne by to było.

Cytuj:
są adaptery/przejściówki, które umożliwiają zamianę standardu sony na canon/nikon, ale te w 80% nie działają.. dziwne, ale prawdziwe.


Domyślam się, że chodzi Ci o przejściówki ze standardu Sony na uniwersalny, a nie Canon/Nikon.
Sprawdziłem na Allegro i Ebayu i twardo je sprzedają. Gdyby nie działały, to sprzedawcy zamiast samych pozytywów mieliby negatywy.

Cytuj:
600zł, samo body, tak? Ale to nie nowe?


Tak, oczywiście. Obu aparatów się już nie produkuje.

Cytuj:
dalej podyskutujemy jutro bo dziś już padam.


Dobranoc.

_________________
Poradnik-na co zwrócić uwagę podczas zakupu lampy błyskowej


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-18, 12:32 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-10-10, 15:24
Posty: 1012
zdjęcia: 35
Lokalizacja: Głuchołazy/Kraków
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: s6500fd /Alfa 200/ A77
Faktycznie Sony wysyła kilkanaście przedbłysków z jednym błyskiem głównym(choć nie jestem pewien czy to nie tylko przedbłysk i błysk główny, ciężko to ocenić okiem).Niestety nie ma regulacji(przynajmniej w moim A200) co moim zdaniem przemawia za tym że są dwa błyski.Trudno mi powiedzieć czy stanowi to problem przy wyzwalaniu bezprzewodowym czy nie, bo nie mam lampy z wbudowaną fotocelą.
Co do przejściówki to używam zamiennika FS 1100 i działa bezproblemowo, zarówno sanki jak i synchro.

_________________
FAQ- Masz pytanie KLIKAJ


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-20, 15:23 
Nowy

Dołączył(a): 2007-12-20, 14:49
Posty: 22
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Minolta z1
Aznar33 napisał(a):
Nie można ich wyłączyć w menu? Dziwne by to było.


Można, ale jeszcze nikt na to nie wpadł żeby tam zajrzeć ;>

Cytuj:
Domyślam się, że chodzi Ci o przejściówki ze standardu Sony na uniwersalny, a nie Canon/Nikon.


Uniwersalny to może być rozmiar majtek :) , ja pisze o standardzie „gorącej” stopki ISO 518, zaimplementowanym w aparatach Canon/nikon.

Cytuj:
Sprawdziłem na Allegro i Ebayu i twardo je sprzedają. Gdyby nie działały, to sprzedawcy zamiast samych pozytywów mieliby negatywy.


Ta, ale te nie przenoszące żadnych danych, tylko wyzwalające błysk, bez żadnych zabezpieczeń przed wysokim napięciem.

Czyli nie masz pomiaru siły błysku, a na dodatek sygnał do wyzwalaczy radiowych przez to nie przechodzi.

Cytuj:
Tak, oczywiście. Obu aparatów się już nie produkuje.


Używane to niestety używane, a zmiana aparatu to nie tylko sprzedaż starego i kupno nowego body. Często trzeba kupić nowa kartę pamięci, czasem aku, nowa torba no i lampa dedykowana, bo ta ze strychu nie dobra..


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-20, 19:24 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-10-10, 15:24
Posty: 1012
zdjęcia: 35
Lokalizacja: Głuchołazy/Kraków
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: s6500fd /Alfa 200/ A77
august napisał(a):
Można, ale jeszcze nikt na to nie wpadł żeby tam zajrzeć ;>

Wpadł, wpadł - nie można...
Cytuj:
Ta, ale te nie przenoszące żadnych danych, tylko wyzwalające błysk, bez żadnych zabezpieczeń przed wysokim napięciem.

Czyli nie masz pomiaru siły błysku, a na dodatek sygnał do wyzwalaczy radiowych przez to nie przechodzi.

Fs 1100 ma zabezpieczenie przed zbyt wysokim napięciem i wyzwala radiowo, nie wiem jak jego zamienniki.

_________________
FAQ- Masz pytanie KLIKAJ


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-20, 22:34 
Nowy

Dołączył(a): 2007-12-20, 14:49
Posty: 22
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Minolta z1
Dub.Religion, o masz alfe. Powiedz mi jeśli masz orginalny fs 1100 - co on ma od góry? Tylko styk centralny i "masę", czy jest jeszcze jakaś komunikacja? Bo są tam dwa bolce, ale czy to atrapa?

Ja miałem doświadczenia z zamiennikami i na który bym nie trafił - kibel. Wyzwalanie radiowe, też chińskie - i za cholerę nie chciało to gadać :(


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-20, 23:11 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-10-10, 15:24
Posty: 1012
zdjęcia: 35
Lokalizacja: Głuchołazy/Kraków
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: s6500fd /Alfa 200/ A77
Ja mam zamiennik fs 1100, ma to samo co oryginał - centrale i dwa styki, nie wiem jak mój zamiennik, ale miałem podpięty oryginalny fs 1100 w sklepie i przy okazji sprawdzałem radiowe wyzwalanie i działało tzn wyzwalało błysk, co dalej nie sprawdzałem. Cholera wie może sprzęt miałeś kiepski i trzeba było nim "pogibać" żeby styk załapał. Powinno działać...
:-/

_________________
FAQ- Masz pytanie KLIKAJ


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: