Teraz jest 2018-07-23, 07:02

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 PostTytuł:
Napisane: 2008-05-12, 12:50 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-12-29, 20:58
Posty: 1060
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Fuji S5 pro
skombinowałem kilka fotek mojego sprzętu
jako że nikt tak nie używa pojemniczka po kliszy jak ja więc pokażę i objaśnię jak to wszystko złożyć bo dostaje pw z pytaniami jak to działa itp itd

Tak mniej więcej wygląda wszystko czego się dorobiłem :)
Obrazek

i to o czym mówiłem czyli czujnik fotoceli wmontowany w pudełko po kliszy
Obrazek
nie trzeba ciąć pudełka wystarczy wypalić małą dziurkę i wsadzić czujnik
czujnik ten dostarczany jest z fotocelą MIF 2.1e której jedynym producentem jest august i o szczegóły jej działania trzeba właśnie do niego się udać
pudełko po kliszy obkleiłem warstwą papieru do drukarki a brzegi taśmą izolacyjną aby przy wciskaniu pojemniczka na lampę nie rysował jej
wg mnie jest to bardzo dobry pomysł bo nie trzeba bawić się w wycinanie, dopasowywanie co by nie spadało nie latało
założone na aparat wygląda to tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
drugim istotnym motywem jest szyna, chyba że ktoś będzie trzymał lampę w ręce :)
polecane z reguły są szyny kontowe, ponieważ dają możliwość takiego umieszczenia lampy aby można byłą nią błyskać 360stopni dookoła jej osi
lampę należy zamocować jak najdalej od obiektywu by zminimalizować efekt czerwonych oczu
przedstawiona jest szyna kontowa hamy, jedna z najczęściej używanych z powodu dostępności i ceny, nie jest zbudowana z super materiałów ale jest w miarę solidna, lekka i ma sznureczek który jest pomocny przy dłuższym używaniu, zapobiega upadkowi :)
szyna składa się i zajmuje mniej miejsca, polecam dodatkowo podgumować np dętką miejsce styku szyny z aparatem ponieważ to fabryczna "guma" raczej się nie sprawdza i mi potrafi się odkręcić podczas użytkowania
szyna dokręcona do aparatu:
Obrazek
Obrazek
w sanki szyny montujemy lampę, szyna nie ma żadnych styków!
Obrazek
no i najważniejszym elementem jest fotocela
w tym wypadku MiF dla tego że fujifilm s5600 przy robieniu zdjęć z fleszem wyzwala przedbłysk przed błyskiem właściwym, i w tym momencie nie ma możliwości zastosowania fotoceli na 1 błysk
czujniczek fotoceli chowamy w pudełku od kliszy po to by nie dostawało się do niego niepożądane światło ponieważ jest on na to wrażliwy, w wypadku gdy tego nie zrobimy lampa może zostać wyzwolona poprzez tzw "wujka z małpką na imieninach u cioci" ale także poprzez promienie słoneczne lub sztuczne (światło żarówki).
Użycie mlecznego opakowania ma na celu maksymalne rozproszenie światła z lampy wbudowanej.
Obrazek
i tak wygląda właśnie całość po zamontowaniu, czujnik z pudełka po kliszy łączymy z fotocelą która u mnie jest przytwierdzona na rzep do lampy, natomiast fotocele łączymy z lampą, w moim przypadku wlutowałem kabelek bezpośrednio w lampę, niektóre lampy posiadają swoje złącza do wyzwalania, ale jeżeli nie dotyczą nas oby dwie sytuacje należy kupić kostkę synchro którą wkładamy w szynę a dopiero w to wpinamy lampę, taką kostkę kupicie również u augusta i można mu zaznaczyć że chce się fotocelę z tą kostką łączyć wtedy dostanie sie odpowiednie kabelki, różnorodność złącz jest bardzo wielka więc tu się nic nie wywróży
aby nasza lampa sprawowała się jak najlepiej trzeba jej światło rozproszyć
jest bardzo wiele sposobów, w którymś temacie dawałem wykrój takiego odbłyśnika tutaj jak jest zamontowany:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
pozycja np do makro
Obrazek
no i poczciwy dyfuzorek serkowy, zdjęcia wykonałem przy identycznych ustawieniach aparatu więc widać różnice między nimi, wg mnie serek zabiera więcej światła, rozprasza światło we wszystkich kierunkach a odbłyśnik na styl lumiquest-a skupia światło w jednej płaszczyźnie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
i oby dwa dyfuzory:
Obrazek
jakieś pytania ?

_________________
Obrazek

Moje portfolio fotograficzne - Fotograf Zduńska Wola


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-05-12, 13:48 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-05-17, 10:44
Posty: 2689
zdjęcia: 15
Lokalizacja: Szymbark/Rzeszów
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Model aparatu: S6500fd, S3Pro
Dobra robota!

aneheli napisał(a):
jakieś pytania ?

- jakie są wymiary palnika? i co to za serek był? :lol:
- kiedy używać odbłyśnika a kiedy pudełka po serku? które lepsze efekty? :)

_________________
S3Pro + 10-20 + 18-70 + 50 1.8 80-200 2.8 + SB80DX + Jupiter 135 3.5 i za mała torba
w w w . t o m e k j a b l c z y k. i n f o
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-05-12, 14:47 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-12-29, 20:58
Posty: 1060
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Fuji S5 pro
palnik na samym brzegu 7cm X 4,2cm
Cytuj:
po obcięciu brzegów wchodzi serek/twrug ostrowia czosnkowy danio lekko za mały pęknął

polecam kupić inny niż czosnkowy bo zapachu było się bardzo trudno pozbyć
:)
tu jest link do wykroju lumiquesta
http://forum.fujiklub.pl/viewtopic.php?t=2207&highlight=
ja byłem z odbłyśnikiem na chrzcinach i ludzie się dziwnie patrzyli na początku ale później gość z canonem 350D już mi nawet schodził z kadru :)
działa lepiej IMHO niż serek, no i jak robie zdjęcie to światło nie wali po wszystkich tylko po tych co są celem :)
lumiquest to tak jak StarskiPL pisał swojego rodzaju sztuczny sufit a serek rozprasza nie przez odbicie tylko przez przenikanie i utratę części światła, ale jak np jest ciasno itp to lepsze to niż nic :)

_________________
Obrazek

Moje portfolio fotograficzne - Fotograf Zduńska Wola


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-11-26, 15:06 
Nowy

Dołączył(a): 2008-01-11, 16:50
Posty: 16
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S6500fd
Witam ja dzisiaj z prośba o pomoc :D chciał bym się doradzić człowieka bardziej ogarniętego niż ja, w konkretnym przypadku lampy

a mianowicie mam lampę Jessop 220TBZ która wygląda o tak :

Obrazek

Obrazek


mam problem ponieważ zbieram się do zakupu mifa wiem że będzie to 2.1e ale tu zaczynają się schody ponieważ moja lampa ma taki o to kabelek :

ta część wchodzi do lampy

Obrazek
o tutaj w ten otworek :

IMG]http://images28.fotosik.pl/299/b5bdb78b0d593713.jpg[/IMG]

a ta, jak wnioskuje jest to PC. Na razie dynda i powiewa

Obrazek

i tu moje pytanie jakiego konkretnie MIFa zamówić, tzn z jakim wejściem, PC ? kurcze bo ja już sam nie wiem, a chciał bym zamówić MIFa który by pasował, ewentualnie jak w ten sposób by się nie dało to czy dało by radę przez kostkę synchro tą od Augusta ?

Prosił bym o pomoc :)
pozdrawiam serdecznie ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-11-26, 22:57 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 12:01
Posty: 17398
zdjęcia: 3740
Lokalizacja: Zgorzelec / Jerzmanki
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Model aparatu: S 5600->S 6500 fd->S 100 fs->X-S1
Zamówisz z MIF-em 2,1 e wtyk pasujący do MIF-a. Wtedy utniesz Twój kabelek i dolutujesz wtyk od Augusta. Układ kabelków podobno nie ma znaczenia. I tyle :)

_________________
MÓJ BLOG FOTOGRAFICZNY - ZAPRASZAM

ŚWIAT WITRAŻY - ZAPRASZAM


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-11-26, 23:25 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-12-29, 20:58
Posty: 1060
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Fuji S5 pro
Dokładnie jak YELLO_35 pisze, sam sprawdzałem i zaciągałem informacji od augusta

_________________
Obrazek

Moje portfolio fotograficzne - Fotograf Zduńska Wola


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-15, 19:22 
Witam,
przeglądam trochę kilka topiców nt. lamp zewnętrznych, fotoceli no i fuji s6500. No i gdzieś znalazłem, ze ktoś polecał coś takiego:
http://allegro.pl/item507094701_unomat_p360tct_do_cyfrowki_i_analoga.html

Pytanie, czy to jest warte swojej ceny jak na początek? Bo wiem, ze do tego jeszcze i tak zostaje fotocela do kupienia..no własnie i co jeszcze? jakaś kostka, czy coś? Bo chociaż czytam, to nie wiem kiedy takie ustrojstwo jest potrzebne, a kiedy nie :P

ps. jak czegoś nie doczytałem, to przepraszam, ale do srody jesem bez czasu..a chciałbym żeby udało się wszystko skompletować do świąt.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam


Góra
  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-16, 11:08 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-08-23, 10:29
Posty: 3459
Lokalizacja: Plymouth, Devon
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: D50
Nobody napisał(a):
Pytanie, czy to jest warte swojej ceny jak na początek?


Szczerze?

Cała idea podpinania lampy do S6500 jest aktem desperacji. Jeśli pójdziesz w tym kierunku, to niebawem się przekonasz jak uciążliwa będzie praca z lampą i jak bardzo tego będziesz unikał.
Po prostu ten aparat z definicji nie jest przeznaczony do pracy z lampą zewnętrzną.

Moja rada (choć wiem, że zapewne Ci się nie spodoba) - sprzedaj S6500, kup coś ze stopką (np S9600) i lampę. Wszystko stanie się wtedy tak banalnie proste.

_________________
Poradnik-na co zwrócić uwagę podczas zakupu lampy błyskowej


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-16, 11:43 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 12:01
Posty: 17398
zdjęcia: 3740
Lokalizacja: Zgorzelec / Jerzmanki
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Model aparatu: S 5600->S 6500 fd->S 100 fs->X-S1
Aznar33 napisał(a):
Cała idea podpinania lampy do S6500 jest aktem desperacji. Jeśli pójdziesz w tym kierunku, to niebawem się przekonasz jak uciążliwa będzie praca z lampą i jak bardzo tego będziesz unikał.


Może nie unikał co kombinował żeby jak najmniej ją podpinać ;)
Jest to uciążliwe ale podczas większych sesji wygodnie jest trzymać aparat również za szynę - takie jest moje zdanie :) Choć z zoomem bywa kłopot wtedy ;)

_________________
MÓJ BLOG FOTOGRAFICZNY - ZAPRASZAM

ŚWIAT WITRAŻY - ZAPRASZAM


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-16, 14:42 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-08-23, 10:29
Posty: 3459
Lokalizacja: Plymouth, Devon
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: D50
YELLO_35 napisał(a):
Może nie unikał co kombinował żeby jak najmniej ją podpinać ;)
Jest to uciążliwe ale podczas większych sesji wygodnie jest trzymać aparat również za szynę - takie jest moje zdanie :) Choć z zoomem bywa kłopot wtedy ;)



Do tego dochodzi problem z kabelkami i wielki ból głowy jak coś przestanie działać. Można o tym poczytać w internecie (a i na naszym forum sporo jest na ten temat).

Takie rzeźbienie mogło być jeszcze usprawiedliwione rok temu, kiedy S9600 kosztowało 1600zł, ale teraz? Wkłada się lampę w sanki, włącza i cześć.

A jak już zechcesz coś lepszego... a zechcesz niebawem, to się przekonasz jak trudno sprzedać taką szynę.

Yello może coś powiedzieć na ten temat ;)

_________________
Poradnik-na co zwrócić uwagę podczas zakupu lampy błyskowej


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-16, 16:37 
Aznar33 Dzięki i chyba zrobię tak jak mówisz. Tylko zamiast fuji dołożę kilka groszy i zainwestuję w jakieś dość tanie lustro np. pentaxa k100D. A lampa poczeka jeszcze trochę ;-) a po fuji pozostanie sentyment, bo to pierwszy aparat no i chyba sporo mnie nauczył. Dzięki za radę.


Góra
  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-16, 17:55 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 12:01
Posty: 17398
zdjęcia: 3740
Lokalizacja: Zgorzelec / Jerzmanki
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Model aparatu: S 5600->S 6500 fd->S 100 fs->X-S1
Aznar33 napisał(a):
to się przekonasz jak trudno sprzedać taką szynę.

Yello może coś powiedzieć na ten temat


O tak :mrgreen:
Była nawet nagrodą (wraz z MIF-em) w comiesięcznym konkursie i nikt nie złosił się po nią ;)
Ale niespodziewanie sprzedałem ją za (wg mnie) dobrą cenę :)

_________________
MÓJ BLOG FOTOGRAFICZNY - ZAPRASZAM

ŚWIAT WITRAŻY - ZAPRASZAM


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-16, 18:45 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-08-23, 10:29
Posty: 3459
Lokalizacja: Plymouth, Devon
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: D50
Nobody napisał(a):
zainwestuję w jakieś dość tanie lustro np. pentaxa k100D.


Tylko najpierw sprawdź ceny obiektywów i lamp systemowych, które by Cię interesowały.

No i powodzenia.

_________________
Poradnik-na co zwrócić uwagę podczas zakupu lampy błyskowej


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-17, 13:54 
Nowy

Dołączył(a): 2007-12-20, 14:49
Posty: 22
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Minolta z1
No tak, ale szynę można kupić za 10zł, a po przejściu na lustro też wcale nie jest różowo.
Co z tego, że można założyć lampę na aparat, skoro nie można jej odpalić bezprzewodowo, a żeby to zrobić tak jak chce producent - trzeba wydać 1/2 ceny body i kółko się zamyka.
Najbardziej przerąbane mają w tej kwestii użytkownicy sony alfa.


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2008-12-17, 15:32 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-08-23, 10:29
Posty: 3459
Lokalizacja: Plymouth, Devon
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: D50
august napisał(a):
po przejściu na lustro też wcale nie jest różowo.


To nie kwestia - kompakt lepszy, czy lustro, tylko aparat z gorącą stopką, czy bez.

Cytuj:
Co z tego, że można założyć lampę na aparat, skoro nie można jej odpalić bezprzewodowo,


:shock: :shock: :shock:

August... zlituj się... co Ty za głupoty wypisujesz?

_________________
Poradnik-na co zwrócić uwagę podczas zakupu lampy błyskowej


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: