Teraz jest 2018-07-19, 18:44

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Napisane: 2008-01-23, 20:01 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18802
zdjęcia: 6784
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
"Jak przerobić starą/tanią lampę, żeby działała z cyfrówkami" :arrow: poradnik Augusta :!:

Jak ktoś ma dwie lewe ręce do elektroniki... może skorzystać z :arrow: gotowej przejściówki.



.

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2009-12-10, 21:59 
Nowy

Dołączył(a): 2009-12-10, 20:43
Posty: 1
zdjęcia: 3
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S100fs
Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu
Niedawno kupiłem nowego 100fs
Zmodyfikowałem moją starą lampę jednak nie współpracuje ona właściwie.
Lampa wyzwala tylko przy pierwszej fotce, przy następnych juz nie mam błysku. Jeżeli zdejmę lampę ze stopki i osadzę ją ponownie sytuacja się powtarza j.w.
Na moim starym zenicie działa OK. Przycisk test też wyzwala za każdym razem.
Zauważyłem też jedną rzecz: jeżeli po pierwszym wyzwoleniu aparatem przycisnę przycisk test na lampie - nie ma błysku, ale mogę wykonać kolejne zdjęcie z błyskiem.
Mój obecny cykl pracy z lampą wygląda następująco:
-wyzwolenie automatyczne,
-pojedyncze przyciśnięcie przycisku test (nie powodujące wyzwolenia lampy),
-wyzwolenie automatyczne ...
Jednak na dłuższą metę jest to uciązliwe.

Obrazek
zastosowałem baterię z kompa
Obrazek
moja lampa
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-12-11, 07:50 
Nowicjusz

Dołączył(a): 2009-09-02, 21:01
Posty: 108
Lokalizacja: Wwa
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: były: s5600, s9500 jest: k100D
-Andre-, zrób na innym optotriaku(takim jak z linka Sparrow'a), i równolegle z rezystorem 22k dołóż kondensator 22uF..


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: