Teraz jest 2018-09-20, 09:18

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Napisane: 2007-12-03, 13:09 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-05, 09:57
Posty: 1564
zdjęcia: 6
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Pentax K100D super
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

_________________
Pentax K100D Super, kit, SMC P-FA 50mm 1.4, SMC-M 85/2, FA 80-320, Sunpak Auto 383 Super, Sunpak 30SR, Sherpa 600R


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-12-03, 14:50 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-11-25, 22:48
Posty: 144
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: s9500 / 5DmkII
bardzo fajna strona. przynajmniej sprawdziłem sobie czy lampa na którą poluję jest "bezpieczna". dzięki za linka


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-12-06, 21:41 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-11-27, 15:26
Posty: 31
zdjęcia: 3
Lokalizacja: Świebodzin
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: finepix s9600
Strona o tej samej tematyce

http://blitzlounge.gedoweb.net/

Menu po lewej stronie (HAUPTMENU):
Triggerspannung - napięcia na stopkach lamp

Kamera-Blitz-Kompatibilität - informacje odnośnie kompatybilności lamp z poszczególnymi modelami aparatów (TTL, max. napięcie na stopce itp.)

Sprawdziłem S9600 - podają, że wytrzymuje 400V. Czy ktoś ma ochotę to zweryfikować ??? ;).


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-12-07, 14:10 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-05, 09:57
Posty: 1564
zdjęcia: 6
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Pentax K100D super
Jakoś nie chce mi się w to wierzyć.

_________________
Pentax K100D Super, kit, SMC P-FA 50mm 1.4, SMC-M 85/2, FA 80-320, Sunpak Auto 383 Super, Sunpak 30SR, Sherpa 600R


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2007-12-20, 17:46 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-12-10, 23:57
Posty: 147
zdjęcia: 73
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: S9600, S100fs
Całkiem świeża aktualizacja strony:
http://blitzlounge.gedoweb.net/index.ph ... &Itemid=40

wg. tej listy Cullmann MD 40 (juz jest do mnie w drodze) ma tylko 6V.
WG innej strony:
http://www.digicamclub.de/showthread.php?t=2397
Cullmann DC 42 wytwarza napięcie poniżej 4 V.

Sprawdzalem dzisiaj osobiscie
Cullmann DC 32 6,2 V
Cullmann MC 40 5,8 V
Cullmann DC 42 4,2 V


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2009-01-20, 20:27 
Nowy

Dołączył(a): 2009-01-09, 22:40
Posty: 3
Lokalizacja: Żagań / Zielona Góra / Wrocław
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Fuji Finepx S9600
Jak mierzycie takowe napięcia na stopkach? Mojej lampy niestety nie ma sklasyfikowanej, a wg mnie "Trigger Voltage" jest napięciem wyzwalanym podczas błysku. Jest to ułamek części sekundy, myślę że około 1/500 s, więc pytanie brzmi? Jak Wy to mierzycie? Voltomierz raczej odpada, oscyloskop pewnie też, jako że nie jest to pik okresowy

a tak off-top:
Chciałem się przywitać jako nowy na forum:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-01-20, 21:27 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-11-19, 22:56
Posty: 1756
zdjęcia: 178
Lokalizacja: Inowrocław
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Model aparatu: K30+X70
jagermann oscyloskop cyfrowy. z możliwością zapamiętania przebiegu :) Np. Tektronix DPO/MSO 2000


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-01-23, 09:26 
Nowy

Dołączył(a): 2009-01-09, 22:40
Posty: 3
Lokalizacja: Żagań / Zielona Góra / Wrocław
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Fuji Finepx S9600
krzpob dzieki za info.
Nigdzie nie moglem znalezc sklasyfikowanej lampy Nissin 350T. Nie dysponowalem oscyloskopem z rejestratorem przebiegu, wiec nie jestem w stanie dokladnie powiedziec jaka wartosc osiagnelo napiecie, zmierzone bylo rzedu 10V
Zaryzykowalem podpiecie do S9600 - dziala wysmienicie:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-02-06, 21:34 
Zaangażowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-04-20, 09:10
Posty: 431
zdjęcia: 9
Lokalizacja: Lubartów/Lublin
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Fujifilm s9500 i Nikon d70s
jagermann napisał(a):
Nissin 350T

z tego co pamiętam to nissin 350T ma dość duże napięcie i bez przeróbki nie nadaje się do bezpośredniego podłączenia... sam mam taką tyle że przerobioną...


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-06-24, 16:30 
Gość

Dołączył(a): 2008-09-28, 14:23
Posty: 34
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Mam Nissina 26T napięcie 10V. Podobno są też wersje z 227V.

_________________
Olympus E-520 14-42 + 40-150. SanDisk 2GB Ultra II


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron