Teraz jest 2017-09-26, 04:42

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Napisane: 2017-02-24, 07:52 
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-06-24, 17:09
Posty: 7
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: FinePix S2/S3 Pro
Czy istnieje jakaś możliwość likwidacji zasilania CR123 ? Coś na podobę sposobu z Sigmą SD9, gdzie można było połączyć kable od slotu CR do koszuka baterii i całkowicie zapomnieć od litówkach. Szperałem w necie, ale nic nie znalazłem - no może poza metodą przeróbki gripa od F80 aby zasilac aparat 8x paluszkami.

Kolejne zagadkowe pytanko: Niestety bez foto, bo nie mam aparatu przy sobie, ale mój S2 w miejscu loga "FUJIFILM" na przedzie ma napis... F80 :) To samo w dwóch miejscach od przyciskami jest ikonka przewijania filmu. W necie znalazłem zdjęcia body S2 i czasem na niektórych były ikonki przewijania filmu pod guzikiem podświetlania LCD, ale z F80 logo nie zauwazylem.

Jakie maksymalne CF zauważy S2? Mam same 2GB, czy 4GB widzi? Oraz czy w ogóle jest opcja FORMATOWANIA w menu? Ja nie widzę.


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2017-02-24, 11:57 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18591
zdjęcia: 6468
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 160 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
siudym napisał(a):
Jakie maksymalne CF zauważy S2?

Myślę, że takie same jak Nikon F80.
AFAIK wszystkie S-Pro składały się z matrycy FujiFilm oraz ich algorytmu demozaikowania, natomiast cała reszta była nikonowska..

siudym napisał(a):
mój S2 w miejscu loga "FUJIFILM" na przedzie ma napis... F80

Może był naprawiany (wymiana gum?) tego elementu body które zwiera logo? To by też mogło tłumaczyć kwestię podwójnych ikonek przy przyciskach.

[edit]

Takie informacje znalazłem, może Ci się przydadzą:
http://digital-cameras.support.fujifilm.com/app/answers/detail/a_id/18648/kw/S2%20Pro
http://digital-cameras.support.fujifilm.com/app/answers/detail/a_id/18647/kw/S2%20Pro
(Dziwne: wygląda na to, że możesz pracować jeżeli wyjmiesz baterię litową, ale nie uruchomisz aparatu z wyczerpaną i nie wyjętą bateria litową?)

http://digital-cameras.support.fujifilm.com/app/answers/detail/a_id/18632/kw/S2%20Pro
(Dziwne, wygląda na to, nawet FujiFilm nie zna odpowiedzi na Twoje pytanie :roll:)

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2017-02-24, 22:28 
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-06-24, 17:09
Posty: 7
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: FinePix S2/S3 Pro
sparrow napisał(a):
siudym napisał(a):
Jakie maksymalne CF zauważy S2?

Myślę, że takie same jak Nikon F80.


hmm przeciez F80 to analog :)



Fotki mojego S2:
Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2017-02-24, 22:45 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18591
zdjęcia: 6468
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 160 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
siudym napisał(a):
hmm przeciez F80 to analog :)


OK, masz mnie :oops:

Czyli wiemy, że nic nie wiemy - skoro nawet samo Fujifilm pisze na temat użycia kart CF w S2Pro, że:
"Compact Flash can be used, but operation is not guaranteed" :roll:

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2017-06-20, 14:26 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-09-02, 20:43
Posty: 42
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: s3pro/x-t1
Pewnie ktoś wymienił plastik i dlatego piszę F80 ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron