Teraz jest 2018-09-20, 09:28

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
Napisane: 2014-06-03, 20:07 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-05-30, 21:00
Posty: 49
zdjęcia: 0
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Model aparatu: Fujifilm X-T1, Nikon D80
100 fs, to był super aparat, niepotrzebnie go sprzedałem. Później miałem okres sprzętowych błędów i wypaczeń, ale stara miłość nie rdzewieje i wróciłem do fuji. A X-T1, jeszcze nawet w ręku nie miałem, bo dopiero jutro kurier ma mi go dostarczyć :)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2014-06-04, 17:41 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-05-30, 21:00
Posty: 49
zdjęcia: 0
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Model aparatu: Fujifilm X-T1, Nikon D80
No, i przyszedł...Piękny pachnący nowością, pasek przypięty, bateria się ładuje :)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2014-06-04, 19:01 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 12:01
Posty: 17398
zdjęcia: 3740
Lokalizacja: Zgorzelec / Jerzmanki
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Model aparatu: S 5600->S 6500 fd->S 100 fs->X-S1
fausto napisał(a):
100 fs, to był super aparat, niepotrzebnie go sprzedałem.


hehehhe - niezła refleksja :mrgreen:
zwłaszcza po szybkiej lekturze tego wątku :)

PS. Ja nadal go mam 8-)

_________________
MÓJ BLOG FOTOGRAFICZNY - ZAPRASZAM

ŚWIAT WITRAŻY - ZAPRASZAM


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2014-06-04, 21:16 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-05-30, 21:00
Posty: 49
zdjęcia: 0
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Model aparatu: Fujifilm X-T1, Nikon D80
Bo to świetny aparat jest i pewnie dobrze Ci służy. Ja sześć lat temu nie potrafiłem go zrozumieć i zamiast wymagać od siebie, to wymagałem od aparatu. Ale to właśnie s 100fs zaszczepił we mnie miłość do Fuji.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2014-06-15, 21:34 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-01-19, 12:34
Posty: 1068
zdjęcia: 372
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 76 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy
Model aparatu: X-sy
napisz lepiej, jak się sprawuje X-T1

_________________
Każdego dnia uczę się Ciebie od nowa...

L D-lux, X30, X-E1, X-T1, XF16-55 2.8, XF35 1.4, XF56 1.2, XF 90 2.0, EF-20, Ni40

http://www.facebook.com/krzysiek.krawczyk.1232


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2014-06-16, 11:26 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-05-30, 21:00
Posty: 49
zdjęcia: 0
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Model aparatu: Fujifilm X-T1, Nikon D80
X-T1 jest fantastycznym aparatem, o potencjale, którego pewnie nigdy nie wykorzystam. Wciąż się tego aparatu uczę. Byłem teraz na wyjeździe motocyklowym na wschodnim pograniczu, aparat spisywał się świetnie, choć myślę sobie, czy mi nie szkoda poniewierać takiego aparatu w "motocyklowych warunkach" :>


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-09-01, 22:29 
Gość

Dołączył(a): 2015-09-01, 22:15
Posty: 69
zdjęcia: 6
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
dzien dobry
starym uzytkownikom - na czacie juz sie przywitałem to zapukam do watku jaki mnie interesuje
czyli 100fs

mam pytanie czy uzytkownicy takowego abo starszego obrabiaja raw w rozdzielczosci powiekszonej o dodatkowe piksele fuji czy w natywnej

bo widze ze 100fs jak dawniej 9500 ma duzo wieksze pliki niz obrazek gotowy
wrzuciłem do raw therape a tam bam para ram , moment pobuczało i wyskoczyło 5460 x 4150
ACR nie widzi tej rozmiarówki

wydaja sie całkiem całkiem dobre do obrobki - troche dziwnych, nietypowych szumów ale ...czuc potencjał

co ciekawe sprawdziełm sample z s200exr to z koleji dziwadło podaje rawy pomniejszone obrabia sie 6mpx a pozniej skaluje?


uwaga duze sample do wczytania (no nie takie az duze tiff zjał 120 mb :D - te tylko po 8mb)
pierwsza robota "na sucho" sample z imaging-resource
http://www.imaging-resource.com/PRODS/S ... I00100.HTM

obrobiony ( w skali 1:1 jak sie poklika w zooma i potem nja zdjeciu)
https://goo.gl/photos/6s9sHD85piYGUtqe8


brzydko rzucony w bajzlu na szbkiego mis ale pominmy artyzm a przejdznmy do rzeczy
obrobka z acr w rozdziałce zwykłej 3800x
https://goo.gl/photos/5YbZcH5ozHrAFFY8A

i obrobka z raw therape w rozdziałce 5800x zapis do pliku dalej w ps redukcja rozmiaru do 4200x
https://goo.gl/photos/9mpN8ftEeXsGUnY99

zobaczymy dalej jak to sie okaze w praktyce na portretach ulicznych
w kazdym razie jakis chyba potencjał widac tylko czy sie go da dobrze wykorzystac

S jest super :) przynajmniej na razie


Ostatnio edytowano 2015-09-03, 00:38 przez domingo33gda, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-09-02, 09:40 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18806
zdjęcia: 6784
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
domingo33gda napisał(a):
mam pytanie czy uzytkownicy takowego abo starszego obrabiaja raw w rozdzielczosci powiekszonej o dodatkowe piksele fuji czy w natywnej

bo widze ze 100fs jak dawniej 9500 ma duzo wieksze pliki niz obrazek gotowy
wrzuciłem do raw therape a tam bam para ram , moment pobuczało i wyskoczyło 5460 x 4150


Soft od Fuji też wypluwa JPG-i 5460 x 4150 (niestety, "buczenie" trwa zauważalną chwilę - ok. 30 sekund licząc łącznie wczytanie RAFa i zapis do JPG). Odbitki 30x40 wychodzą z tego bardzo ładnie ;)

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-09-02, 10:06 
Gość

Dołączył(a): 2015-09-01, 22:15
Posty: 69
zdjęcia: 6
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
dobrze wiedziec ze moze warto pomeczyc i soft nie tylo hard
choc tu dziwnie
viewer i studio wogole nie widza plików ,silky tez nie widzi - pewnie brakuje jakichs wtyczek

zeby to chodziło tylko o odbitki 30x40 to by szkoda zachodu bo tego bardzo mało - mam jedna jak na razie
choc napewno warto i taka wywołac jesli jest zasadnosc i miejsce ja umiescic


ogladanie na tv tez nie jest juz cztyms wielce nienaturalnym
a ogladanie na tv 32" 4k czyzby znowu stawia wieksze wymagania niz ta odbitka 30x40? - no niestety i stety zarazem :)


sprawa jest o wiele powazniejsza chodzi o croop i rozdzielczosc w croopie

nie zawsze a raczej zadko jest mozliwosc podejsc do sceny fotografowanej na tyle na ile powinno sie
czasem a znowusz raczej czesto wykadrowane 1/2 ze zdjecia musi robic za całe zdjecie

ogniskowa za długa okaze sie za słaba jakosciowo albo za ciemna do skorzystania albo np jej nie ma wcale dostepnej i pykniemy krotszą- obejmiemy o wiele wiecej niz potrzeba



nauka street portret to hardkorowe zajecie :)
a podchodzic do tego zajecia bez sprzetu za pryliard zł to tez hardkor ku nabawieniu sie zawału - ilosc nieuzytków głownie nietrafien przeostrzen , niedoostrzen , przekracza mozliwosci niezawałowe;)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-09-02, 12:29 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18806
zdjęcia: 6784
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
domingo33gda napisał(a):
viewer i studio wogole nie widza plików

Fuji ma burdel w nazewnictwie swoich programów, zobacz tutaj:
http://forum.fujiklub.pl/viewtopic.php?f=13&t=11553&hilit=Finepix+studio
i na wszelki wypadek tutaj:
http://forum.fujiklub.pl/viewtopic.php?t=9701

domingo33gda napisał(a):
ogniskowa za długa okaze sie za słaba jakosciowo albo za ciemna do skorzystania

Co potrafi FinePix S100fs w naprawdę trudnych warunkach możesz zobaczyć (również na długiej ogniskowej) w tym wątku:
http://forum.fujiklub.pl/viewtopic.php?p=208525#p208525

PS. Proszę się zapoznać z zasadami wymienionymi w rozdziale 1.1 FAQ i przestrzegać zasad poprawnej pisowni...

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-09-02, 18:38 
Gość

Dołączył(a): 2015-09-01, 22:15
Posty: 69
zdjęcia: 6
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
bardzo dobre wiesci Waszmosc nosisz :) dziekuje


no to po probnympierwszym wyjsciu tez mam dla siebie dobre wiesci i moze dla kogos jeszcze
psim swedem przeczucie nie zawiodło tym razem i aparat na zywo tez sie spisał
choc miałem obawy co jego wartosciowosci ogladajac tu i tam croopowane 1:1 zdjecia masa nieostrosci i masa ziarna - gdyby nie to ze trafiłem zdjecie ptaszyska na 300mm na ktorym było widac dokładnie gradacje piór to bym sobie odpuscił a tak nie odpusciłem

pierwsze wnioski
duzo trafionych fokusów, ilosc nietrafien a raczej niedokladnych trafien to "zaledwie" jakies 20-25%
wiele uznanych sprzetów dało wynik na poziomie 50% nietrafionych tak ze pozostaje pozniej wyłacznie pomniejszenie

rozdzielczosc o co sie bac mozna najbardziej - super zadowolenie (w tym segmencie sprzetu) dla dlugich ogniskowych
obiektyw L ze starego canona pro1 nie wydaje sie lepszy a o to tylko biega aby nie wpasc w przepasc :)

wrzutka w 1:1 - prosze nie oceniac artyzmu ani fachowosci fotografi nie o to tu chodzi
chodzi o to co widac w 1:1 lub raczej ile widac
rozdziałka powiekszona do 4200x
tak ze spokojnie mozna z tego jeszcze wykadrowac co i jak potrzeba i ogladac na monitorze bez obawy - przy 70% jest jak mnie sie wydaje juz idealnie
(oczywiscie wywołabne z raw , aparat niestety nie robi raw + jpg by porownac jak wewnetrzne przetwarzanie sobie radzi na tym samym obrazie)

aparat wcale nas nie zmusza by trwac przy odbitkach 10X15
wrecz przeciwnie a o to mi chodzi :)

uwaga "duze" sample po ok 8mb
https://goo.gl/photos/mf6f2fgJxBpgsPHW9
https://goo.gl/photos/FENodwcszcUFcefj8
https://goo.gl/photos/Mv99r3gwSGF53fADA
https://goo.gl/photos/QjMLPj3h422gtnqTA
https://goo.gl/photos/FnPgC6gM823qQbY7A
https://goo.gl/photos/dCFBUfWn9ud1Rerv7
https://goo.gl/photos/kPVFoBoZ9v6T14ze8


jpg z aparatu
https://goo.gl/photos/wNxqAUCSjAkzVTUz6
wywołany raw
https://goo.gl/photos/b5hMQMoXZoJ9n47n7

jest lepszy niz spacer zoomy i kity nikona
to sa jakies basnie ze lustrem sie robi lepsze zdjecia moze i lepsze ale lustrem ze stałką
bo lustrem z sapacer zoomem to nie widziałem ;) widziałem duzo gorszej jakosci
zreszta by zrobic porzadny obiektyw 18-200 juz nie koniecznie nawet do 300mm dla aps-c to chyba musiałby miec ze 20 srednicy i poł metra dlugosci spokojnie by mierzyc sie z obiektywem dla mniejszej matrycy
no i własnie chyba po to robi sie "Lki" by apsc pokazac mogło swoja jakosc
taką mam teorie :) - co o niej myslisz o kant tyłka ja rozbic czy jednak ?


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-18, 23:57 
Gość

Dołączył(a): 2016-02-01, 01:18
Posty: 72
zdjęcia: 13
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: f30
tak mnie naszło by porównać ile moze zapisać materiału matryca sccd z s100 w stosunku do apsc ze stałką 40mm :)
może ktoś powie sobie ze chore .. no ale co tam :)

czyli zdjęcia pełnorozmiarowe na 60mm (wywołany raw bo inaczej to tego nie widzę )
fuji wstepnie wywołane poprzednią metodą do tiff przez silkypix dewelop studio (nie fujikowy) w 5400px

fuji
Obrazek

link pełnorozmiarowy
https://goo.gl/photos/hGoqyZt9Fu7XjPgc9


samsung nx + konica 40
Obrazek

link pełnorozmiarowy
https://goo.gl/photos/ctVYTntrYkS1ZqpJ7


tak dla porównania jpg z puszki nx+konica
z obiektywem standardowym wolałbym już nie robic ;)
Obrazek

link
https://goo.gl/photos/Jt2i53Y9RuCnYyXJ9


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: