Teraz jest 2018-07-23, 06:43

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
Napisane: 2016-02-01, 13:47 
Nowy

Dołączył(a): 2011-11-12, 19:05
Posty: 18
zdjęcia: 5
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Hmmm czyli wnioskuje że jednak warto kupić tego s100. Będzie trochę wolniejszy ale połowę tańszy. Poza tym x-s1 nie ma na allegro... Zaczalem brać pod uwagę też bezlusterkowce z wymienna optyka ale nie do końca jestem przekonany do braku wizjera. Co do budżetu to na upartego mogę podwoić nawet jeśli będzie warto :)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-01, 13:48 
Gość

Dołączył(a): 2016-02-01, 01:18
Posty: 72
zdjęcia: 13
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: f30
hondac
nie wiem zalezy czy jest taka wersja softu
sam uzywam niefirmowego czyli PS a raczej tylko wtyczki konwertujacej ARC adobe raw camera
a do otwarcia sccd jako 24mpx i zapisania do tiff rawtherape

łukasz
ja mam obecnie dwa s100 :)
gdybys miał kupowac "drogo" zawsze mozesz napisac napewno bedzie tanio
kupouje wwszstkie zacne sprzety "na zapas" i zawsze w idealnym stanie nie wyplute

podwoic zawsze warto
na x-e2 plus 40mm konica AR +135 konica ar albo OM oly

zeby sie sprawnie i wygodnie posługiwac manualem musisz miec bardzo dobry wizjer i powiekszenie do ost4rzenia manualnego nie wiecej niz x3 czyli wiekszosc bezlusterkowców odpada


Ostatnio edytowano 2016-02-01, 14:59 przez domino, łącznie edytowano 6 razy

Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-01, 13:54 
Nowy

Dołączył(a): 2011-11-12, 19:05
Posty: 18
zdjęcia: 5
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Ogólnie to bieda z tymi Fuji na allegro. Jednak świadczy to o tym, że nabywcy są zadowoleni z zakupu i nie chcą się z nimi rozstawac :) dziękuje za propozycję może skorzystam ;)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-01, 13:55 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2011-05-06, 09:53
Posty: 386
zdjęcia: 1
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Model aparatu: Jest: S5 Pro, x100, X-Pro1, X-T1
Ale ja wcale nie mam zamiaru się kłócić o to, że obrazek z S100fs jeśli chodzi o rozdzielczość jest najlepszy z tych trzech puszek, to także moje zdanie.

Naturalnie S100fs ma też lepsze szkło niż X-S1 ponieważ pokrywa mniejszy zakres ogniskowych a fizyki nie da się oszukać.

I nadal powtórzę - jest to mydło w porównaniu do szerszego kąta w tym samym obiektywie, głównie ze względu na odlot z aberacjami. Ja to pamiętam dokładnie tak, jak dpr:
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilms100fs/17


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-01, 13:57 
Gość

Dołączył(a): 2016-02-01, 01:18
Posty: 72
zdjęcia: 13
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: f30
nie dprewiew bo nie ustalili ostrosci skutecznie - ten test tez mnie zmylił
sample prywatne - dprwiew bardzo nie poszło z tym testem

wrzucili zdjecie ktore nie złapało ostrosci i nea jego podstawie ustalaja mozliwosci - to pomyłka tak testowac nie zbadali ze zdjecie nie jest najlepsze - pykneli i nie sprawdzili i poddali ocene obiektyw
na podstawie niezbyt trafionego zdjecia

owszem nalezy sie posługiwac testami ale jest potrzeba brac pod uwage ze mogło im nie pojsc ... nie poszło i nie pierwszy raz

mam tu wrzuconych 10 sampli z jednej godziny i zaraz po zakupie wykonanych - dprewiew nie przekona ze nie mozna skoro jednak mozna
i to wcale nie na f8 a na 5.6


jak sie ma test na dprewiew do tego co pokazałem bo jak dla mnie nijak;) w ogole sie nie ma


Ostatnio edytowano 2016-02-01, 14:55 przez domino, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-01, 14:27 
Gość

Dołączył(a): 2008-10-28, 15:13
Posty: 69
Lokalizacja: Beskidy
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
działa :) - po doinstalowaniu CCD-RAW data Conversion Function Updater


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-02-01, 18:21 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 12:01
Posty: 17398
zdjęcia: 3740
Lokalizacja: Zgorzelec / Jerzmanki
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Model aparatu: S 5600->S 6500 fd->S 100 fs->X-S1
Z tych dwóch modeli lepszy jest S100. Nie ma wątpliwości.
Mimo, że kupiłem X-S1 nadal mam setkę jako ten drugi. Ale przesiadka z 5600 na S6500, a potem na S100 była takim samym szokiem jakościowym jak z S100 na X-S1. Nigdy nie analizowałem obrazka pod kątem tych wszystkich technicznych niuansów typu aberracje. I chyba dlatego nie zamieniłbym X-S1 ma S100 - bo wolę spokojnie pracować z lampą systemową, szybciej obsługiwać sam aparat poprzez łatwiejszy dostęp do menu, mieć większy zakres ogniskowych. Jedyny feler to jak na moje dłonie zbyt mały grip. Poza tym jest tu gdzieś wątek o tym modelu - tam go wspólnie "obsmarowaliśmy" ;)

Poszukaj też informacji w tym dziale i wątku :

viewtopic.php?f=57&t=16407&start=0

_________________
MÓJ BLOG FOTOGRAFICZNY - ZAPRASZAM

ŚWIAT WITRAŻY - ZAPRASZAM


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-01, 18:26 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2011-05-06, 09:53
Posty: 386
zdjęcia: 1
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Model aparatu: Jest: S5 Pro, x100, X-Pro1, X-T1
X-S1 ma jeszcze jedną przewagę nad S100fs - przy 6mpix ma sprzętowe DR200/DR400 na ISO100.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-01, 20:27 
Nowy

Dołączył(a): 2011-11-12, 19:05
Posty: 18
zdjęcia: 5
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Nie no fajnie z tym x-s1 ale nigdzie nie można go dostać...


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-01, 21:06 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2011-05-06, 09:53
Posty: 386
zdjęcia: 1
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Model aparatu: Jest: S5 Pro, x100, X-Pro1, X-T1
W sumie za 1000zł to już można S5Pro z jakimś szkłem dostać...
A to aparat legenda.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-01, 22:18 
Gość

Dołączył(a): 2016-02-01, 01:18
Posty: 72
zdjęcia: 13
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: f30
pytanie z jakim szkłem bo puszka to mało

nie byłbym tak przekonany ze s5 da amatorowi wiecej niz x-e1 plus manual

dobre juz elektryczne szklo nikona kosztuje majatek o wiele wiecej niz ta zacna puszka

a z manualem nie potwierdzi ostrosci a przez wizjer optyczny bez powiekszenia liczac na oko nie ma nawet co probowac

to bardzo zacna puszka dla artystów portrecistów o niebywałej rozpietosci tonalnej i tylko taka jej zasługa - wszystko inne jest koszmarem
raz nagabujemy ludzi by kupowali dla wygody i szybkosci obsługi i dali sobie spokoj z lepszym obrazkowo s100fs bo x-s1 obsługa usprawniona a nagle zmieniamy zdanie i mowimy ze ...a wygoda nie taka wazna ;)

skoro wygpoda i szybkosc juz nie taka wazna to moze jednak s100

z kitem szału nie bedzie i nawet nie ma co sie łudzic
a dobrego szkla do s5 nie kupi sie .. to akurat pewne ;)

tez chciałbym s5pro ale ceny sensownych obiektywów sa "powyzej zaporowej" dla niedzielnego pstrykacza nie szastajacego wypłatą
te wszystkie chodzace po 200-500 to mozna zapomniec ;)

ps
choc nie , jest opcja i tez ją widze
S5pro z 50mm 1.8 d to jedyny sensowny obiektyw w przystepnej cenie 250 -300 za uzywke

i mamy fenomenalny sprzet za 1100 do rownie fenomenalnej fotografi ale ograniczony w tej ogniskowej, mozna sie nauczyc nia robic "wszystko"

kazdy inny obiektyw nikona ponizej 1000 za uzywke czyli ze sprzetu dla ludu nie z półki pro całkowicie zdegraduje obrazek i szkoda sie w ogole pchac

był tylko jeszcze pełnoklatkowy srobokret 35-70 f3.5/4.5 dostepny za okolo 150 zł ale to juz nedza choc do kitu i tak bajka

a te wszystkie popularne "dla ludu" 70 -300 dla klatki apsc kosztujace krocie vr ..... ;) pokaz dobry obrazek ;) szukaj ze swiecą :)
na obnecne standardy dla ludu ok ale to polowa tej jakosci ktorą oferuje pełnoklatkowa piedzdziesiatka albo 300mm kosztujaca majatek
i jednoczesnie ladujemy gdzies w jakosci obrazka smiałbym twierdzic ze czesto ponizej s100fs

i to wydajac 1200 na uzywany sredni obiektyw 70-300
wydajac 800 na puszke
wydac 2000zł za uzywki i wyladowac w jakosci s100 to... tak srednio (mniejsza rozdzielczosc powyzej 200mm do 200 porownywalna , wieksza tonalnosc)
a nie łudzta ludu ze ladujemy gdzies na ksiezycu :) ladujemy na ziemi i to twardej :)

to nie tak ze fuji wykonało niesamowita robote i jest niezastapione projektujac obiektyw dla s100 bo to nie obiektyw jest fenomenalny ale jego wspołgranie z matrycą tego rozmiaru
fenomenalny by był gdyby był 2.0-3.0:)
to tak ze zeby zrobic obiektyw dla duzej matrycy po tej jakosci to trzeba cudu
czym wieksza matryca tym wieksze wymagania stawia przed obiektywem
to nie tak ze kompakt ma tak niesamowitą optyke , gdyby body nikona d90 miało matryce 2/3 cala to i kity jego były by dobre a ze ma wiksza to obiektywy nie sprostowywują porownywalnie do kompaków
bo ludzie nieraz mysla sobie tak i tak tez głowkują poniekad logicznie ale nieprawdziwie
kompakt ma dobra opytke wiec jak kupie zooma do apsc to przeciez bedzie napewno nie gorzej przeciez kompakt nie moze miec lepszego obiektywu niz odzielny do lustrzanki

wrecz przeciwnie - napewno bedzie gorzej , czasami o wiele gorzej
zeby wykazac mozliwoisci apsc trzeba o wiele wiecej niz zooma 70-300 a sa jeszcze duzo gorsze od tego :)
a ludziom sie wmawia ze sa gdzies daleko powyzej najlepszych kompaktów - absoutnie nie są :)

pomiedzy 70-300 a 300mm jest przepasc jakosciowa - gigantyczna a nie jaks tam


Ostatnio edytowano 2016-02-01, 23:55 przez domino, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-01, 23:53 
Nowy

Dołączył(a): 2011-11-12, 19:05
Posty: 18
zdjęcia: 5
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Heh a mówią że od przybytku głową nie boli. Moim pomysłem był zakup puszki za ok 500-600 zł z kitem i odkupienie do tego stalki 50 f1.8 z Canona. To wystarczyłoby mi na dłuższy czas a do zabawy mógłbym tanim kosztem m42 kupić. Jednak czytając różne wątki pomyślałem czy by nie kupić s100 lub s200. Jednak obawiam się trochę że jak coś jest do wszystkiego to jest do ..... Reasumując potrzebuje aparatu głównie do reportażu, czasami krajobraz i portrety. Myślę że kit i stałka z jakąś puszka używana byłyby ok. Jednak po tym co tutaj czytam to sam już nie wiem.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-01, 23:56 
Gość

Dołączył(a): 2016-02-01, 01:18
Posty: 72
zdjęcia: 13
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: f30
stałka to bardzo dobra mysl - praktycznie jedyna dobra

albo po taniosci

nie moge powiedziec na temat canona bo nie znam ale to chyba nie odbiega od nikonowej 50
a ta stałka to fantastic

jesli reportaz to raczej nikon bym stawiał - rownie fanomenalne jak obrazek potwierdzenie ostrosci
pentax wiem ze odpada w przedbiegach - potwierdza zawsze czyli nawet jak nie ma ;)
o canonie nie wiem wiem , nigdy nie miałem puszki
nikon ma rewelacyjne potwierdzanie i "nigdy" sie nie myli jesli juz potwierdzi - widzisz kropke masz pewnosc

puszka d5000 albo d3100 bardzo dobre puszki z niskim szumem wielka iloscia detalu
ale nie maja srobokreta 50mm "d" bedzie manualnie krecona i potwierdzenie kropką
jesli auto to tylko raczej od d90 lub wspomniane przez Regisa S5pro - s5pro fantastyczna matryca
ps
chyba ze tanio upolujesz nikora 50mm 1.8 "g" z własnym silnikiem

a najlepiej ale to juz na moje bo tez nad tym rozwiazaniem pracuje od jesieni
to x-e1 / e2 fantastico matryca iso plus dowolne manuale przez przejsciowke i masz wizjer bardzo dobrej jakosci - potwierdzasz własnym okiem


Ostatnio edytowano 2016-02-02, 00:14 przez domino, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-02, 00:13 
Nowy

Dołączył(a): 2011-11-12, 19:05
Posty: 18
zdjęcia: 5
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Rozumiem że s5pro ma obiektywy nikonowskie? Co do d90 to nie chce lustra żeby strzelać w auto ;) ale wracając do Nikona to większość dxx ma srubokret chyba tak więc m42 miało by już większy sens przy takiej puszce. Fakt myślałem o Canonie ale Nikon zaplusowal :D Pentax i Olympus nawet nie wchodzą w grę podobnie jak Sony, wizjer elektroniczny w lustrze do mnie nie przemawia.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-02, 00:15 
Gość

Dołączył(a): 2016-02-01, 01:18
Posty: 72
zdjęcia: 13
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: f30
nie strzelac w auto ale ostrosc auto :)
auto focus / manual focus

wizjer eletroniczny to bardzo przydatne rozwiazanie = widzisz po ciemku , w optycznym wieczorem nic nie widzisz obojetnie jak dobrym
i masz powiekszenie w wybarnych co umozliwia stosowanie manualnych obiektywów i uzywanie wizjera do precyzyjnego ostrzenia

w opytycznym nie wyostrzysz - znaczy nie zawsze, bez zblizenia ostrosc bardzo trudno ustawic na oko, w eletronicznym przyciskasz i masz np zblizenie x3 jak w fuji e1
x5 jest nieuzyteczne do ostrzenia z reki - a wiele body tak zaczyna


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: