Teraz jest 2018-07-20, 09:48

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 580 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39
Autor Wiadomość
Napisane: 2015-09-02, 10:16 
Gość

Dołączył(a): 2015-09-01, 22:15
Posty: 69
zdjęcia: 6
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
DS napisał(a):

Idąc w nieco lepszą jakość polecam Fuji X-S1 lub Panasonic FZ200 - Fuji dla zdjęć w szerokim zakresie a FZ200 w tele z uwagi na F2.8 przy ekw 600 mm!

[/quote]

ciekawe jest bardzo nie troche ale bardzo jak on znajduje sie z focusem przy 600mm 2.8

na moje to on nie ma szansy czegokolwiek trafic, no moze nie nic bo np odległy jacht albo budynek zapewne trafi
ale wielu oczekuje ze kupi 2.8 600 mm i bedzie trafiało wieczorem "artyste na scenie" a tu zonk- bo mamy super obiektyw ktory "nic" trafia

przy polecaniu 1000 600 500 a i 300mm z takim swiatłem to trzeba by wiele rozwazyc bo w wielu sytuacjach jest całkiem nieuzyteczny pomimo super swiatła
przy 600mm i 2.8 głebia ostrosci na 25m wynosi centymetry - to hardkorowe zadanie dla aparatu trafic w "cokolwiek"

zasadnosc tego swiatła jest jak dla mnie wielce dyskusyjna
za to bezdyskusyjne jest to ze to poprostu dobry (ostry ) obiektyw ktory dzieki temu ze jest z dobrych szkieł ma minn dobre swiatło choc mało uzyteczne czesto

ustawiajac 600 i tak minimum przysłony bedzie w okolicy 4-5 zeby myslec o sktuecznym autofocusie
no chyba ze sie myle i ten aparat czyni cuda - ale to były by naprawde cuda przez wielkie C po A :)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: FujiFilm X-S1
Napisane: 2015-11-15, 21:59 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-11-28, 15:13
Posty: 1705
zdjęcia: 12
Lokalizacja: Żyrardów
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy
Model aparatu: s1600>D90>5D>X-S1>GM1>E-M10
No i stało się. Cena używanego x-s1 spadła. Na znanym portalu aukcyjnym dziś widziałem sztukę za 750 zeta i do tej pory nikt nie licytował. Mz pomimo że, nie jest to najnowsza konstrukcja to, nadal wart uwagi. Postanowiłem sprzedać mój obiektyw makro i zakupić używany x-s1 do zabawy makro bo mam raynoxa z dawnych czasów. Pierwsze wrażenie po wyjęciu z pudełka pozytywne aczkolwiek myślałem że będzie ciut większy i cięższy. Klawiszologia, fajnie są wyciągnięte wszystkie potrzebne funkcje pod przyciskami na korpusie. Pogoda na razie marna i popstrykać nie można ale zdążyłem zobaczyć że, można z niego wycisnąć ładny bokeh bez tego specjalnego trybu co to niby robi rozmycie jak w lustrzankach. Znalazłem też wadę a mianowicie po zrobieniu zdjęcia lubię sprawdzić na wyświetlaczu jak wyszło i czy trafiłem ostrością. W tym celu powiększam zdjęcie na wyświetlaczu na maksa i w tym momencie kicha bo, jak nie trafione ostrością i szybko chciałbym skasować to muszę znów kilka razy klikać aby zdjęcie pomniejszyć :-? .
I to by było na tyle po pierwszym dniu ;)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: FujiFilm X-S1
Napisane: 2015-11-16, 07:37 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18802
zdjęcia: 6784
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
_13_jacek napisał(a):
muszę znów kilka razy klikać aby zdjęcie pomniejszyć

A nie wystarczy raz, przyciskiem DISP/BACK (przy PD wyświetlacza) ?

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-11-16, 09:51 
Specjalista

Dołączył(a): 2010-06-16, 06:13
Posty: 1398
zdjęcia: 132
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Model aparatu: Fuji HS10
sparrow napisał(a):
_13_jacek napisał(a):
muszę znów kilka razy klikać aby zdjęcie pomniejszyć

A nie wystarczy raz, przyciskiem DISP/BACK (przy PD wyświetlacza) ?


Aby skasować "pwiększone zdjęcie" należy je pomniejszyć, dopiero wówczas zadziała przycisk DISP/BACK, ten przy wyświetlaczu.

_________________
Wejdziesz i wyjdziesz - dobrze na tym wyjdziesz jak wejdziesz.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: FujiFilm X-S1
Napisane: 2015-11-16, 10:46 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18802
zdjęcia: 6784
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
Sztasek, ale DISP/BACK służy m.in. właśnie do pomniejszenia jednym kliknięciem, nie zależnie od stopnia powiększenia.

Tak to przynajmniej działa w S100, nie widzę powodu dla którego w X-S1 miało by być inaczej (i - last but not least - z okresu testowania X-S1 nie pamiętam, żeby było inaczej, a raczej zapamiętał bym gdyby tak nie działało, bo to strasznie denerwujące musiałoby być ;) ).

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-11-16, 12:28 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-01-24, 18:12
Posty: 1152
zdjęcia: 1019
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Model aparatu: X-M1, X-F1
A nie wystarczy raz, przyciskiem DISP/BACK (przy PD wyświetlacza) ?[/quote]
Instrukcja strona 58 i 61 podaję, iż naciśnięcie BACK/DISP daje automatyczny powrót do przeglądania całych klatek.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-11-16, 13:24 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 12:01
Posty: 17398
zdjęcia: 3740
Lokalizacja: Zgorzelec / Jerzmanki
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Model aparatu: S 5600->S 6500 fd->S 100 fs->X-S1
sparrow napisał(a):
_13_jacek napisał(a):
muszę znów kilka razy klikać aby zdjęcie pomniejszyć

A nie wystarczy raz, przyciskiem DISP/BACK (przy PD wyświetlacza) ?


Wystarczy - sprawdziłem :)

_________________
MÓJ BLOG FOTOGRAFICZNY - ZAPRASZAM

ŚWIAT WITRAŻY - ZAPRASZAM


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-11-16, 15:27 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-11-28, 15:13
Posty: 1705
zdjęcia: 12
Lokalizacja: Żyrardów
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy
Model aparatu: s1600>D90>5D>X-S1>GM1>E-M10
YELLO_35 napisał(a):
sparrow napisał(a):
_13_jacek napisał(a):
muszę znów kilka razy klikać aby zdjęcie pomniejszyć

A nie wystarczy raz, przyciskiem DISP/BACK (przy PD wyświetlacza) ?


Wystarczy - sprawdziłem :)

Dzięki za podpowiedź.
Ech, nawyk z lustrzanki :oops:
Jak znajdę chwilę i będą warunki to postaram się zrobić fotkę z ładnym bokeh i podrzucę w temacie ;)

Edyta:
Na szybko sprawdziłem zdolność aparatu do robienia bokehowych kółeczek.
Mi te kółeczka się podobaja :D
Obrazek
Myślę że, nie jeden lustrzankowy by się powstydził :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: FujiFilm X-S1
Napisane: 2015-11-18, 18:34 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-11-28, 15:13
Posty: 1705
zdjęcia: 12
Lokalizacja: Żyrardów
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy
Model aparatu: s1600>D90>5D>X-S1>GM1>E-M10
Mam jeszcze jedno pytanie bo szukałem w instrukcji i nie znalazłem :|
W trybie M zawsze jako pierwsza dostępna jest regulacja przesłony a ja wolałbym jako pierwsze regulację czasu.
Czy można to jakoś przestawić na stałe aby jako pierwsza była regulacja czasu?


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-06-20, 10:15 
Ekspert

Dołączył(a): 2008-07-04, 12:19
Posty: 1549
zdjęcia: 181
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Model aparatu: Fuji S7000; Pentax ist DS; Samsung NX10
domingo33gda napisał(a):
DS napisał(a):

ustawiajac 600 i tak minimum przysłony bedzie w okolicy 4-5 zeby myslec o sktuecznym autofocusie
no chyba ze sie myle i ten aparat czyni cuda - ale to były by naprawde cuda przez wielkie C po A :)


Mylisz się i to zasadniczo do tego piszesz o czymś oczym nie masz pojęcia i wprowadzasz ludzi w błąd.
Polecam lekturę:
http://www.dpreview.com/articles/266693 ... d-i-care/3.
Jeśłi nie znasz angielskiego to moż eobrazki coś wyjaśnią a jeli ni eto poszukaj po polsku tematu EKWIWALENT PRZYSŁONY dla różnych wielkości matryc.

Pansonic FZ200 posiada matrycą 1/2,3" to oznacza żę jego F2,8 jest ekwiwalentem pełnoklatkowego F16. Inaczej głębia ostrości bedzie jak w Zenicie przy przysłonie F16.
DLa X-S1 sam sobie przelicz.
Poza tym na głębie ostrości ma jeszcze wpływ odległość od obiektu - im dalej tym większa.
Skąd wziąłeś to 25 cm?

_________________
Moje fotki z Fuji: http://forum.fujiklub.pl/viewtopic.php?t=11639


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 580 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: