Teraz jest 2017-09-25, 21:40

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 PostTytuł: RAW w F 770EXR
Napisane: 2014-11-19, 00:17 
Nowy

Dołączył(a): 2014-11-19, 00:12
Posty: 4
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: F770exr
Zauważyłem, że RAW zapisany w F770exr ma max. 8 mln px (3248 x 2436). Czy tak powinno być, jeśli aparat ma matycę 16 mln px?


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł: RAW w F 770EXR
Napisane: 2014-11-19, 08:55 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18591
zdjęcia: 6468
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 160 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
A w czym (w jakim programie) otwierałeś RAW-a? Wielkość wywołanego obrazy nie zależy tylko od wielkości matrycy ale także od algorytmu interpretującego RAW, ten zaś może być różny w różnych programach.

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2014-11-19, 10:29 
Nowy

Dołączył(a): 2014-11-19, 00:12
Posty: 4
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: F770exr
Po zgraniu na komputer (do katalogu), jpg-i pokazują pełną rozdzielczość (16 mln), a RAW-y tylko połowię (8 mln). Robię zdjęcia RAW+JPG. I teraz nie wiem, czy to wada mojego egzemplarza, czy ten model tak ma. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, ani na stronach Fuji, ani w dpreview.com, ani w innych testach aparatu. Czyżby nikt tego nie zauważył?
Oprócz Fuji używam również Nikona i tam RAW ma właściwą rozdzielczość (tzn. taką jaką nastawię).


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł: RAW w F 770EXR
Napisane: 2014-11-19, 11:07 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18591
zdjęcia: 6468
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 160 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
wizar napisał(a):
Po zgraniu na komputer (do katalogu), jpg-i pokazują pełną rozdzielczość (16 mln), a RAW-y tylko połowię (8 mln)

Masz na myśli, że to explorator windows pokazuje takie informacje? Nie przejmował bym się tym zupełnie...

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2014-11-19, 11:25 
Nowy

Dołączył(a): 2014-11-19, 00:12
Posty: 4
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: F770exr
Niestety Photoshop również pokazuje, że fotka ma tylko 8 mln.


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł: RAW w F 770EXR
Napisane: 2014-11-19, 13:05 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6601
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
Nie znam tego aparatu, ale czy to nie chodzi o tryby pracy matrycy EXR?

W S3 Pro i S5 Pro było tak (o ile pamiętam), że jak program nie potrafił obsłużyć matrycy Super CCD to pokazywał 12Mpx, a jak wiedział o różnych rodzajach fotocel w tych matrycach to pokazywał 6Mpx...

P.S. Co za różnica czy 8 czy 16Mpx? Nie do końca pojmuję...

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2014-11-19, 13:16 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-09-12, 20:58
Posty: 708
zdjęcia: 0
Lokalizacja: Kraków/Warszawa
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 31 razy
tylko w Silkypix pokaże 12mln z EXR

_________________
Fotografie ręcznie robione (czym się da)

Jakością obrazu kadru nie wypełnisz


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2014-11-19, 21:59 
Nowy

Dołączył(a): 2014-11-19, 00:12
Posty: 4
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: F770exr
Sorry, niepotrzebnie panikowałem. Sprawdziłem jeszcze raz - te błędnie informacje dotyczące rozdzielczości są tylko w explorerze.


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł: RAW w F 770EXR
Napisane: 2015-01-06, 23:29 
Zaangażowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-09-15, 05:19
Posty: 323
zdjęcia: 48
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Model aparatu: X10, K-5II
Widzę że "problem" został rozwiązany, ale jak już zacząłem pisać to napiszę ;)

W F770exr jest matryca EXR, która ma 3 tryby pracy: HR, DR, SN.
HR - wszystkie piksele pracują niezależnie -> zdjęcie ma 16 MPix
DR - rozszerzona dynamika, łączone są dwa sąsiadujące piksele w jeden - pracują na zasadzie, że jeden rejestruje jasne, drugi ciemne tony (realizowane przez różne czasy naświetlania) -> zdjęcie ma 8 MPix
SN - tzw. tryb niski szum, też "łączenie" dwóch pikseli - ale w celu uśrednienia sygnału (to ma dać mniejszy szum na wynikowym zdjęciu) -> zdjęcie ma 8 MPix.

To tak pokrótce, robiąc RAW+jpeg da się sterować pracą matrycy poprzez odpowiednie ustawienie parametrów jpega (przynajmniej jeśli chodzi o S200EXR i X10, podejrzewam że inne aparaty EXR nie są tu wyjątkiem). Problem się zaczyna gdy chcemy poprawnie wywołać takiego RAWa, np. wykonanego w trybie DR, w zewnętrznym programie (nie od Fuji), aby został odczytany poprawnie ale to wina braku wsparcia producentów oprogramowania ;)

_________________
Grupa fotograficzna Forum Obiektywne


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: