Teraz jest 2018-08-15, 11:49

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Napisane: 2013-01-26, 18:18 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18805
zdjęcia: 6784
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
Zgodnie z zapowiedziami - reaktywujemy konkurs.

Panie i Panowie: Zapraszam do dwudziestej dziewiątej edycji konkursu "Wywołaj RAW-a".


Oto źródłowy RAF (uwaga 15 MB!) http://sparrow.2be.pl/FujiKlub/konkurs_RAW/RAF_29/RAF_29-DSCF9346.zip

Prace konkursowe (max 1024 pix, max 512KB) zgłaszamy wysyłając na adres e-mail: sparrow@cad.pl

Wymagania techniczne:
- Zdjęcie musi być w formacie jpg, jego najdłuższy bok nie może być dłuższy niż 1024px, rozmiar zdjęcia nie może przekraczać 512KB.
- Nazwa pliku zdjęcia nie może zawierać polskich znaków (ą, ę, ł itp.), spacji ani znaków specjalnych ( !, ", ', @ itp.).
- jako tytuł e-maila proszę podać: Wywołaj RAW-a | Edycja XXIX
- w treści e-maila proszę podać: swój nick z forum.


Zasady konkursu:

Prace należy zgłosić (wysłać e-mailem) do 16 lutego (sobota) do godz 22:00. Potem wstawiam ankietę i glosujemy (do 23 lutego) na najciekawszą pracę.

Nie ma ograniczeń jeżeli chodzi o zakres obróbki pliku - oprócz "wywołania" pliku RAW, dozwolone jest dalsze przetwarzanie zdjęcia.


Celem konkursu jest zaprezentowanie innym forumowiczom (na wskazanym pliku źródłowym) możliwości, które kryją się w technikach wywoływania RAW oraz innych technikach postrocesingu.
Prowadzący konkurs ma prawo zdyskwalifikować prace, które jego zdaniem nie spełniają tego celu.


Zwycięzca konkursu ma prawo wystawić RAW do następnej edycji konkursu. Jeżeli nie będzie w stanie dostarczyć pliku zrobionego aparatem Fuji - prawo to przechodzi na osobę która zajęła kolejne miejsce na podium... (lub w ostateczności na organizatora konkursu).


Dozwolone jest komentowanie prac w trakcie głosowania- ale tylko w zakresie nie zdradzającym autorów prac. Konkurs nadal zostaje anonimowy.

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2013-01-26, 18:24 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-12-30, 20:24
Posty: 1038
zdjęcia: 34
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 16 razy
Model aparatu: s100fs
Mam maluteńkie pytanko Panie sparrow. Czy kadrowanie też wchodzi w zakres obróbki RAW-a. Można kadrować czy nie?

_________________
Ja teraz jadę do Mławy ... Jak by coś, to, to wszystko to jest posag Lusi ...


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2013-01-26, 18:35 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18805
zdjęcia: 6784
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
Jogibabu napisał(a):
Mam maluteńkie pytanko Panie sparrow. Czy kadrowanie też wchodzi w zakres obróbki RAW-a. Można kadrować czy nie?

Można (a nawet trzeba, ośmielę się zasugerować) kadrować Panie Jogibabu.

sparrow napisał(a):
Nie ma ograniczeń jeżeli chodzi o zakres obróbki pliku - oprócz "wywołania" pliku RAW, dozwolone jest dalsze przetwarzanie zdjęcia.

Czy coś jeszcze brzmi tu niezrozumiale?

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2013-01-26, 18:39 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-03-28, 18:45
Posty: 1725
zdjęcia: 2
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 37 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Model aparatu: Fujifilm S5PRO
Super :D

_________________
S5Pro+MB-D200:N50/1,8; N85/3,5 Macro; S18-50; Вега-11У 2.8 50мм;Pierścienie; Raynox 250; SB28


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2013-01-26, 18:42 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-12-30, 20:24
Posty: 1038
zdjęcia: 34
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 16 razy
Model aparatu: s100fs
sparrow napisał(a):
Czy coś jeszcze brzmi tu niezrozumiale?

Wszystko cacy Panie sparrow. RAWa otworzyłem, obejrzałem i uznałem, że zdjęcie nie ma to tamto ale ciąć trzeba. I dlatego w tej jednej, jedynej kwesti chciałem się upewnić. :)

_________________
Ja teraz jadę do Mławy ... Jak by coś, to, to wszystko to jest posag Lusi ...


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2013-01-27, 21:47 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-10-03, 20:06
Posty: 3010
zdjęcia: 997
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 53 razy
Model aparatu: X-E2, SP320/IR
Fajna ta reaktywacja!

Coś dziwnego dzieje się z tym RAF-em. Nie mogę go otworzyć. Ktoś też tak ma???

_________________
Blog


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2013-01-30, 19:02 
Zaangażowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-08-03, 21:23
Posty: 345
zdjęcia: 118
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy
Model aparatu: S1000fd
fazi75, mnie też po ściągnięciu na dysk ten RAW się nie otworzył :-/


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2013-01-30, 19:20 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18805
zdjęcia: 6784
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
fazi75 napisał(a):
Coś dziwnego dzieje się z tym RAF-em. Nie mogę go otworzyć. Ktoś też tak ma???

Ann88 napisał(a):
fazi75, mnie też po ściągnięciu na dysk ten RAW się nie otworzył :-/

A jakie są objawy?

Sprawdzałem przed chwilą, plik zip ściąga się be problemu, a w środku tkwi poprawny plik RAF. Po rozpakowaniu otwiera go zarówno FinePixViewer jak i Picasa.

Proszę sprawdzić czy plik się ściągnął cały - pilik ZIP powinien mieć 14 487 KB

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2013-01-30, 19:52 
Zaangażowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-08-03, 21:23
Posty: 345
zdjęcia: 118
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy
Model aparatu: S1000fd
Plik ZIP ściągnął mnie się bez problemu i w całości (14 487 KB) tyle, że po rozpakowaniu otwiera mnie się jako jakiś plik..hm.. tekstowy :?: FinePixViewer mam zainstalowany.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2013-01-30, 19:59 
Specjalista

Dołączył(a): 2010-06-16, 06:13
Posty: 1398
zdjęcia: 132
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Model aparatu: Fuji HS10
Ann88 - a klik na plik "prawą myszką"... i... wyodrębnij wszystkie :?:

_________________
Wejdziesz i wyjdziesz - dobrze na tym wyjdziesz jak wejdziesz.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2013-01-30, 20:12 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-03-18, 13:40
Posty: 7057
zdjęcia: 6
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy
Model aparatu: Konica Minolta Z6, Sony Alfa 300, Fujifilm HS 10 ... i telefon ...i Maxxum 4 ... na rozruchu ;)
Ann88 napisał(a):
otwiera mnie się jako jakiś plik..hm.. tekstowy


Ale plik tekstowy w czym? W notatniku?

Na wyodrębnionym pliku PPM i wybierz "otwórz za pomocą ...", a potem wybierz FinePixViewera.

_________________
.:piotr.weldon:. czyli ja.
.:Warszawa spacery w czasie:. czyli po Warszawie
.:Twierdza Modlin i okolice:. czyli po Modlinie

"Jaka jest droga rozwoju każdego fotoamatora?
Kwiatki, motylki, zachody słońca, dzieci, a na końcu ludzie - portrety i reportaż."
Kurde! Pod prąd idę 8)

;)


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2013-01-30, 20:18 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18805
zdjęcia: 6784
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
Ann88 napisał(a):
FinePixViewer mam zainstalowany.

W jakiej wersji (możesz to sprawdzić w menu Help->About FinePixViewer...)

Chyba ver. 5.3 (lub wyższa) jest potrzebna żeby otworzyć rawy z S100.

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2013-01-30, 23:15 
Zaangażowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-08-03, 21:23
Posty: 345
zdjęcia: 118
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy
Model aparatu: S1000fd
sparrow napisał(a):
W jakiej wersji

FinePixViewer Ver.5.4.10E


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2013-01-30, 23:21 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18805
zdjęcia: 6784
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
Ann88 napisał(a):
FinePixViewer Ver.5.4.10E

Czyli dokładnie to samo co ja. Poradziłaś sobie (po podpowiedział weldona i Sztaska)?

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2013-02-01, 09:15 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-10-03, 20:06
Posty: 3010
zdjęcia: 997
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 53 razy
Model aparatu: X-E2, SP320/IR
sparrow napisał(a):
A jakie są objawy?

Juz jest ok. Sam nie wiem co bylo powodem. Restart laptoka zalatwil sprawe.

_________________
Blog


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: