Teraz jest 2017-11-21, 00:14

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
Napisane: 2017-01-24, 18:53 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-01-05, 22:05
Posty: 5791
zdjęcia: 1215
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 74 razy
Model aparatu: Fuji s6500 fd, Fuji F500 :) Pentax K-5
Ten EIZO ma niski ekran 1080, z tego co wiem - srebrzy i połyskuje oraz często występuje nierówne podświetlenie ekranu, a że te modele tak mają, więc serwis tego nie przyjmuje :)
Tak wygląda taka matryca, jakby co :D
Załącznik:
matryca.jpg
matryca.jpg [ 122.36 KiB | Przeglądane 363 razy ]



EIZO wysokość x szerokość 296.5 x 527
IIYama wysokość x szerokość 324 x 518,5
w mm....

_________________
Bóg stworzył buldoga i rzekł do Adama: po obroży poznasz przód jego..


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2017-01-24, 18:59 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 12:01
Posty: 17395
zdjęcia: 3740
Lokalizacja: Zgorzelec / Jerzmanki
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Model aparatu: S 5600->S 6500 fd->S 100 fs->X-S1
gonia65 napisał(a):
EIZO wysokość x szerokość 296.5 x 527
IIYama wysokość x szerokość 324 x 518,5
w mm....


Wiem, wiem - proporcje ekranu. Pamiętam.
Teraz skłaniam się do Twojego wyboru :idea:

gonia65 napisał(a):
... a że te modele tak mają, więc serwis tego nie przyjmuje


no gnojki zwykłe... :roll:

_________________
MÓJ BLOG FOTOGRAFICZNY - ZAPRASZAM

ŚWIAT WITRAŻY - ZAPRASZAM


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2017-01-24, 19:52 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6633
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
moskwa96 napisał(a):
warto pamiętać ze na słabych monitorach uzyskacie prawdopodobnie po kalibracji obcięcie parametrów, m.in. zmniejszenie gamutu.


Tak zawsze jest jak się grzebie w LUT karty graficznej. Dlatego trudno to nazwać kalibracją... to jest raczej profilowanie. Dopiero monitory z możliwością kalibracji wewnętrznej zapewniają że obraz nie jest gorszy niż przed kalibracją. Tyle ze są droższe i wymagają specjalnego oprogramowania od producenta, które zazwyczaj także nie jest darmowe.

Waldek3Miasto napisał(a):
W tej cenie wszystkie są biurowe.


Święte słowa!

gonia65, ta IIYAMA to także nie jest monitor przeznaczony do prac graficznych.

Na stronie expertreviews.co.uk nie uzyskała zbyt dobrej opinii. Krótki cytat:
expertsreviews.co.uk napisał(a):
The monitor's colour accuracy was below average for an IPS panel as well. Straight out of the box, it was only showing 92.4% of the sRGB colour gamut, with very low blue coverage and slightly low coverage of the red spectrum. We’d expect this kind of score from a monitor with the cheaper TN panel technology, but IPS screens should be scoring nearer 96%. We managed to increase colour accuracy to 93.5% after calibration, but this is still a poor result for an IPS screen.

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2017-01-24, 20:08 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-01-05, 22:05
Posty: 5791
zdjęcia: 1215
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 74 razy
Model aparatu: Fuji s6500 fd, Fuji F500 :) Pentax K-5
W tej cenie rzeczywiście trudno o dobry monitor do zdjęć :( Tutaj raczej inne czynniki grają rolę. Niech YELLO_35 ma zagwozdkę, który wybrać :) W końcu musi wiedzieć, że kupno monitora to nie taka prosta sprawa ;) Chcąc kupić monitor do zdjęć trzeba niestety zapłacić. Tu raczej kompromis nie wchodzi w grę. A ceny odstraszają i amatorowi raczej trudno wydać kilka tysięcy na monitor.
YELLO_35, współczuję, sama się z tym borykałam i miałam dylematy: 24 cale czy 27, 2 mniejsze czy 1 duży, EIZO czy NEC? Powodzenia w zakupach :mrgreen:

_________________
Bóg stworzył buldoga i rzekł do Adama: po obroży poznasz przód jego..


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2017-01-24, 20:13 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 12:01
Posty: 17395
zdjęcia: 3740
Lokalizacja: Zgorzelec / Jerzmanki
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Model aparatu: S 5600->S 6500 fd->S 100 fs->X-S1
gonia65 napisał(a):
Niech YELLO_35 ma zagwozdkę, który wybrać...


No mam...ale powoli skłaniam się ku wydaniu 1299 :D

gonia65 napisał(a):
YELLO_35, współczuję, sama się z tym borykałam i miałam dylematy: 24 cale czy 27, 2 mniejsze czy 1 duży, EIZO czy NEC?


Będzie to IIlyama i 24 cale wystarczą :)

gonia65 napisał(a):
Powodzenia w zakupach


Dzięki :)
Mam chyba dość głowienia się - na przełom się nie zapowiada, zakup mi potrzebny za 2-3 tygodnie - więc nieco jeszcze zaczekam :)

_________________
MÓJ BLOG FOTOGRAFICZNY - ZAPRASZAM

ŚWIAT WITRAŻY - ZAPRASZAM


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2017-01-24, 20:38 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-01-05, 22:05
Posty: 5791
zdjęcia: 1215
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 74 razy
Model aparatu: Fuji s6500 fd, Fuji F500 :) Pentax K-5
Pochwal się potem (zdjęcia) :D

_________________
Bóg stworzył buldoga i rzekł do Adama: po obroży poznasz przód jego..


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2017-01-24, 20:54 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 12:01
Posty: 17395
zdjęcia: 3740
Lokalizacja: Zgorzelec / Jerzmanki
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Model aparatu: S 5600->S 6500 fd->S 100 fs->X-S1
gonia65 - ja tam nie lubię się chwalić... :mrgreen:

_________________
MÓJ BLOG FOTOGRAFICZNY - ZAPRASZAM

ŚWIAT WITRAŻY - ZAPRASZAM


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2017-01-25, 08:46 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 12:01
Posty: 17395
zdjęcia: 3740
Lokalizacja: Zgorzelec / Jerzmanki
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Model aparatu: S 5600->S 6500 fd->S 100 fs->X-S1
gonia65 napisał(a):
albo jeśli możesz dołożyć ze 3 stówki to
https://iiyama-sklep.pl/39-monitory-iiy ... oCAy7w_wcB


Link prawidłowy :
https://iiyama-sklep.pl/39-monitory-iiy ... oCAy7w_wcB

Wychodzi na to, że ten kupię :idea:


Dzięki Wszystkim za pomoc !!! :)

_________________
MÓJ BLOG FOTOGRAFICZNY - ZAPRASZAM

ŚWIAT WITRAŻY - ZAPRASZAM


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2017-01-25, 09:00 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2012-10-27, 17:18
Posty: 266
zdjęcia: 20
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Model aparatu: nie fuji;)
EIZO......NEC i dlugo dlugo nic...
gadaja ze DELLowe ultrasharpy do czegos sie nadaja


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2017-01-25, 09:34 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 12:01
Posty: 17395
zdjęcia: 3740
Lokalizacja: Zgorzelec / Jerzmanki
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Model aparatu: S 5600->S 6500 fd->S 100 fs->X-S1
conik1973 - owszem. Ale dla zawodowców. A ja amator co nawet RAW-ów nie robi... :roll:

_________________
MÓJ BLOG FOTOGRAFICZNY - ZAPRASZAM

ŚWIAT WITRAŻY - ZAPRASZAM


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2017-01-25, 17:17 
Nowicjusz

Dołączył(a): 2015-06-15, 19:42
Posty: 95
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Model aparatu: X-M1
The Mis' napisał(a):
Skippy napisał(a):
Nie da się go kalibrować.


Ale można sporzdzić profil monitora i wpływać na wyświetlany obraz poprzez LUT karty graficznej komputera. Tak to się robi z monitorami, któych nie można kalibrować sprzętowo.


To wiem, ale...

The Mis' napisał(a):
moskwa96 napisał(a):
warto pamiętać ze na słabych monitorach uzyskacie prawdopodobnie po kalibracji obcięcie parametrów, m.in. zmniejszenie gamutu.


Tak zawsze jest jak się grzebie w LUT karty graficznej. Dlatego trudno to nazwać kalibracją... to jest raczej profilowanie. Dopiero monitory z możliwością kalibracji wewnętrznej zapewniają że obraz nie jest gorszy niż przed kalibracją. Tyle ze są droższe i wymagają specjalnego oprogramowania od producenta, które zazwyczaj także nie jest darmowe.


...czytałem prawie same takie opinie jak powyżej, więc nawet nie próbowałem tego robić. Jest sens?

Radzę sobie patrząc na histogram, LR po najechaniu kursorem na fragment zdjęcia pokazuje kilka wskazówek, np:
Obrazek
Można określić, czy nie jest za jasne/za ciemne, lub czy bilans bieli jest ok.
NIe potrafię się jeszcze przekonać, że potrzebuję drogiego monitora, który można dobrze skalibrować ;) (mam tu na myśli EIZO/NEC od 4-5 tyś zł).


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2017-01-25, 20:48 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-06-06, 18:24
Posty: 3624
zdjęcia: 28
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy
Model aparatu: Pentax k5, Kiev 60
Czy mogę mieć pytanie? Nie śledzę tematu monitorów na tyle, żeby się połapać w niuansach.
Czy w monitorach nastąpił jakiś regres w porównaniu do tego, co było np. 5-10 lat temu?

Bo tak czytam tutaj, że kalibracja może rozkalibrować, że podświetlenie, jakość, itd. I zastanawiam się, czy kupując nowy monitor w cenie 1200-1500 zł mogę się wpakować w monitor gorszy niż ten, który obecnie mam (pomijając przypadki bubli nadających się do reklamacji), kupiony kilka lat temu za 700-800zł?

_________________
mason.org.pl * Wybór książek o fotografii * Instagram


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2017-01-25, 21:53 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6633
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
A.Mason napisał(a):
kalibracja może rozkalibrować


Nie do końca tak, choć trochę racji w tym przekornym powiedzeniu jest.
Z grubsza chodzi o to, że "poprawiając" obraz programowo w karcie graficznej możesz uzyskać bardziej wierne barwy, ale za to ilość wyświetlanych barw ulegnie zmniejszeniu. Ten sam proces przeprowadzony specjalnym programem producenta monitora "omija" niejako ustawienia karty i działa bezpośrednio w "bebechach" monitora, gdzie możliwości zmany ustawień są dużo większe. Szczególnie że zarówno orogramowanie wewnętrzne monitora, program kalibrujacy i cały hardware pochodzą od jednego producenta.
Zawsze tak było, choć spadek cen powoduje że to co kiedyś było dostępne tylko dla zawodowców jest coraz częściej w zasiegu portfela amatora.

A.Mason napisał(a):
podświetlenie


Równomierność podświetlania to jest jeden z podstawowych parametrów dobrego monitora. Do pracy biurowej jest mniej istotna, choć potrafię sobie wyobrazić, że po długim siedzeni przed takim monitorem wzrok się męczy. Tym bardziej im większe różnice jasności występują na powierzchni matrycy. Dla grafika, dodatkowo, nierówności podświetlania mogą bardzo wpływać na ostateczny wygląd kolorów.

A.Mason napisał(a):
czy kupując nowy monitor w cenie 1200-1500 zł mogę się wpakować w monitor gorszy niż ten, który obecnie mam (pomijając przypadki bubli nadających się do reklamacji), kupiony kilka lat temu za 700-800zł?


Wydaje mi się ze nie ma odpowiedzi na tak postawione pytanie. Może ktoś, kto śledzi na bieżąco ten rynek potrafiłby dać jakąś przybliżoną odpowiedź... ale też raczej wątpię. Choć z drugiej strony firm produkujących monitory jest więcej niż było kiedyś, produkowanych modeli także, więc statystycznie pewnie i tych "nienajgorszych" monitorów jest pewnie więcej. Na drugim końcu gdybania jest teoria o sprzęcie, który ma się popsuć zaraz po upływie okresy gwarancyjnego.
Jak jest naprawdę - nie wiem i też się trochę zastanawiam ile mnie będzie kosztował następny monitor. Choć, póki co, ten co mam sprawuje się całkiem dobrze i do moich potrzeb zupełnie wystarcza.

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2017-01-26, 11:29 
Zaangażowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-09-08, 13:49
Posty: 220
zdjęcia: 57
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy
Model aparatu: A57 X10 XT-10
Czy nieprofesjonalna kalibracja moze rozkalibrowac ? Owszem moze, podam tylko dwa przykłady.

Kalibracja zakłada prace w określonym środowisku oświetlenia. Np. Przy świetle ambientowym o określonej temperaturze i przy takich założeniach jest wykonywana. Wystarczy ze pracujesz przy swietle z żarówki w nocy i masz juz przekłamany balans bieli. Świadomy użytkownik zrobi kilka profili i bedzie je zmieniał lub zapewni stabilne i powtarzalne warunki pracy. Nieświadomy bedzie miał zafałszowany obraz w zależności od pory dnia będąc przekonanym o wierności odwzorowania barw.

Drugi przykład dotyczy braku wiedzy nt. zarządzania kolorem. W przypadku starszego systemu operacyjnego i aplikacji ktore nie zarządzają kolorem mozesz miec zupełnie inne kolory w PS i w przeglądarce (objawia sie to np. przesyconymi kolorami), ponieważ jedne aplikacje wykorzystują profil inne nie wykorzystują. Problem ten zależy od wielu zmiennych.

Kwestia obcięcia gamutu i zmniejszenia kontrastu poprzez przesunięcie punktu bieli czerni juz omawialiśmy. Im gorszy monitor tym kalibracja moze wyrządzić większa szkodę.

Generalnie warto sie w to bawić jak sie ma monitor z wyższej polki, zajmujemy sie fotografia która wymaga wiernego odwzorowania koloru i mamy duzo czasu zeby wgłębiać sIe w zawiłości swiata zarządzania kolorem.

Osobiście mam dobry monitor ale i tak zostałem przy profilu fabrycznym, ponieważ kalibracja i utrzymanie warunków pracy (okresową rekalibracja, zapewnienie stałych warunków oświetlenia, etc) sa dla mnie zbyt trudnym tematem.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2017-01-26, 12:04 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6633
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
moskwa96 napisał(a):
W przypadku starszego systemu operacyjnego i aplikacji ktore nie zarządzają kolorem mozesz miec zupełnie inne kolory w PS i w przeglądarce (objawia sie to np. przesyconymi kolorami), ponieważ jedne aplikacje wykorzystują profil inne nie wykorzystują.


To dotyczy tylko Windows i (chyba) większości systemów Uniksowych - nie ma globalnego zarządzania kolorem i każda aplikacja miusi być "powiadomiona" o konieczności używania odpowiedniego profilu.
Mac OS X (choć oparty na BSD czyli Uniksie) w przeciwieństwie do powyższego ma systemowe zarządzanie kolorem i jak wskażemy profil w ustawieniach systemowych, to każda aplikacja będzie z niego korzystać - ergo kolory będą takie same w każdym programie.

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: