Teraz jest 2018-07-22, 04:10

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 PostTytuł: nowe karty sd
Napisane: 2009-01-18, 12:07 
Zaangażowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-04-20, 09:10
Posty: 431
zdjęcia: 9
Lokalizacja: Lubartów/Lublin
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Fujifilm s9500 i Nikon d70s
i jak tu nie polubić postępu... już czekam aż pojawią się w sklepach.
Karty sd (a dokładniej sdxc) 2TB i 300MB/s...
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8293


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-01-18, 12:16 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-04-14, 15:01
Posty: 3294
zdjęcia: 150
Lokalizacja: Wawa, Kielce
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: D90
Ciekawe jak będzie z kompatybilnością. To chyba, oprócz ceny, najistotniesza rzecz ;)

_________________
D90 który mógłby być mniejszy i lżejszy ;-)

..:: Blogspot ::..

..:: Warszawa w kWwadracie::..


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-01-18, 12:20 
Zaangażowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-04-20, 09:10
Posty: 431
zdjęcia: 9
Lokalizacja: Lubartów/Lublin
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: Fujifilm s9500 i Nikon d70s
narazie wiadomo tylko że karty będą miały stary interface, więc do gniazda będą pasować ale czy działać będą ze starszym sprzętem to już inna bajka i dowiemy się pewnie dopiero jak będą już w sprzedaży...


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-01-19, 10:15 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-05-10, 18:11
Posty: 1173
zdjęcia: 62
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
A ja się pytam, po cholerę te 2 TB ... żeby więcej danych stracić, jak ją szlag trafi ?


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-01-19, 11:43 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-05, 10:03
Posty: 5262
zdjęcia: 156
Lokalizacja: Ziemia Obiecana
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Model aparatu: CosinaCSM, Nikon F80; D700
...pewnie się przyda...
Ludzie z tygodniowych wakacji przywożą tysiące fotek, a matryce kompaktów mają już po 12-14mpix.
Aktualnie na 8GB zapisuję nieco ponad 300 14-bitowych RAW'ów, a przecież nie mam puszki 24Mpix... na sesję studyjną wystarczy ale na urlopie...
Z tą padaką kart (przeżyłem dopiero dwie na kilkadziesią tysięcy fotek cyfrowych w moim życiu) to nie takie proste, rzadko karta pada cała od razu, najczęściej najpierw ma kłopoty z zapisem pojedynczyh plików.

_________________
adam

...pobaw się w domowym STUDIO...


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-01-19, 13:05 
Zaangażowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-08-28, 13:36
Posty: 277
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: byl F, był P, jest C
harcowwnik napisał(a):
A ja się pytam, po cholerę te 2 TB ... żeby więcej danych stracić, jak ją szlag trafi ?

Taki jest już rozwój technologii. Kiedyś były dyski po kilkaset mega i jak pojawiły się o pojemności ponad giga też zadawano takie pytania. teraz sporo nowych komputerów ma dyski po 1 TB.

_________________
Canon


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-01-19, 16:53 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-05-10, 18:11
Posty: 1173
zdjęcia: 62
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
adajkoleonan - wszystko jasne, ale wiadomo, aparat z kartą w środku mogą ukraść, samą kartę można zgubić, uszkodzić fizycznie, przykłady można mnożyć - pieniędzy też nie trzymasz w jednym banku, tylko trochę w funduszu, trochę na koncie, cześć w tapczanie i odrobinę w polisie na życie - per analogiam bezpieczniej jest napstrykiwać te urlopowe zdjęcia na 4 karty po 250GB ( :shock:) niż jedną 1 TB - w końcu nie zajmują dużo więcej miejsca :D

takie rozważania teoretyczne :D


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-01-19, 21:17 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-05, 10:03
Posty: 5262
zdjęcia: 156
Lokalizacja: Ziemia Obiecana
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Model aparatu: CosinaCSM, Nikon F80; D700
...przypomniała mi się jedna pani na urlopie, która zwróciła się do mnie o pomoc, bo jej aparat nie zapisuje - oczywiście półgigowa karta była pełna. Pobieżnie przeglądnąłem ostatnie pliki i wiele z nich było fatalnych pod kazdym względem, powiedziałem, że może wykasować gnioty... oburzona odebrała mi aparat ze słowami: 'to przecież pamiątka z urlopu' ...po czym przyznała się, że nigdy nie kasowała, bo nie potrafi.
Inna historia - mam znajomych, z którymi spędzałem urlop i prosili mnie o zgranie plików na płytę... na karcie były zdjęcia zrobione przed 2 laty, zaraz po zakupie aparatu :)
No i niech mi ktoś powie, że nie ma klientów na kartę 10TB :lol: ;)

_________________
adam

...pobaw się w domowym STUDIO...


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-01-19, 21:32 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-05-10, 18:11
Posty: 1173
zdjęcia: 62
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
adajko napisał(a):
No i niech mi ktoś powie, że nie ma klientów na kartę 10TB :lol: ;)


Możliwe, że w tym momencie zawstydzę wszystkie działy marketingu w koncernach elektronicznych, ale logika każe tłumaczyć opisanym wyżej klientom, że zużyte (pełne) karty wyrzuca się i kupuje nowe. Im pojemniejsza karta tym rzadsza potrzeba wymiany i mniejsze wpływy do kasy producenta - helooooooł ...


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-01-20, 08:36 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-05, 10:03
Posty: 5262
zdjęcia: 156
Lokalizacja: Ziemia Obiecana
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Model aparatu: CosinaCSM, Nikon F80; D700
harcowwnik napisał(a):
Możliwe, że w tym momencie zawstydzę wszystkie działy marketingu w koncernach elektronicznych, ale logika każe tłumaczyć opisanym wyżej klientom, że zużyte (pełne) karty wyrzuca się i kupuje nowe.

...6 lat temu, mojej ex teściowej pożyczyłem kompakt na wyjazd do Paryża - dostała 2 komplety naładowanych akumulatorów i ładowarkę... jakież było moje zdumienie jak powiedziała mi jak ostatniego dnia aku brakło mocy i... wylądowały w koszu, a ona szukała po Paryżu bateryjek, za które w sumie zapłaciła więcej niż ja za 2 komplety aku w Polsce.
Zmiana przyzwyczajeń ludzkich jest czasami niemożliwa, choć przed wyjazdem wszystko wyjaśniałem :)

_________________
adam

...pobaw się w domowym STUDIO...


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-01-21, 11:50 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-04-09, 16:04
Posty: 150
Lokalizacja: Kalisz trochę, trochę Wrocław
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: s9600 był, D90 jest
Sprzedając aparaty, zawsze dobieram też klientom akcesoria. Na pytanie jaki rozmiar karty chcą, nie zawsze łapią o co chodzi. To ja im wtedy tłumaczę (np. w przypadku 8mpix aparatu) 1GB - ok 350 zdjęć, 2GB - ok. 700, 4GB - 1400... po czym często słyszę:
"- 350?! Po co aż tyle? Panie, kiedyś to się kliszę robiło, 36 zdjęć i wystarczyło a teraz... kto to będzie oglądał?
- To którą podać?
- Tą na 1400..."

Też zastanawiam się po co, bo w sumie, to przeciętni Kowalscy nigdy nie zrobią tym aparatem 1400 zdjęć, robiąc je okazyjnie 2 razy w roku, bo wcześniej go zgubią albo zepsują ;)

Jakkolwiek, kiedy wyjdą karty terabajtowe i będą już tanie jak słoma, to zastanawiałbym się nad przyszłością dysków twardych lub innych nośników optycznych. Podejrzewam, że technologia Blue-ray nigdy się nie rozpowszechni, chociażby z tego powodu że karty są mniejsze, łatwiejsze w użyciu i chyba też bardziej wytrzymałe (przynajmniej mechanicznie).

A jeszcze parę lat temu SD 128MB kosztowała ponad 100zł, a ja miałem problem z zapełnieniem 60GB dysku ;)

_________________
Mój digart - takie tam...
Mój wątek w dziale Miasto, Krajobraz - proszę Państwa, proszę się nie bać, proszę pisać, śmiało...
Wychowani... - mój wątek
Jak tam Twoje IQ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-01-29, 17:28 
Zaangażowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-08-28, 13:36
Posty: 277
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: byl F, był P, jest C
Większe karty są wygodniejsze. Odkąd mam 4GB to nie miałem przypadku, że brakło miejsca. Robiąc fotki już nie zastanawiam, ile pozostało na liczniku.

_________________
Canon


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2009-02-03, 23:17 

Dołączył(a): 2008-07-11, 17:13
Posty: 844
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Eh 32gb to już było dużo, ale 2T to już przesada. To zamiast dysku twardego będzie można nosić i komputera osobistego kupować, bo przecież aparaty dają opcję przeróbki zdjęć. :>


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron