Teraz jest 2018-06-21, 01:22

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 PostTytuł: X-A2 i X-Q2
Napisane: 2015-01-15, 20:47 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6683
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 112 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
Właśnie dostałem maila od Calumet z informacją że przyjmują zamówienia na aparaty jak w temacie. Były gdzieś informacje o nich? Jakoś nie przypominam sobie zapowiedzi, a zazwyczaj dostaję maile od Fuji ze wszystkimi nowościami...

Dla zainteresowanych:

X-A2 w przedsprzedaży kosztuje 419 funtów, a X-Q2 299 funtów.

I linki:

https://www.calphoto.co.uk/product/331- ... a=CM02&cal

https://www.calphoto.co.uk/category/fuj ... a=CM02&cal

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: X-A2 i X-Q2
Napisane: 2015-01-15, 21:46 
Nowy

Dołączył(a): 2014-12-23, 03:51
Posty: 14
Lokalizacja: Illinois
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: X-E1, DP2Q, DP2s, FE2,
Pięć i pół stówki w B&H:
http://www.bhphotovideo.com/c/search?at ... 3825859169
Fajne maleństwo.


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł: X-A2 i X-Q2
Napisane: 2015-01-15, 21:59 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6683
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 112 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
Ligo napisał(a):
Pięć i pół stówki w B&H:


plus przesyłka ze Stanów, cło i od wszytskiego razem VAT.

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: X-A2 i X-Q2
Napisane: 2015-01-15, 22:06 
Nowy

Dołączył(a): 2014-12-23, 03:51
Posty: 14
Lokalizacja: Illinois
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: X-E1, DP2Q, DP2s, FE2,
aaa, to zależy... ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł: X-A2 i X-Q2
Napisane: 2015-01-15, 22:51 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6683
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 112 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
Przynajmniej dla większości forumowiczów.

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: X-A2 i X-Q2
Napisane: 2015-01-16, 01:36 
Nowy

Dołączył(a): 2014-12-23, 03:51
Posty: 14
Lokalizacja: Illinois
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: X-E1, DP2Q, DP2s, FE2,
No cóż, nie każdy ma ciotkę w Ameryce.
Może niekoniecznie X-A2, ale jeśli ktoś ma do wydania powiedzmy 2,5-3 tysiące baksów na choćby XT-1 i kilka szkiełek, lub coś podobnego, to parodniowy wypad do NYC połączony ze zwiedzaniem miasta, zaczyna nabierać sensu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł: X-A2 i X-Q2
Napisane: 2015-01-16, 02:06 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6683
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 112 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
Ligo napisał(a):
Taa... Tej w najdroższym kraju...


To samo odnosi się do wszystkich państw Unii Europejskiej przy zakupach w krajach do niej nie należących.
Wiem jak to "boli" bo pierwsze cyfrowe lustro kupowałem w Stanach.

Ligo napisał(a):
No cóż, nie każdy ma ciotkę w Ameryce.


Która akurat właśnie przyjeżdża do starego kraju na holidej. Bo wysyłka aparatu przez ciocię raz się uda a raz nie - a jak ktoś ma pecha to i w drewnianym kościele mu cegła na głowę spadnie. I okaże się że celnicy wycenią przesyłąny sprzęt drożej niż faktycznie kosztował i chandrycz się później z nimi, przesyłaj dowody zakupu i czekaj na swój sprzęt nie wiedzieć ile.

Ligo napisał(a):
jeśli ktoś ma do wydania powiedzmy 2,5-3 tysiące baksów


a na lotnisku nie trzeba przypadkiem się wykazać że wwozisz to co wywiozłeś? Poważnie pytam bo nie wiem - nigdy nie byłem w Stanach i nie wiem jak celnicy traktują wracających.

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: X-A2 i X-Q2
Napisane: 2015-01-16, 02:27 
Nowy

Dołączył(a): 2014-12-23, 03:51
Posty: 14
Lokalizacja: Illinois
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: X-E1, DP2Q, DP2s, FE2,
Bywam w kraju najdroższym na świecie raz, czasem dwa razy w roku.

Jeśli nie masz w bagażu broni, narkotyków, albo materiałów rozszczepialnych, nikt nie wnika, zresztą po obu stronach wody, czy masz przy sobie jeden, czy dwa aparaty, kamery, czy coś podobnego. Po jednej sztuce elektroniki wwozisz legalnie. Nie zdarzyło mi nigdy choćby pytanie o rzeczy osobiste.

Aaa... zapomniałem. Celnicy amerykańscy są bardzo wrażliwi na polską wędlinę.
Gdy się przyznasz, że w wwozisz do US krakowską podsuszaną, albo karczek pieczony, albo to znajdą, nie ma zmiłuj się. Wszystko ląduje w koszu. Co potem celnicy z tym robią, niech pozostanie ich tajemnicą. W każdym razie zostajesz bez kolacji.8-)

To tak a'propos X-A2. ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł: X-A2 i X-Q2
Napisane: 2015-01-16, 08:16 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18793
zdjęcia: 6776
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
Czy ktoś potrafi powiedzieć czym się różni XQ2 od XQ1 (prócz cyferki w nazwie)?

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Re: X-A2 i X-Q2
Napisane: 2015-01-16, 09:39 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-09-14, 21:10
Posty: 1150
zdjęcia: 185
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy
sparrow napisał(a):
Czy ktoś potrafi powiedzieć czym się różni XQ2 od XQ1 (prócz cyferki w nazwie)?


Ma Wi-Fi i Classic Chrome.

_________________
www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: X-A2 i X-Q2
Napisane: 2015-01-16, 09:58 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-11-28, 15:13
Posty: 1705
zdjęcia: 12
Lokalizacja: Żyrardów
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy
Model aparatu: s1600>D90>5D>X-S1>GM1>E-M10
sparrow napisał(a):
Czy ktoś potrafi powiedzieć czym się różni XQ2 od XQ1 (prócz cyferki w nazwie)?

Gdzieś czytałem że poprawili obiektyw bo w pierwszym było coś nie teges ale, nie podam źródła bo nie pamiętam i proszę się nie sugerować moja wypowiedzią.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: X-A2 i X-Q2
Napisane: 2015-01-16, 10:16 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2013-09-27, 21:01
Posty: 450
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Model aparatu: XE1, XF1
550$.. nie zapominajcie że dolar już 3,70zł - to 2tys zł bez cla itd
jak dla mnie premiery mało sensowne, obstawiam że x-a2 ma sprawdzić nastawienie klientów do nowych rozwiazan AF, które pewnie są w fazie rozwojowej (detekcja oka, multi af), za to xq2 totalnie nie rozumiem.. moze zrobili zeby moc wyprzedać xq1 ktore leżakują, nie wiem. mam xf1 i jasność f1.8 to jest bajer jak używasz na 24mm. przy 30mm jest już f3.6 a przy >50mm f4.5 Plusem tej optyki jest to że najostrzejsza na pełnej dziurze


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł: X-A2 i X-Q2
Napisane: 2015-01-16, 17:17 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18793
zdjęcia: 6776
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
epicure napisał(a):
Ma Wi-Fi

W XQ1 też mam Wi-Fi.

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: X-A2 i X-Q2
Napisane: 2015-01-16, 17:36 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2013-09-27, 21:01
Posty: 450
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Model aparatu: XE1, XF1
wystarczyłoby zrobić 25-100/1.8-4 zachowując rozmiar i byłoby świetnie
a tak czekam na wiesci jaki bylby powod do zmiany?
szczerze to czekam na zamiennik dla XF1 ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: