Teraz jest 2018-08-16, 15:16

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
Napisane: 2015-09-29, 08:32 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6695
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 112 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
Hej, czy przegapiłem coś czy w X-T1 nie ma możliwości wpisania właściciela aparatu/autora zdjęć tak by automatycznie były dodawane do exifa każdego zdjęcia?
O ile chodzi o zdjęcia to jest dziesiątki sposobów żeby to zrobić, ale bardziej zależy mi na "podpisaniu" samego aparatu.

Jakieś pomysły?

EDIT: Zmieniłem temat bo pytania o ten aparacik się mnożą i rośnie frstracja że odpowiedzi nie ma w tej książeczce dumnie zwanej manualem.

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-09-29, 08:38 
Nowicjusz

Dołączył(a): 2015-08-29, 12:20
Posty: 138
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-T1, X-E1
Mnie też temat interesuje - Canona miałem "podpisanego", Fuji też by się przydało...


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2015-09-29, 14:05 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2012-10-27, 17:18
Posty: 266
zdjęcia: 20
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Model aparatu: nie fuji;)
kaizen... kolejna funkcjonalność w aparatach Fuji do poprawienia nowym firmware..X-E2/X-T10/X-T1


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2015-09-29, 21:45 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6695
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 112 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
Kolejne pytanie - w jakich trybach pracy NIE SĄ zapisywane RAWy? Zgaduję że w trybie Panorama - bo to trochę bez sensu by było, pewnie "Zaawansowane Filtry" też nie umożliwiają zapisu RAW, ale co z pozostałymi trybami? W książeczce nic o tym nie znalazłem...

I przy okazji jeszcze jedno z jaką szybkością (i od czego ona zależy) pracuje Braketing?

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-09-30, 09:46 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-09-14, 21:10
Posty: 1150
zdjęcia: 185
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy
RAWy zapisują się zawsze, oprócz panoramy, filtrów artystycznych i rozszerzonych wartości ISO.

Bracketing działa z maksymalną szybkością zdjęć seryjnych.

_________________
www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-09-30, 10:10 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6695
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 112 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
epicure napisał(a):
RAWy zapisują się zawsze, oprócz panoramy, filtrów artystycznych i rozszerzonych wartości ISO.


Czyli przy ustawieniach Braketing (tu mamy kilka opcji), High Speed Burst, Low speed burst, Multiple exposure też? Jesteś pewien?

epicure napisał(a):
Bracketing działa z maksymalną szybkością zdjęć seryjnych.


Czyli 8 klatek na sekundę? Bo jest jeszcze tryb seryjny 3 klatki na sekundę...

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-09-30, 10:15 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-09-14, 21:10
Posty: 1150
zdjęcia: 185
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy
W trybie wielokrotnej ekspozycji RAWy się chyba nie zapisują. W bracketingu się zapisują...

The Mis' napisał(a):
Czyli 8 klatek na sekundę?


Tak.

_________________
www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-09-30, 10:24 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6695
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 112 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
OK, dziękuję.

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-10-05, 23:17 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6695
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 112 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
Kolejne pytanie: co oznaczają ikonki na prawej krawędzi wyświetlacza: M+E i A+M? W książeczce tego nie ma, więc rozumiem że te ikonki przyzyszły wraz z którymś firmware...

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-10-05, 23:21 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-09-14, 21:10
Posty: 1150
zdjęcia: 185
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy
M+E to tryb migawki: mechaniczna+elektroniczna. A z tym drugim się nie spotkałem :)

_________________
www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-10-06, 07:42 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-10-03, 20:06
Posty: 3010
zdjęcia: 997
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 53 razy
Model aparatu: X-E2, SP320/IR
epicure napisał(a):
A z tym drugim się nie spotkałem :)

A+M to tryb ostrzenia. Autofocus+Manual(doostrzenie pierścieniem). W tym trybie jest tak, że po wyostrzeniu z automatu dokładniej możesz jeszcze zrobić to ręcznie nie przełączając się na M

_________________
Blog


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-10-06, 07:48 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6695
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 112 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
Panowie, dziękuję bardzo!

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-05-03, 21:59 
Nowy

Dołączył(a): 2016-05-03, 09:58
Posty: 10
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Witam
Nie jestem jeszcze właścicielem XT1 ale mam kilka pytań, to chyba dobre miejsce by je zadać.
Nie jestem zawodowym fotografem i ten aparat ma być jak najbardziej uniwersalnym do architektury krajobrazu czy też scenek rodzinnych a przy tym pozwalać mi na eksperymentowanie i zabawę w trybach manualnych.
Mam teraz pentaxa k-x i chciałem do niego dokupić jakieś uniwersalne jasne szkło (np 18-70 o f co najmniej 2,8) ale okazało się, że muzę wydać około 3 tys zł wiec doszedłem do wniosku, ze może zmienić platformę na współcześniejszą i bardziej zaawansowaną technologicznie.
1. Czy jest tu może ktoś z Wrocławia lub okolic kto ma ten aparat i zechciałby poświecić mi trochę czasu podczas realnego spotkania?
2. Jak działa łączność WiFi tzn czy tak jak w sony trzeba zainstalować specjalna aplikacje na smartfona czy też komputer by np przegrać zdjęcia z aparatu?
Ponieważ korzystam z Linuxa to z aplikacjami może być problem bo najczęściej są pisane na windę i pod linuxem nie bardzo chcą działać :-/ no i wówczas byłoby najlepiej by aparat był widoczny w sieci jako zasób tzn np jako dysk na który wchodzę z poziomu komputera i kopiuję co mi potrzeba niezależnie od systemu jak z pendriva.
3. Wiem, że tego aparatu nie kupuje się by go traktować jak kompakt ale czasami chciałbym włączyć tryb automatyczny i wykonywać bez "napinki" dobre technicznie zdjęcia czyli czy ma jakieś programy tematyczne ( zachód słońca, portret, krajobraz itp.) czy też po prostu zwykły zielony tryb.
Tych pytań będzie więcej ale na obecna chwilę to sam nie wiem o co jeszcze pytać :-)
Dziękuje z góry za odpowiedzi :-)
Pozdrawiam
Arkadiusz


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-05-03, 22:28 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-12-11, 13:30
Posty: 798
zdjęcia: 533
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Model aparatu: fuji xpro2, xe2 IR
fazi75 napisał(a):

A+M to tryb ostrzenia. Autofocus+Manual(doostrzenie pierścieniem). W tym trybie jest tak, że po wyostrzeniu z automatu dokładniej możesz jeszcze zrobić to ręcznie nie przełączając się na M[/quote]

I to jest naprawdę super opcja; bardzo często z niej korzystam :lol:

_________________
"Wielu ludzi pyta mnie, dlaczego wciąż noszę ze sobą aparat i dlaczego robię zdjęcia. Wówczas odpowiadam „a dlaczego Ty jesz”? James Lalropui Keivom


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-05-03, 22:36 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6695
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 112 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
SQ6XL napisał(a):
2. Jak działa łączność WiFi tzn czy tak jak w sony trzeba zainstalować specjalna aplikacje na smartfona czy też komputer by np przegrać zdjęcia z aparatu?


Są aplikacje dla Androida i iOS. Z tym, że to raczej chodzi o sterowanie aparatem z telefonu lub tabletu. I działa to bardzo dobrze - testowane z Androidem (Galaxy S3) i iPadem 3.
Przesyłanie zdjęć na tablet widziałem na premierze XA-1, więc nie sądzę by w XT-1 tego nie było - ale sam nie używałem.

SQ6XL napisał(a):
Ponieważ korzystam z Linuxa to z aplikacjami może być problem


Większość (wszystkie?) wołarki na Linuksa pracują w oparciu o DCRAW, Ten silnik działa na wszystkich platformach i nie pamiętam (Linuksa nie używam już od dość dawna) by były jakieś znaczące różnice w funkcjonalności dla różnych systemów. Więc nie powinieneś mieć problemów z wywoływaniem RAFów. Czy będziesz mał pełne wsparcie dla matrycy XTRANS to już inna historia - nie martwiłbym się tym jednak za bardzo. Z drugiej strony kiedyś DCRAW był aktualizowany dość często więc być może i obsługę X-TRANS juz ma.

SQ6XL napisał(a):
czy ma jakieś programy tematyczne ( zachód słońca, portret, krajobraz itp.) czy też po prostu zwykły zielony tryb.


Trybów tematycznych w moim nie ma. Zielonego zresztą też nie - powiedziałbym że ustawienie pokrętła czasów migawki i obiektywu na A to to raczej tryb P(rogram) niż A(uto), Ale moze to tylko ja...

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: