Teraz jest 2018-09-20, 10:23

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Napisane: 2016-06-27, 18:31 
Nowy

Dołączył(a): 2015-06-26, 13:19
Posty: 6
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: XT-1
Od pewnego czasu jestem zadowolonym posiadaczem Fuji X-T1. Niestety kilka dni temu odkryłem problem z którym nie mogę sobie poradzić. Mianowicie nie potrafię włączyć blokady ekspozycji i blokady AF. Przewertowałem kilkukrotnie instrukcje obsługi, szukałem na forum, zaktualizowałem firmware do wersji 4.31. przywróciłem ustawienia fabryczne i na koniec odwiedziłem sklep w którym kupowałem aparat i porównałem z innym egzemplarzem. Niestety wszystko na nic. Oba przyciski nie reagują. Czy ma ktoś pomysł z jakiego powodu może się tak dziać?
Aparat Sprawdzałem w trybach A, P i S. ISO auto i na konkretnej wartości. Jakość RAW zdjęcia pojedyncze. AF A+M, migawka M+E. Tryb Blok. AE/AF - P, Tryb Blok. AF - AF-L. Sprawdziłem też blokadę klawiszy i wszystko jest wyłączone. Nie mam pojęcia jakie jeszcze ustawienia moga miec wpływ na te funkcje. Będę wdzięczny za sugestie i pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-06-29, 19:49 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-04-29, 10:19
Posty: 142
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Model aparatu: X-T1
Leśny napisał(a):
Tryb Blok. AE/AF - P

Czyli przytrzymujesz palcem np. przycisk A-EL, kierujesz aparatem w różne strony (nie zdejmując palca z A-EL) a parametry ekspozycji bez przerwy się zmieniają? A jak jest w trybie BLOK. AE/AF - S? (menu - TRYB BLOK. AE/AF - PRZEŁ. BL. AE/AF).


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-06-29, 21:04 
Nowy

Dołączył(a): 2015-06-26, 13:19
Posty: 6
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: XT-1
Dokladnie tak się dzieje. Próbowałem z takim ustawieniem (dla mnie jest wygodniejsze) niestety nic się nie zmienia. Nie reaguje również przycisk AF-L. Wszystkie inne funkcje i przyciski działają. Jak na złość gwarancja skończyła się 12 czerwca :( (byłem przekonany, że jest ważna 24m-ce)


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-06-29, 21:44 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-04-29, 10:19
Posty: 142
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Model aparatu: X-T1
A dawniej obie blokady działały prawidłowo?


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-06-30, 09:00 
Nowy

Dołączył(a): 2015-06-26, 13:19
Posty: 6
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: XT-1
Problem zauważyłem niedługo po tym gdy kupiłem aparat ale sądziłem, że mam coś poprzestawiane w ustawieniach. Najprawdopodobniej nie działały do początku. Nie mogę wykluczyć, że działały przed pierwszym upgradem firmware'u, bo zainstalowałem go od razu po zakupie. Później nie używałem tych blokad i nie zgłębiałem tematu. Ostatnio dałem się namówić znajomym na zrobienie fotoreportażu z dwóch imprez i stwierdziłem, że te blokady będą pomocne.


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-06-30, 09:59 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-04-29, 10:19
Posty: 142
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Model aparatu: X-T1
Leśny napisał(a):
Problem zauważyłem niedługo po tym gdy kupiłem aparat ale sądziłem, że mam coś poprzestawiane w ustawieniach. Najprawdopodobniej nie działały do początku.

Bardzo prawdopodobne, że problem z tymi przyciskami istniał już przed zakupem aparatu.
Skoro gwarancja już minęła, pozostaje jeszcze rękojmia, która funkcjonuje przez 2 lata od zakupu.
http://www.prawakonsumenta.uokik.gov.pl ... /rekojmia/

Masz prawo żądać od sprzedawcy (który ponosi odpowiedzialność za wady w przypadku rękojmi) usunięcia usterki, wymiany aparatu na wolny od wad lub zwrotu gotówki, jeżeli nie będzie w stanie naprawić aparatu.
Tylko postaw sprawę jasno, nie wiedziałeś wcześniej o usterce bo nigdy nie korzystałeś z blokad A-FL ani A-EL i ostatnio:
Leśny napisał(a):
dałem się namówić znajomym na zrobienie fotoreportażu z dwóch imprez i stwierdziłem, że te blokady będą pomocne.

Ponieważ rękojmia obejmuje w praktyce wady które towar posiadał w chwili zakupu, a takie które powstały w trakcie eksploatacji już pod rękojmię nie podlegają (bądź trudno udowodnić, że przyczyną ich powstania była wada ukryta). Jeśli sprzedawca nie będzie skłonny uznać rękojmi, postrasz go skargą do Rzecznika Praw Konsumenta.
http://teczka.pl/prawo/Jak-napisac-skar ... Konsumenta


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-07-06, 20:12 
Nowy

Dołączył(a): 2015-06-26, 13:19
Posty: 6
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: XT-1
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze cichą nadzieję, że uda się ten problem rozwiązać bez uciekania się do straszenia kogokolwiek. w sumie do sprzedawcy nie mam pretensji o nic. Panowie z obsługi starali się jak mogli, żeby sprawdzić, czy aparat faktycznie jest niesprawny.


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2018-06-15, 13:16 
Nowy

Dołączył(a): 2016-09-27, 22:05
Posty: 4
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: X-T1
Ja mam to samo. Wiesz kiedy moje przyciski af-l i ae-l działają? Gdy ustawie MF, manual focus ;) One nie są zepsute, tylko po prostu wszędzie poza MF nieaktywne. Ustawienia przysłony, czasu, czułości - nie mają znaczenia. Tylko MF.

Wysłane przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2018-06-15, 19:46 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-01-24, 18:12
Posty: 1164
zdjęcia: 1024
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Model aparatu: X-M1, X-F1
cyrylo79 napisał(a):
Ja mam to samo. Wiesz kiedy moje przyciski af-l i ae-l działają? Gdy ustawie MF, manual focus ;) One nie są zepsute, tylko po prostu wszędzie poza MF nieaktywne. Ustawienia przysłony, czasu, czułości - nie mają znaczenia. Tylko MF.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
Odpowiedziałeś na posta sprzed dwóch lat
A druga rzecz u.mjie w T1 obie blokady działają w każdym ustawieniu afs i afc. W manualu af-l działa jak autofocus.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: