Teraz jest 2018-09-23, 12:51

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
Napisane: 2018-04-25, 20:17 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2015-09-20, 15:26
Posty: 273
zdjęcia: 9
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Model aparatu: X-T1
Twierdzę tak ponieważ na baterii jest napisany zakres pracy i podane jest minimum 0 stopni. Gdy pracujesz na mrozie jakiś czas non stop to rzeczywiście Można to mniej odczuć ponieważ aparat sie grzeje. Jeśli w trakcie pracy z mrozu wejdziesz do ciepłego pomieszczenia momentalnie para wodna skropli się na wszystkich szklanych zimnych powieszchniach. Efekt znany tym co noszą okulary. Dlatego też okna paruja w zimie. Wychodząc ponownie na mróz wiadomo co się dzieje. Nie wiem w jaki sposób niby konstrukcja xt1 ma zapewniać lepsze warunki pracy na mrozie w porównaniu do takiego x-t10. Jedyne co się nasowa to uszczelki.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2018-04-25, 20:51 
Nowy

Dołączył(a): 2018-04-23, 20:26
Posty: 11
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: LX100
Zmieniam koncepcje i za rada innych decyduje sie na zakup uzywanego korpusu. Zamierzam kupic albo X-E2 lub X-T1, wszystko zalezy jakie uzywane sprzety są dostepne w sprzedarzy.

Pytanie moze ktos bedzie wiedzial, jak w ogłoszeniu pisze ze aparat sluzyl jako backup u zawodowego fotografa, co to moze oznaczac


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2018-04-25, 21:32 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-10-03, 20:06
Posty: 3010
zdjęcia: 997
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 53 razy
Model aparatu: X-E2, SP320/IR
arkadio napisał(a):
Pytanie moze ktos bedzie wiedzial, jak w ogłoszeniu pisze ze aparat sluzyl jako backup u zawodowego fotografa, co to moze oznaczac

Może oznaczać to, że nie jest zajechany tak jak główny korpus :) W fuji nie można sprawdzić przebiegu jak w lustrzankach.

_________________
Blog


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2018-04-25, 22:48 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6707
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 113 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
arkadio napisał(a):
The Mis' napisał(a):
Polska premiera XT1 miała miejsce w okresie gdy temperatury na zewnątrz osiągały -25 i mniej stopni. Żaden z aparatów nie odmówił współpracy.


Czy to dotyczy też modelu XT10 i moglbym załozyc ze i ten model w tej temp. da rade?


O XT10 wtedy nie było w ogóle mowy. Nie znam XT10 więc nie potrafię Ci odpowiedzieć.

rocket666 napisał(a):
- 25 to marketingowy bełkot.


Typowe - najlepiej wiedzą ci, co nie byli i nie widzieli. Na tym forum są co najmniej trzy osoby, które w Goniądzu wtedy były i mają doświadczenia z pierwszej ręki. Nie pisałbym o tym gdybym sam tego nie doświadczył - i wciąż mam walonki, które nam Fuji wyfasowało na ten wyjazd. :-)

rocket666 napisał(a):
Jak zbierze Ci się para wodna


Para wodna to Ci się zbierze jak zimny aparat wniesiesz do ciepłego pomieszczenia. I nie musi tu wchodzić w grę wcale ujemna temperatura - +1 czy+2 na dworze i +18 wewnątrz i też masz zaparowane wszystko.

rocket666 napisał(a):
a potem zmarznie


Na głupie działania człowieka nie pomoże nawet najlepsza specyfikacja techniczna aparatu. Nikt o zdrowych zmysłach nie narazi zaparowanego aparatu na minusowe temperatury. A jeśli wchodząc do ciepłego pomieszczenia wiesz że za chwilę będziesz wychodził to albo zostawiasz aparat przed wejściem albo zabezpieczasz go w inny sposób.

rocket666 napisał(a):
Pozatym bateria Fuji działa do 0 stopni także mogą sobie pisać o - 25. Bateria poprostu bardzo szybko się wyladowuje.


Oczywiste jest że się szybciej wyładuje, ale nie mówimy tu o wydajności baterii w funkcji temperatury, tylko o pracy aparatu w ujemnych temperaturach. O ile pamiętam to przez całe "polowanie" na łosie nie wymieniałem baterii, a trwało to kilka godzin i zdjęć zrobiłem około 100. Nie wiem niestety ile "poweru" zostało w baterii - oddalem ją wraz z aparatem.

I jeszcze dodatkowa informacja - korzystałem wtedy z obiektywów 10-24 i 55-200. Żadn z nich nie zawiódł choć 55-200 zanurkował w zaspie śniegu. Po usunięciu śniegu działał dalej jakby się nic nie stało. Piszę o tym dlatego, że już wiele razy słyszałem że w takich temperaturach smar w obiektywach robi się tak gęsty że używanie ich jest bardzo utrudniony lub niemożliwe. Najwyraźniej szkieł Fuji to nie dotyczy.

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2018-04-25, 22:57 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2015-09-20, 15:26
Posty: 273
zdjęcia: 9
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Model aparatu: X-T1
Od zawodowca lepiej nie kupować, niby bakcup nie powinien mieć wielkiego przebiegu. Backup to aparat który jest obecny niby w trakcie wykonywania zlecenia i niby działa jako zastępcze body gdyby 1 się popsuło, w praktyce jest to pewnie drugie body z drugim obiektywem aby nie zmieniać co chwilę.

Pytanie też, co to jest wielki przebieg...

Średnio na sesji zawodowiec pewnie strzela ok 1000 zdjec.

EDIT @ Miś,

Nie mówimy co się robi żeby nie zaparował tylko o tym, że magiczny napis w instrukcji -25 nic nie znaczy. X-T10 pewnie też by podziałał, pewnie obydwa nawet w niższej. Co do baterii niestety aparat nie jest na korbkę bez baterii nie porobisz zdjęć także jako system nie podziała zbyt długo w takich temp. (fajnie, że miałeś nówke baterię i ciekawe swoją drogą ile sam event trwał. FYI miałem okazję po fotografować w ujemnych temperaturach i o dziwo nie uszczelniony X-Pro1 też daje radę :)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2018-04-26, 07:21 
Nowy

Dołączył(a): 2018-04-23, 20:26
Posty: 11
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: LX100
rocket666 napisa
Cytuj:
Jeśli w trakcie pracy z mrozu wejdziesz do ciepłego pomieszczenia momentalnie para wodna skropli się na wszystkich szklanych zimnych powieszchniach


Ja nie bede wchodzil z mrozow do cieplych pomieszczen( w Andach czy innych wysokich gorach to po prostu nie możliwe), wiec moge załozyc ze bedzie w miare ok. Kwestia bateri - wiadomo ze jej moc nie bedzie juz taka jak podczas temp. +15, ale mozna zapasowe baterie chowac w spiwor, lub trzymac blisko swojego ciala minimalizujac w ten sposob efekt dzialania niskiej temp.

Czy jest jakas konkretna różnica miedzy aparatami XE2 a XE2s- w specyfikacji zobaczylem ze dodano do wersji s elektroniczna migawke a tak poza tym to cos ich rożni


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2018-04-26, 10:21 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2015-09-20, 15:26
Posty: 273
zdjęcia: 9
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Model aparatu: X-T1
Aha to może w Andy weź jednak X-T1 :)

https://www.fujivsfuji.com/xt10-vs-xt1-vs-xe2/

Na tej stronie masz fajne porównania body itp.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2018-04-26, 10:42 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-10-03, 20:06
Posty: 3010
zdjęcia: 997
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 53 razy
Model aparatu: X-E2, SP320/IR
arkadio napisał(a):
Czy jest jakas konkretna różnica miedzy aparatami XE2 a XE2s- w specyfikacji zobaczylem ze dodano do wersji s elektroniczna migawke a tak poza tym to cos ich rożni


Chyba e2s ma trochę inny "grip" i poza tym niczym się nie różnią. Jakiś czas po tym jak wyszedł X-e2s wyszła też aktualizacja oprogramowania do e2 FW 4.0 i się wszystko zrównało. E2 też ma teraz elektroniczną migawkę.

_________________
Blog


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2018-04-26, 21:39 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6707
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 113 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
rocket666 napisał(a):
Nie mówimy co się robi żeby nie zaparował


Przecież to Ty o tym zacząłeś...

rocket666 napisał(a):
magiczny napis w instrukcji -25 nic nie znaczy.


Ja nie pisałem nic o instrukcji...

rocket666 napisał(a):
fajnie, że miałeś nówke baterię i ciekawe swoją drogą ile sam event trwał


NIe wiem czy była nowa czy z zapasów Fuji. Aparaty, baterie i obiektywy zazwyczaj nie przyjeżdżają na takie wydarzenia w pudełkach, w których są w sklepach. Wśród sprzętu, który mieliśmy do testów były obiektywy z przedprodukcyjnym firmware, aparaty o ile pamiętam też nie były jeszcze w wersji "sklepowej".
Wszystko przyjechało zapakowane razem w aluminiowe walizki.
Cała impreza trwała ponad dobę (wliczając dojazdy) z czego (jak pisałem wyżej) "polowanie na łosie" trwało kilka godzin.

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2018-04-26, 22:19 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2015-09-20, 15:26
Posty: 273
zdjęcia: 9
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Model aparatu: X-T1
The Mis' napisał(a):
rocket666 napisał(a):
Nie mówimy co się robi żeby nie zaparował


Przecież to Ty o tym zacząłeś...

rocket666 napisał(a):
magiczny napis w instrukcji -25 nic nie znaczy.


Ja nie pisałem nic o instrukcji...


Prosiłem Cię już kiedyś abyś nie cytował wyrwanych słów z kontekstu i na tej podstawie kontrargumentował ponieważ nic to nie wnosi do dyskysji. Odnos się proszę ponownie do całego kontekstu.

Jak napisałem nie mówimy o tym co robić aby nie parowalo tylko o tym że uszczelnienie nic nie daje w określonej ww. sytuacji wg. mnie nie ma znaczenia czy aparat jest uszczelniony czy nie. Ktoś przywołał deklarację producenta dot. -25 (errata jest podana temp. -10) taka informacja jest zawarta w instrukcji.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2018-05-31, 22:24 
Nowy

Dołączył(a): 2016-09-27, 22:05
Posty: 4
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: X-T1
Arkadio, zwykły xe2 też ma elektroniczna migawkę. Xt1 w dniu premiery też jej nie miał, dopiero któraś tam aktualizacja firmware to wniosła. Zatem specyfikacja aparatów zmienia się wraz z ich życiem.

Xe2 nie ma ruchomego ekranu i wizjer mały, choć szczegółowy. Mnie też kiedyś kusił niższą od xt1 ceną, ale nie kupiłbym w 2016 roku aparatu bez gibanego LCD.
Pokrętło ISO da się obsłużyć trzema palcami lewej ręki, nie kumam osób piszących że jedną ręką się tego nie zrobi... Swoją drogą prawie nigdy nie ustawiam ręcznie ISO, gdyż ustawienia auto załatwiają to za nas. Ustawiasz zakres od-do, czas migawki, którego aparat ma nie wydłużać i cieszysz się zawsze najniższym ISO jakie w danej chwili można dobrać. Nie foce sportu. W moich reportażach wystarczy mi 1/125s przy ludziach i przysłona jaką chce. ISO wpada z automatu. Jeszcze korektę możesz przy tym nanieść.

Kupiłeś już jakiś aparat czy nie?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: