Teraz jest 2018-06-18, 03:19

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Napisane: 2012-04-22, 20:43 
Nowy

Dołączył(a): 2012-02-29, 11:13
Posty: 12
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
witam
mam problem z widocznymi rantami od filtra UV. nie było by w tym nic dziwnego jakby były widoczne chyba z 4 stron. ale są widoczne tylko z 2.
czy ktoś ma podobny problem?
prosiłbym o poradę.
z góry dziękuje i przepraszam jeśli kiedykolwiek był już taki post bądź został napisany w złym miejscu

mam również pytanie- czy to jest wada czy ten aparat po prostu tak ma że słabo odwzorowuje kolory - przede wszystkim zielony.

zdjęcie zamieściłem tutaj: http://imageshack.us/f/37/dscf2672q.jpg/


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2012-04-22, 23:12 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-04-21, 09:14
Posty: 31
zdjęcia: 23
Lokalizacja: ŚWIERKLANIEC
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: FUJI HS10, PANASONIC TZ3, NIKON D90
Spróbuj wyłączyć stabilizacje obrazu. Nie mam HS20 tylko HS10 ale już kilka razy tak mi się zrobiło że aparat nagle zobaczył nieco za dużo. Co niby jest źle z tym zielonym ?? Jak uważasz ze kolor jest za mało kolorowy to ustaw podbicie kolorów w menu z STD na DUŻY.

_________________
!!! NA WŁASNYM GNOJU KAŻDY KOGUT JEST CHOJRAKIEM !!!


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2012-04-23, 04:17 
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2010-03-18, 13:40
Posty: 7057
zdjęcia: 6
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy
Model aparatu: Konica Minolta Z6, Sony Alfa 300, Fujifilm HS 10 ... i telefon ...i Maxxum 4 ... na rozruchu ;)
1. zamień filtr na "slim"
1a. sprawdź akumulatory - podobne efekty miałem przy słabych akumulatorach oraz w zimę, przy dużych mrozach, nawet bez filtra

2. rób zdjęcia w dzień słoneczny. Nie ma światła - nie ma koloru.

Pozdrawiam

_________________
.:piotr.weldon:. czyli ja.
.:Warszawa spacery w czasie:. czyli po Warszawie
.:Twierdza Modlin i okolice:. czyli po Modlinie

"Jaka jest droga rozwoju każdego fotoamatora?
Kwiatki, motylki, zachody słońca, dzieci, a na końcu ludzie - portrety i reportaż."
Kurde! Pod prąd idę 8)

;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2012-04-23, 17:09 
Nowy

Dołączył(a): 2012-02-29, 11:13
Posty: 12
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
akumulatory mam dobre. bo eneloopki :-)
co do kolorów to właśnie jest już podbicie kolorów na duże :)
no ale cóż wystarczy chwila w rawie i już jest kolor jak trzeba :)

mam jeszcze jedno do Was pytanie.

który photoshop odczytuje rawy? czy do każdego 3ba dokładać fixy?

jaki inny program polecacie do obróbki rawu ?

posiadam raw file converter ex silkypix

wracając do tych czarnych rantów - zastanawiałem się czy to nie wada że łapie z jednej strony, bądź są czarne 3 ranty, tak jakby coś było nie tak. dlatego pytałem czy to nie tylko u mnie się zdarza :)

z góry wielkie dzięki za odpowiedź


Góra
 Zobacz profil  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2012-04-25, 12:43 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-04-21, 09:14
Posty: 31
zdjęcia: 23
Lokalizacja: ŚWIERKLANIEC
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: FUJI HS10, PANASONIC TZ3, NIKON D90
Ja osobiście posiadam Paint Shop Pro X4. W tej wersji wcale nie odbiega tak bardzo od PS'a. Do tego jest znacznie bardziej intuicyjny przynajmniej dla mnie. Wszystkie wtyczki które mam pod PS'a jakimś cudem też działają bez żadnych problemów. Do tego od firmy chodzi RAW a co ważniejsze RAF. Przyznaje że kupiłem głównie z powodu ceny 239 zł. Na pewno zaraz dostane po uszach od wszystkich fatantyów PS'a ale ja nie narzekam. Jak się człowiek nauczy obsługi można robić dokładnie to samo w obydwu programach.

_________________
!!! NA WŁASNYM GNOJU KAŻDY KOGUT JEST CHOJRAKIEM !!!


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2012-04-25, 12:59 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6683
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 112 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
MACIACY napisał(a):
Ja osobiście posiadam Paint Shop Pro X4. [...] Wszystkie wtyczki które mam pod PS'a jakimś cudem też działają bez żadnych problemów.


Dwa pytania - czy ACR też działa z PSP? I drugie - czy porównywałeś wynik działania ACR i wołarki z PSP?

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł:
Napisane: 2012-04-25, 13:37 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-04-21, 09:14
Posty: 31
zdjęcia: 23
Lokalizacja: ŚWIERKLANIEC
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: FUJI HS10, PANASONIC TZ3, NIKON D90
PSP ma extra dedykowany program. Nazywa się Camera RAW Lab. Jest on częścią pakietu PSP. Na pierwszy rzut oka to zerżnięty ACR z PS'a. Ja osobiście nie robiłem porównania. Odpowiem jednak że porównywałem inne funkcje. Cały pakiet firmy NIK Software chodzi identycznie na PSP i PS. Zaś HDR Efex Pro chyba nawet trochę sprawniej na PSP. Ale to kwestia gustu. Generalnie zauważyłem że PSP przynajmniej ten w wersji X4 w żaden sposób nie ingeruje w jakość zdjęcia. Po prostu robi to co się mu każe i nic od siebie nie dodaje.

_________________
!!! NA WŁASNYM GNOJU KAŻDY KOGUT JEST CHOJRAKIEM !!!


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron