Teraz jest 2018-09-20, 07:33

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
Napisane: 2016-02-06, 21:52 
Gość

Dołączył(a): 2016-02-01, 01:18
Posty: 72
zdjęcia: 13
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: f30
zeby nie zakładac tematu w sprawie jakiegos błedu zapytam tutaj

wrzuciłem ponizsze zdjecie do galeri


Obrazek


teraz mam zagozdke czemu ono wyglada całkowicie inaczej niz podgaladane z bezposrednio z dysku czy z innej strony internetowej?
link
https://goo.gl/photos/YrVdurPSNiFcdMrJ7

jakis wewnetrzny forumowy program je przetwarza? ale cos nie gra bo ingerencja w kontrast i kolorystykę jest potęzna

ps
po przeczytaniu prosze o usuniecie postu


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-06, 23:51 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6707
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 113 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
Przeniosłem post do bardziej pasującego działu.
Odnośnie meritum problemu proponuję skontaktować się z właścicielem i administratorem Forum - TomekL. On jest chyba jedyną osobą, która wie jakie skrypty są używane przez silnik forum. Jako że TomekL ostatnio dość rzadko się pojawia na forum proponuję wysłać mu PW.

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-07, 00:42 
Gość

Dołączył(a): 2016-02-01, 01:18
Posty: 72
zdjęcia: 13
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: f30
co do meritum zdarza sie to czesciej ?
tak ma byc ?
bo usuwałem i wrzucałem 3 razy mysląc ze cos nie poszło prawidłowo i za kazdym razem tak samo sie konczy

wszysko działa ok ?
czyli problem jest po stronie pliku?
czy wszystkie pliki robi w podobny deseń?


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-07, 09:08 
Nowicjusz

Dołączył(a): 2015-06-15, 19:42
Posty: 96
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Model aparatu: X-M1
Ściągnąłem oba zdjęcia i wygląda na to, że forum wycina EXIF a więc pewnie i też profil kolorystyczny.


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-02-07, 09:36 
Nowicjusz

Dołączył(a): 2015-08-29, 12:20
Posty: 138
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-T1, X-E1
Skippy napisał(a):
Ściągnąłem oba zdjęcia i wygląda na to, że forum wycina EXIF a więc pewnie i też profil kolorystyczny.

Bingo.
Zdjęcie "prosto z google" ma profil AdobeRGB i ta informacja przy skalowaniu przez skrypty forum została zgubiona. W takim przypadku przeglądarka traktuje zdjęcie jakby miało profil sRGB, stąd różnica w kolorach.

Ciekawe czy skrypt forum usunie profil jeśli wstawiane będzie zdjęcie mieszczące się w limicie 1024 px.
Generalnie rozsądek podpowiada, żeby do sieci wrzucać zdjęcia przekonwertowane do sRGB...


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-02-07, 12:07 
Nowicjusz

Dołączył(a): 2015-06-15, 19:42
Posty: 96
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Model aparatu: X-M1
W ogóle bardzo rzadko ma sens używanie AdobeRGB. Chyba tylko jeśli masz pewność, że LAB który Ci drukuje zdjęcia też używa tego profilu i papier, którego używają, jest w stanie to oddać. Szkoda kłopotu.


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-02-07, 14:51 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-12-11, 13:30
Posty: 798
zdjęcia: 533
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Model aparatu: fuji xpro2, xe2 IR
Ja używam wyłącznie profilu AdobeRGB. sRGB kompresuje zakres tonalny zdjęcia, uśredniając je do przestrzeni kolorów która jest odwzorowywana w podobny sposób przez większość monitorów.
Ja nie widzę znaczących różnic moich zdjęć które wrzucam na serwer. Jest ok.

_________________
"Wielu ludzi pyta mnie, dlaczego wciąż noszę ze sobą aparat i dlaczego robię zdjęcia. Wówczas odpowiadam „a dlaczego Ty jesz”? James Lalropui Keivom


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-07, 15:00 
Gość

Dołączył(a): 2016-02-01, 01:18
Posty: 72
zdjęcia: 13
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: f30
no to pozamiatane

a podobno nic sie nie rozni adobe rgb od s rgb

tyle ze problem jest kiedy obrobimy obrazek w photoshopie
domyslnie PS zapisuje jpga do przestrzeni adobe

a zapisanie z wymuszonym wyłączeniem profilu adobe likwiduje nam obróbke



ps
ja pier... a chciałem zmowic "fotoksiazke"
teraz pozamiatane na całej lini - wszystko od nowa

albo jako mowicie trzeba dokladnie zwrocic uwage na lab ktory zbliza sie do przestrzeni adobe


Vitt
jak w body ustawię adobe czy rgb to nie widze na wyjsciowym jpgu roznicy jakos
ale teraz to mnie zjadł raw i photoshop - przeciez w nim obrobka traci połowe sensu a moze i cały
jesli lab nam tego nie odda

wrzucasz profilowane przez przestrzen adobe i nie zmienia sie znacząco ?
ale to było profilowane przez body czy przez photoshopa
może ma znaczenie jak mocno zaingerowalismy? jakies symboliczne ingerencje pewnie nie bedą zauważalne


jak to ogarnąc ? hmmm


albo wywalic photoshopa na smietnik ;) wrocic do darmowych programów
na doiabła program w ktorym widze cos czego nie mozna oddac
podnosze ev czy ciemne partie itd a bez zapisu adobe rgb ev pozostaje jakby nic sie zmianiło albo wyda na swiat cos dziwacznego calkiem odmiennego


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-07, 15:28 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-12-11, 13:30
Posty: 798
zdjęcia: 533
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Model aparatu: fuji xpro2, xe2 IR
W aparacie ustawiasz profil Adobe RGB
W Photoshopie ustawiasz też profil Adobe RGB - edit - color settings
Przy zapisie zwróć uwagę na wybór profilu - potrafi domyślnie ustawiać sRGB
to wszystko sRGB szczególnie obcina wysoki zakres tonalny i zdjęcia są przyciemniane.

mam nadzieję że jakoś pomogłem :P

_________________
"Wielu ludzi pyta mnie, dlaczego wciąż noszę ze sobą aparat i dlaczego robię zdjęcia. Wówczas odpowiadam „a dlaczego Ty jesz”? James Lalropui Keivom


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-07, 15:38 
Gość

Dołączył(a): 2016-02-01, 01:18
Posty: 72
zdjęcia: 13
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: f30
no własnie problem w tym ze w ARC i Photoshop 5 obrabia sie ok
na koniec opcja zapisz plik jako *jpg

i tu zawsze domyslnie jest zaznaczona ptaszlkiem opcja adobe rgb

kiedy sie ja odznaczy to cała obróbka idzie do kosza - jest mocno odmienna od tej jaka widzisz na ekranie
nie o drobne ani o niezauwazalne to calkowicie inny wynik


ps
musze sprawdzic jak byo w win xp i adobe ps 3 - bo takich roznic jak tu widac to jakos nie pamietam

no nie bardzo mi sie chce bawic w rawtherape :-/


Ostatnio edytowano 2016-02-07, 15:50 przez domino, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-07, 15:49 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-12-11, 13:30
Posty: 798
zdjęcia: 533
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Model aparatu: fuji xpro2, xe2 IR
Nie rozumiem dlaczego odznaczasz opcję zapisu adobe?

_________________
"Wielu ludzi pyta mnie, dlaczego wciąż noszę ze sobą aparat i dlaczego robię zdjęcia. Wówczas odpowiadam „a dlaczego Ty jesz”? James Lalropui Keivom


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-07, 15:51 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-12-11, 13:30
Posty: 798
zdjęcia: 533
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Model aparatu: fuji xpro2, xe2 IR
[album][/album]
Vitt napisał(a):
Nie rozumiem dlaczego odznaczasz opcję zapisu adobe?


Załączniki:
profil.jpg
profil.jpg [ 377.22 KiB | Przeglądane 3567 razy ]

_________________
"Wielu ludzi pyta mnie, dlaczego wciąż noszę ze sobą aparat i dlaczego robię zdjęcia. Wówczas odpowiadam „a dlaczego Ty jesz”? James Lalropui Keivom
Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-07, 15:52 
Gość

Dołączył(a): 2016-02-01, 01:18
Posty: 72
zdjęcia: 13
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: f30
bo wyzej mi powiedzieli ze papier tego nie przyjmie tak jak forumowa pokazywarka nie przyjmuje
wiec odznaczyłem

i mam pokazywane (po odznaczeniu adobe) w przegladarce plików windows tak jak widac na forum
tylko ze w PS wygladało calkowicie inaczej
o zeby to nie inaczej przeniesc na windows i przegladac tak jak wygladało w PS to musze miec zaznaczoną opcje adobe rgb

po zapisie do rgb - zmienia całą obrobkę na cos czego na ekranie nie widac a wg pomysłu z ksiezyca;)

wiec wyjscie jest na chwile obecna mi nieznane :(


Ostatnio edytowano 2016-02-07, 16:08 przez domino, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-07, 15:56 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-12-11, 13:30
Posty: 798
zdjęcia: 533
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Model aparatu: fuji xpro2, xe2 IR
u mnie nie ma problemu zapiszę i widzę że jest ok - nie może nic zmienić bo właśnie od tego są profile kolorystyczne

_________________
"Wielu ludzi pyta mnie, dlaczego wciąż noszę ze sobą aparat i dlaczego robię zdjęcia. Wówczas odpowiadam „a dlaczego Ty jesz”? James Lalropui Keivom


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-07, 15:58 
Gość

Dołączył(a): 2016-02-01, 01:18
Posty: 72
zdjęcia: 13
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: f30
u mnie tez nie ma kiedy jest adobe rgb zanaczone
w windows widze to co było widac w photoshopie


chodzi o to ze s rgb bardzo zmienia obraz a nie nieznacznie

jesli zapisze do s-rgb - mam w przegladarce windws widok jak widac zdjecie na forum
jesli zapisze do adobe rgb - mam nw przegladarce windows tak jak widac było w photoshopie (link)

teraz jak zrobic zeby bez adobe rgb było jak było widac w photoshopie? a nie calkiem inaczej


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: