Teraz jest 2017-10-18, 03:06

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Napisane: 2016-12-05, 11:49 
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2016-12-01, 07:27
Posty: 8
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: X-T10 / X-T1
Cześć. Jak witałem się w odpowiednim dziale pisałem że będę używał nowo zakupionego X-T10 do fotografii news`owej. Ostatnio zrobiłem nim kilka tematów, i muszę powiedzieć że sprzęt daje radę. Kilka dużych zalet jak dla mnie to takie jak: szybkość w trybie seryjnym, duże użytkowe ISO oraz bardzo ładna plastyka obrazka. Jest to, to co lubię w sprzęcie, i to co dla mnie jest bardzo ważne to plastyka obrazka.

Jeden minus to, to szybko brakuje prądu. Ale to da się obejść dodatkowych kilka sztuk "aku" i można cały dzień śmigać po mieście.


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-12-05, 16:52 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18647
zdjęcia: 6619
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 160 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
Trzy w pełni naładowane akumulatory (jeden w aparacie, dwa w kieszeni lub torbie) to IMHO minimum, które trzeba mieć przy całodniowym bieganiu z aparatem.

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-12-07, 12:16 
Zaangażowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-09-08, 13:49
Posty: 220
zdjęcia: 57
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy
Model aparatu: A57 X10 XT-10
Można tez skonfigurować aparat tak, ze ekran i wizjer sa wyłączone. Po przystawieniu oka wizjer włącza sie błyskawicznie. Cykamy foto, odstawiamy aparat od oka i znowu wszystko sie wygasza.

W ten sposób mozna mieć aparat ciagle gotowy do akcji i nie drenowac bakterii.

Osobiście używam tego trybu od roku i sprawdza sie znakomicie na ulicy. Mój standardowy 4h spacer wymaga około półtora akumulatora. Zadko kiedy wykanczam drugi. Prędzej sam padam niz drugi aku ;)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-12-07, 15:54 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-09-14, 21:10
Posty: 1146
zdjęcia: 183
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy
moskwa96 napisał(a):
Po przystawieniu oka wizjer włącza sie błyskawicznie.


Wcale nie tak błyskawicznie. Mnie to opóźnienie strasznie irytuje.

_________________
www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-12-07, 16:06 
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2016-12-01, 07:27
Posty: 8
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: X-T10 / X-T1
U mnie również włącza się od razu.


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-12-07, 18:16 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-09-14, 21:10
Posty: 1146
zdjęcia: 183
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy
Musimy mieć inną definicję określenia "od razu" :)

_________________
www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-12-10, 11:46 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2015-09-20, 15:26
Posty: 216
zdjęcia: 9
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy
Model aparatu: X-T1
Błyskawicznie to jest tak, że zanim zakończę dynamiczny manewr dokowania oka do EVF, wspomniany EVF już działa, niestety tak się nie dzieje, śa to milisekundy ale zauważalne - X-T1.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-12-13, 11:19 
Zaangażowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-09-08, 13:49
Posty: 220
zdjęcia: 57
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy
Model aparatu: A57 X10 XT-10
@epicure
Błyskawicznie wobec alternatywy w postaci wylaczania lub usypiania aparatu. Jasne ze jest wyczuwalne opóźnienie.

Dodam jeszcze ze jest tez możliwości automatycznego autofokusa po przylożeniu oka do wizera. Czyli przykladasz oko a wizjer sie aktywują i od razu ustawia ostrość na obiekcie.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-12-14, 09:39 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-09-14, 21:10
Posty: 1146
zdjęcia: 183
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy
moskwa96 napisał(a):
@epicure
Błyskawicznie wobec alternatywy w postaci wylaczania lub usypiania aparatu. Jasne ze jest wyczuwalne opóźnienie.


Nawet jak masz włączony czujnik zbliżeniowy w wizjerze, to aparat będzie przechodził w stan uśpienia, a po dłuższym czasie nieużywania wyłączy się.

moskwa96 napisał(a):
Dodam jeszcze ze jest tez możliwości automatycznego autofokusa po przylożeniu oka do wizera. Czyli przykladasz oko a wizjer sie aktywują i od razu ustawia ostrość na obiekcie.


Nie ustawia ostrości na obiekcie, tylko próbuje ustawić ją na wszystkim, na co trafi wybrany punkt AF. To bezsensowne drenowanie akumulatora.

_________________
www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-12-17, 13:11 
Zaangażowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-09-08, 13:49
Posty: 220
zdjęcia: 57
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy
Model aparatu: A57 X10 XT-10
@epicure

Nie bedzie sie wylaczal nawet po długim czasie, musisz w tym celu przelaczyc opcje usypianie na OFF w ustawieniach zasilania.

Co do ustawiania ostrosci, to działa to dokładnie tak jak w zwykłym trybie AF. na co ustawiasz punkt na to naostrzy. Osobiscie nie używam, ale moze byc dla kogoś przydatne, do zastosowań amatorskich.

Profesjonalisci wybieraja jednak do newsow/reporterki inne aparaty ;)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron