Teraz jest 2017-09-26, 01:12

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Napisane: 2017-05-14, 09:51 
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2017-02-07, 18:51
Posty: 24
Lokalizacja: Podkarpacie
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: x-T10
Mam pytanie - który Photoshop Elements otwiera Rawy z Fuji?


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2017-05-14, 09:52 
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2017-02-07, 18:51
Posty: 24
Lokalizacja: Podkarpacie
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: x-T10
Chodzi mi o Fuji X-T10


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2017-05-14, 10:13 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6601
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
Sprawdź wersję pluginu CameraRaw, bo to on odpowiada za obsługę plików raw. Na stronie Adobe znajdziesz informację która wersja obsługuje interesujący Cię aparat.
Z tego co widzę to minimalna wersja CameraRaw obsługująca XT-10 to 9.1, a Lightrooma - 6.1.

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2017-05-14, 10:34 
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2017-02-07, 18:51
Posty: 24
Lokalizacja: Podkarpacie
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: x-T10
Dzieki The Mis'


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2017-05-14, 17:18 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-01-24, 18:12
Posty: 991
zdjęcia: 810
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-M1, X-F1
LR 5.71 otwiera mi z XT-1 więc z T-10 pewnie też.


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2017-05-14, 20:21 
Nowicjusz

Dołączył(a): 2015-08-29, 12:20
Posty: 129
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-T1, X-E1
Na przyszłość:
https://helpx.adobe.com/camera-raw/kb/c ... l#Fujifilm

@Borys: niestety, mylisz się


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2017-05-14, 21:56 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-01-24, 18:12
Posty: 991
zdjęcia: 810
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-M1, X-F1
Merde napisał(a):
@Borys: niestety, mylisz się

Ale w czym? Przecież T1 i T10 to ta sama matryca.
5.7 nie otwierałz T1, trzeba było zrobić upgrade do 5.7.1


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2017-05-15, 06:55 
Nowy

Dołączył(a): 2015-08-16, 20:48
Posty: 21
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Model aparatu: F200EXR
Borys napisał(a):
T1 i T10 to ta sama matryca.


W X-E1 też, a tego obsługiwał LR 4.4, który z całą pewnością X-T1 nie obsługuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2017-05-15, 07:10 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-01-24, 18:12
Posty: 991
zdjęcia: 810
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-M1, X-F1
wolfpack napisał(a):
Borys napisał(a):
T1 i T10 to ta sama matryca.


W X-E1 też, a tego obsługiwał LR 4.4, który z całą pewnością X-T1 nie obsługuje.

Nie masz racji. W E1 jest matryca starszego typu i ją obsługiwał LR w starszych wersjach. T1, T10, E2, E2S mają x-transaII. E1, PRO1 i M1 mają wersje I.
A ja cały czas odnoszę się do tabeli podanej wcześniej, gdzie jest napisane, że T1 otwiera LR 5.4 a mi dopiero (o czym pisałem wcześniej) 5.7 nie otwierał. Dopiero 5.7.1
Dal mnie EOT


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2017-05-15, 07:12 
Nowicjusz

Dołączył(a): 2015-08-29, 12:20
Posty: 129
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-T1, X-E1
Borys napisał(a):
Merde napisał(a):
@Borys: niestety, mylisz się

Ale w czym? Przecież T1 i T10 to ta sama matryca.

Zgadza się, ale taka sama matryca nie daje żadnych gwarancji. Wystarczy że Lr/ACR odczyta sobie z EXIF inny typ aparatu i powie "dziękuję, tego klienta nie obsługujemy". Można próbować podmieniać dane EXIF, ale to może mieć sens przy kilku rawach, nie przy setkach czy tysiącach.

Cytuj:
5.7 nie otwierałz T1, trzeba było zrobić upgrade do 5.7.1

X-T1 obsługuje już wersja 5.4 Lightrooma.


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2017-05-15, 08:25 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-01-24, 18:12
Posty: 991
zdjęcia: 810
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-M1, X-F1
Merde napisał(a):
Borys napisał(a):
Merde napisał(a):
@Borys: niestety, mylisz się

Ale w czym? Przecież T1 i T10 to ta sama matryca.

Zgadza się, ale taka sama matryca nie daje żadnych gwarancji. Wystarczy że Lr/ACR odczyta sobie z EXIF inny typ aparatu i powie "dziękuję, tego klienta nie obsługujemy". Można próbować podmieniać dane EXIF, ale to może mieć sens przy kilku rawach, nie przy setkach czy tysiącach.

Cytuj:
5.7 nie otwierałz T1, trzeba było zrobić upgrade do 5.7.1

X-T1 obsługuje już wersja 5.4 Lightrooma.


To masz kupę szczęścia, że Tobie otwierał LR 5.4. Mi 5.7 pokazywał zamiast zdjęć puste ramki z jakimś napisem.

Czy w momencie premiery T10 był już LR6?


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2017-05-15, 08:51 
Nowicjusz

Dołączył(a): 2015-08-29, 12:20
Posty: 129
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-T1, X-E1
Borys napisał(a):
To masz kupę szczęścia, że Tobie otwierał LR 5.4. Mi 5.7 pokazywał zamiast zdjęć puste ramki z jakimś napisem.

Widocznie coś się posypało w twojej instalacji Lightrooma, update przypadkowo to naprawił.
Z ciekawości pobrałem z sieci triala 5.4 i zgodnie z oczekiwaniami - działa z rawami X-T1, więc wątpliwości żadnych nie ma.

Cytuj:
Czy w momencie premiery T10 był już LR6?

Dane "z internetów", więc mogą być nieprecyzyjne:
Lr 6: 21 kwiecień 2015
X-T10: 18 maj 2015.


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2017-05-15, 14:22 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-01-24, 18:12
Posty: 991
zdjęcia: 810
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-M1, X-F1
Już nie będę nic pisał. Chciałem pomoc, a zostałem oszołomem który nie wie co ma i czego używa.


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2017-05-15, 16:23 
Nowicjusz

Dołączył(a): 2015-08-29, 12:20
Posty: 129
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-T1, X-E1
Borys napisał(a):
Chciałem pomoc, a zostałem oszołomem

Ale dlaczego prostowanie błędnych informacji traktujesz jako atak na swoją osobę?


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2017-05-15, 17:05 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-01-24, 18:12
Posty: 991
zdjęcia: 810
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-M1, X-F1
Merde napisał(a):
Borys napisał(a):
Chciałem pomoc, a zostałem oszołomem

Ale dlaczego prostowanie błędnych informacji traktujesz jako atak na swoją osobę?

Szczerze, nie chce mi się już tłumaczyć. Mam nadzieję, że autor wątku ogarnie temat i napisze co i jak.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: