FujiKlub
http://forum.fujiklub.pl/

Import LR
http://forum.fujiklub.pl/viewtopic.php?f=13&t=18115
Strona 1 z 3

Autor:  Borys [ 2017-06-10, 11:37 ]
Tytuł:  Import LR

Jak ustawić ścieżkę importu w LR 5 by zdjęcie nie importował mi na dysk "C"?

Autor:  fazi75 [ 2017-06-10, 16:15 ]
Tytuł:  Import LR

Borys napisał(a):
Jak ustawić ścieżkę importu w LR 5 by zdjęcie nie importował mi na dysk "C"?

Tak gwoli ścisłości, to chyba żeby nie eksportował na "c"?

Autor:  Borys [ 2017-06-10, 16:24 ]
Tytuł:  Re: Import LR

fazi75 napisał(a):
Borys napisał(a):
Jak ustawić ścieżkę importu w LR 5 by zdjęcie nie importował mi na dysk "C"?

Tak gwoli ścisłości, to chyba żeby nie eksportował na "c"?

To jak eksportować to wiem. Chodzi o to, że gdy klikam na "import" to pobiera rawy np. z karty pamięci i są one przechowywane na C.

Autor:  Skippy [ 2017-06-10, 20:38 ]
Tytuł:  Import LR

Jak wejdziesz w Import, po prawej masz zakładkę "Destination". Tam wybierasz, gdzie ma skopiować pliki i czy ma umieszczać w katalogach z datą.
Zobacz tutaj, od 9:50 https://www.youtube.com/watch?v=867ysQfh4sU

Autor:  Borys [ 2017-06-11, 01:17 ]
Tytuł:  Re: Import LR

Skippy napisał(a):
Jak wejdziesz w Import, po prawej masz zakładkę "Destination". Tam wybierasz, gdzie ma skopiować pliki i czy ma umieszczać w katalogach z datą.
Zobacz tutaj, od 9:50 https://www.youtube.com/watch?v=867ysQfh4sU

Oto mi chodziło. Dzięki. Inna rzecz, że miałem ustawione add a nie copy, co nie pozwalało wybrać folderu importu.

Autor:  Skippy [ 2017-06-11, 09:34 ]
Tytuł:  Import LR

A widzisz. Wydawało mi się, że przy imporcie z karty pamięci opcja "add" jest nieaktywna.

Autor:  Borys [ 2017-09-17, 16:50 ]
Tytuł:  Import LR

To znów muszę prosić o pomoc. Mimo ustawienia folderu importu na dysku "d" wciąż "pluje" się o brak miejsca na "c". Jakieś sugestie co robię nie tak?

Autor:  fazi75 [ 2017-09-17, 17:21 ]
Tytuł:  Import LR

Borys napisał(a):
Mimo ustawienia folderu importu na dysku "d" wciąż "pluje" się o brak miejsca na "c".

Ja się tez nie znam, ale może domyślnie kopiuje też gdzie jest zainstalowany?

Autor:  Skippy [ 2017-09-17, 18:01 ]
Tytuł:  Import LR

A dużo masz wolnego na C? Dobrze jest mieć tam trochę wolnego miejsca.
Gdzie masz katalog LR? (plik/folder z katalogiem, nie gdzie trzymasz zdjęcia).

Autor:  Borys [ 2017-09-17, 19:55 ]
Tytuł:  Re: Import LR

fazi75 napisał(a):
Borys napisał(a):
Mimo ustawienia folderu importu na dysku "d" wciąż "pluje" się o brak miejsca na "c".

Ja się tez nie znam, ale może domyślnie kopiuje też gdzie jest zainstalowany?


No wlaśnie tak zawsze robiłem. Potem Skippy wyjaśnił jak zmienić miejsce importu, było spoko do dziś.

Zainstalowany jest na C, katalog na C (weźcie pod uwagę, że się nie znam). Niestety mimo zgrywania zdjęć na D LR na C tworzy jakieś pliki previews i inne dla mnie nie zrozumiałe rzeczy i tu jest problem. Kwestia wyczyszczenia kompa to inna sprawa. Zgarnąłem go od brata wraz cała zawartością dysku. :(
Teraz po usunięciu zbędnych folderów mam 2,15GB.

Autor:  The Mis' [ 2017-09-17, 22:28 ]
Tytuł:  Import LR

Borys napisał(a):
Jak ustawić ścieżkę importu w LR 5 by zdjęcie nie importował mi na dysk "C"?


Ja to robię tak:

1. zdjęcia zgrywam z karty na dysk zewnętrzny 1.
2. robię backup na drugim dysku zewnętrznym 2
3. uruchamiam Ligtrooma i importuję zdjęcia ale bez kopiowania. Czyli zdjęcia cały czas pozostają na dysku zewnętrznym.
4. zamykam Lightrooma żeby pozwolić mu zrobić backup bazy zdjęć.
5. formatuję kartę w aparacie.

Dysk 1 jest podpięty do komputera cały czas i zawiera wyłącznie rzeczy związane ze zdjeciami (zdjecia: RAF+ JPG, kopię bazy Lightrooma, zdjęcia wyexportowane).
Dysk 2 jest podłączany tylko na czas robienia kopi zapasowej i jest dokładnym obrazem dysku 1.

Największym zyskiem z tego jest backup zarówno zdjęć jak i bazy Lightrooma i zdjęć wyexportowanych. Oraz to, że w razie potrzeby mogę wziąć zewnętrzny dysk i podłączyć do dowolnego komputera z Lightroomem i mieć wszystkie swoje zdjęcia wraz z obróbką.

Borys napisał(a):
Teraz po usunięciu zbędnych folderów mam 2,15GB.


Na dłuższą metę to to jest za mało. Rozważ dodanie dysku i reorganizację Twojego systemu.

Autor:  Borys [ 2017-09-18, 12:33 ]
Tytuł:  Re: Import LR

The Mis' napisał(a):
Borys napisał(a):
Jak ustawić ścieżkę importu w LR 5 by zdjęcie nie importował mi na dysk "C"?


Ja to robię tak:

Dzięki bardzo.
Czyli przy zgrywaniu plików dajesz opcję "add"?
Jak sobie radzisz z zapisem na dyskach? Specjalna numeracja? Wg daty?
Nie do końca rozumiem pkt. 4. Robisz to po to aby LR później "odnalazł" zdjęcia na dysku?


Takie jeszcze trochę może i naiwne pytanie. Już do wszystkich czytających. Kiedy robicie selekcję zdjęć? Używacie specjalnego programu do podglądu?

Autor:  Skippy [ 2017-09-18, 14:21 ]
Tytuł:  Import LR

Borys napisał(a):
Zainstalowany jest na C, katalog na C (weźcie pod uwagę, że się nie znam)

Przenieś sobie zatem katalog na inny dysk i tam go używaj. Może najpierw sobie skopiuj na ten inny dysk, a jak wszystko będzie ok to wywalisz z C.
Folder z katalogiem zawiera informacje o zdjęciach i ich miniatury. Dzięki nim podgląd szybciej się ładuje oraz możesz przeglądać i oznaczać zdjęcia bez konieczności posiadania podpiętego dysku ze zdjęciami.

Dalej masz trochę za mało wolnego miejsca na dysku, warto nad tym pomyśleć.

Co do selekcji zdjęć. Tak, używam jakieś innej przeglądarki (której szybkość nie dobija) i wywalam zdjęcia, których nie chcę zachować. Ostatnio już nie chce mi się robić w RAW więc szybciej to idzie. Potem import do LR i ewentualnie tam jeszcze raz selekcja i wywalenie niepotrzebnych zdjęć. Oznaczam zdjęcia, które chce zostawić. W ten sposób jakoś łatwiej mi się pozbyć nadmiaru zdjęć, niż jak wybierałem te do wywalenia ;)

Borys napisał(a):
Jak sobie radzisz z zapisem na dyskach? Specjalna numeracja? Wg daty?

Jak używasz LRa i w nim dbasz o katalogowanie zdjęć to mało istotne jest to, jak są poukładane na dysku. Katalogi z datami i po kilku latach i tak nie wiesz, co gdzie jest. Trochę chyba lepiej tematycznie/ wydarzeniami. Ale to trzeba sobie samemu sprawdzić, jak pasuje.

Borys napisał(a):
Nie do końca rozumiem pkt. 4. Robisz to po to aby LR później "odnalazł" zdjęcia na dysku?

Bez tego też LR odnajdzie zdjęcia na dysku. Czasem człowiek się czuje lepiej, jak wie, że ma kopie zapasową ;)

Autor:  rocket666 [ 2017-09-18, 16:05 ]
Tytuł:  Import LR

Sorry nie czytałem wszystkich postów powyżej. Proponuję metode doczesna. Serwer NAS z dwoma dyskami w raid . Zrzut wg. Numeracji katalogów z aparatu. To co do obróbki przechodzi przez LR, a oryginały zostają. Zdjęcia po edycji jakąś customowa nazwa plików i katalogów. Chyba najprostsze chyba, że ma ktoś czas na kopiowanie kopii kopii.

Autor:  Borys [ 2017-09-18, 17:43 ]
Tytuł:  Re: Import LR

rocket666 napisał(a):
Sorry nie czytałem wszystkich postów powyżej. Proponuję metode doczesna. Serwer NAS z dwoma dyskami w raid . Zrzut wg. Numeracji katalogów z aparatu. To co do obróbki przechodzi przez LR, a oryginały zostają. Zdjęcia po edycji jakąś customowa nazwa plików i katalogów. Chyba najprostsze chyba, że ma ktoś czas na kopiowanie kopii kopii.

Sorry, czytałem chyba z 6-7 razy i po za pierwszymi dwoma zdaniami nic nie rozumiem. Ja nie techniczny jestem.

Strona 1 z 3 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/