Teraz jest 2018-07-20, 09:50

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Napisane: 2016-02-08, 21:03 
Nowy

Dołączył(a): 2015-10-31, 15:52
Posty: 22
zdjęcia: 0
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: X-T10
Witam,
Chciałbym się spytać czy ktoś z forumowiczów używa tego programu dostarczanego przez fujifilm?
Chodzi mi szczególnie o presety, tak zwane taste'y. Najprawdopodobniej program nie pozwala w tej darmowej wersji ich importować, ale nigdzie nie ma tego napisane, a przyciski są dostępne.
Prawdopodobne więc, że być może coś robię źle, ponieważ nie potrafię dodać/zaimportować żadnego ściągniętego taste'a.

P.S. Ponieważ jestem raczej 'rodzinnym' fotografem, więc rzadko potrzebna jest mi edycja rawów, a co z tego wynika zupełnie nie opłaca mi się kupować tego typu oprogramowania.
Przy okazji więc spytam się, czy jest coś darmowego co obsługuje x-trans poprawnie.

Dzięki za pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-02-08, 22:50 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2015-12-10, 00:17
Posty: 334
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Cytuj:
24/09/2014 - UFRaw-0.20 released, based on DCRaw v 9.22.
Fuji X-Trans filters are finally supported.

- http://ufraw.sourceforge.net/

Cytuj:
RawTherapee 4.2 is out!
2014. Oct. 24. (Friday), 21:52
- Fujifilm cameras using the X-Trans sensor

- http://rawtherapee.com/

Cytuj:
darktable 2.0.1 released
- Fujifilm XQ2 RAW support
- add Fuji X100T

http://www.darktable.org/

Cytuj:
LightZone V4 Fuji RAW Profiles
FUJIFILM FINEPIX E550
FUJIFILM FINEPIX E900
FUJIFILM FINEPIX F700
FUJIFILM FINEPIX F710
FUJIFILM FINEPIX S100FS
FUJIFILM FINEPIX S20PRO
FUJIFILM FINEPIX S3PRO
FUJIFILM FINEPIX S5000
FUJIFILM FINEPIX S5100
FUJIFILM FINEPIX S5200
FUJIFILM FINEPIX S5600
FUJIFILM FINEPIX S5PRO
FUJIFILM FINEPIX S6000FD
FUJIFILM FINEPIX S7000
FUJIFILM FINEPIX S9000
FUJIFILM FINEPIX S9500
FUJIFILM FINEPIXS2PRO
The following profiles are original work of the LightZombie Project, and are released to the public domain:
Fuji X10 : custom-created
Fuji X100 : custom-created
Fuji XF1 : copy of X10
Fuji X-E1 : copy of X-Pro1
Fuji X-S1 : custom-created
Fuji X-Pro1 : custom-created

- http://lightzoneproject.org/

Aplikacje te występują na każdą platformę systemową Linux/Windows/OSX/Unix... i są darmowe (Open-Source czyli z dostępem do kodu źródłowego wiec jak się znasz na programowaniu możesz dopisać linijki kodu i poprawki...).
Tylko Darktable nie jest dostępny na Windows a jedynie na linuksa i OSX ale zawsze skompilować ze źródeł możesz sobie. :mrgreen:

_________________
(konto do usunięcia)


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-02-09, 08:17 
Nowy

Dołączył(a): 2015-10-31, 15:52
Posty: 22
zdjęcia: 0
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: X-T10
Dzięki, RawTherapy wydaje sie najprzyjaźniejszy w obsłudze.


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-02-09, 09:54 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-09-12, 20:58
Posty: 721
zdjęcia: 0
Lokalizacja: Kraków/Warszawa
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 31 razy
ale Raw therapy nie widzi 'podwójnej' ilości piskeli z x-transów. dobrze obrabia, owszem.
silkypix Raw converter ze strony Fujifilm jest niezły do zwykłej obróbki.

_________________
Fotografie ręcznie robione (czym się da)

Jakością obrazu kadru nie wypełnisz


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-09, 10:02 
Nowy

Dołączył(a): 2015-10-31, 15:52
Posty: 22
zdjęcia: 0
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: X-T10
jerzyp napisał(a):
ale Raw therapy nie widzi 'podwójnej' ilości piskeli z x-transów. dobrze obrabia, owszem.
silkypix Raw converter ze strony Fujifilm jest niezły do zwykłej obróbki.

Zdaje sobie sprawę, że narzędzia , że tak powiem 'natywne' :), lepiej obsługują sprzęt, dlatego moje główne pytanie było o presety/taste'y czy jak je zwać po polsku...
Ściągnąłem jakieś i chciałem ich użyć, pobawić się, sprawdzić, ale nie potrafiłem. Stąd moje główne pytanie: czy można jakoś zaimportować te taste'y skoro jest klawisz 'import' nie zablokowany. Jak na razie nie potrafiłem tego zrobic w wersji programu dostarczanej przez FujiFilm, nie iwme jak jest w oryginalnym programie slikypix :(


P.S. ale zauważyłem, że RT ma kilka sposobów demozaikowania xtransów... aż dziw, że mając tyle sposobów nie uwzględnia wszystkich pikseli sensora...


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-02-09, 10:12 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2015-12-10, 00:17
Posty: 334
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
jerzyp napisał(a):
ale Raw therapy nie widzi 'podwójnej' ilości piskeli z x-transów.

Nie bardzo wiem o czym mówisz ale RAW Therapee poprawnie obsługuje X-Trans od Fujifilm X-E2 :

Obrazek

Linux Debian 8.3 MATE (64 Bit) :mrgreen:

_________________
(konto do usunięcia)


Ostatnio edytowano 2016-02-09, 10:20 przez neo86, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-02-09, 10:19 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-09-12, 20:58
Posty: 721
zdjęcia: 0
Lokalizacja: Kraków/Warszawa
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 31 razy
neo86 napisał(a):
jerzyp napisał(a):
ale Raw therapy nie widzi 'podwójnej' ilości piskeli z x-transów.

Nie bardzo wiem o czym mówisz ale RAW Therapee poprawnie obsługuje X-Trans od Fujifilm X-E2 FV.4.0 :

Obrazek

Linux Debian 8.3 MATE (64 Bit) :mrgreen:


np. z x10 nie widzi 12Mp tylko 6Mpix, rozmiar obrazka jest mniejszy

_________________
Fotografie ręcznie robione (czym się da)

Jakością obrazu kadru nie wypełnisz


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-09, 10:22 
Kontrybutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2012-09-12, 20:58
Posty: 721
zdjęcia: 0
Lokalizacja: Kraków/Warszawa
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 31 razy
ulmus napisał(a):
Zdaje sobie sprawę, że narzędzia , że tak powiem 'natywne' :), lepiej obsługują sprzęt, dlatego moje główne pytanie było o presety/taste'y czy jak je zwać po polsku...


'smaczki' to tylko ustawienia obrazu. zaś demozaikowanie widocznie nie jest tak zrobione, by obrobić x-trans, a też nie tylko o samodemozaikowanie chodzi, lecz odczyt całej informacji z matrycy

_________________
Fotografie ręcznie robione (czym się da)

Jakością obrazu kadru nie wypełnisz


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-09, 10:28 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2015-12-10, 00:17
Posty: 334
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Ja tam i tak nie robię zdjęć w RAWach. Tzn mam włączony zapis "RAW+JPG Fine" ale JPGi mi w zupełności wystarczają. Więc nigdy dokładnie nie zagłębiałem się w RAWy bo w Fujifilm to zbędne. Co innego w Canonach... tam by uzyskać lepszą jakość zdjęcia trzeba było użyć RAWa.

_________________
(konto do usunięcia)


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-02-09, 10:39 
Nowy

Dołączył(a): 2015-10-31, 15:52
Posty: 22
zdjęcia: 0
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: X-T10
jerzyp napisał(a):
nie tylko o samodemozaikowanie chodzi, lecz odczyt całej informacji z matrycy

hmmm... demozaikowanie to zamiana informacji z całej matrycy z monopikseli (ze tak nazwę czujniki/sensory pojedynczych kolorów R, G i B) w piksele RGB, biorąc pod uwagę sposób ułożenia 'czujników/monopikseli' poszczególnych kolorów w matrycach, można różnie z nich składać pojedynczy piksel RGB obrazu (zielonego zawsze jest dużo więcej w obu rodzajach matryc). Suma sumarów, demozaikowanie jest swoistym odczytem tej informacji, mniej lub bardziej dobrym. Idealnego nigdy nie będzie, bo w miejscu gdzie jest czujnik zieleni na przykład, to pada na niego światło z całym spektrum barw danego punktu obrazu, na czujnik obok pada juz inna część obrazu. Demozaikowanie polega na odpowiednim 'scaleniu' i 'wyważeniu' informacji z przyległych do siebie 'monopikseli' i 'włożeniu' tej informacji w jeden piksel RGB.
Więc jeśli juz jakis program robi demozaikowanie, to raczej wie jak jest zbudowany sensor i zdaje sobie sprawę o co w tym chodzi i raczej jestem pewny, że odczytuje całą informację z matrycy. Tym bardziej, że RT ma kilka sposobów wyliczania tego jednego jedynego, wynikowego piksela RGB. Musi to wynikać moim zdaniem z głębokiej analizy sensora x-trans i rozmieszczenia czujników poszczególnych barw składowych... mam taka nadzieję, bo moje rozumowanie nie jest poparte żadnymi faktami, a tylko logicznym wnioskowaniem :):)


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-02-10, 12:53 
Kontrybutor

Dołączył(a): 2013-06-26, 09:19
Posty: 507
zdjęcia: 1
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Model aparatu: X-E2, 18/35/60
Próbuję się zaprzyjaźnić z silkypix, ale nigdzie nie widzę podstawowej funkcji "shadow recovery" (jest Highligh controller), podejrzewam, ze jest gdzieś ukryta tylko nie mogę jej zlokalizować...


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-17, 12:37 
Kontrybutor

Dołączył(a): 2013-06-26, 09:19
Posty: 507
zdjęcia: 1
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Model aparatu: X-E2, 18/35/60
mateus napisał(a):
Próbuję się zaprzyjaźnić z silkypix, ale nigdzie nie widzę podstawowej funkcji "shadow recovery" (jest Highligh controller), podejrzewam, ze jest gdzieś ukryta tylko nie mogę jej zlokalizować...


Czy to znaczy, że z silkypixa użytkownicy Fuji rzadko korzystają?


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2016-02-17, 14:18 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2015-12-10, 00:17
Posty: 334
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
mateus napisał(a):
nigdzie nie widzę podstawowej funkcji "shadow recovery" (jest Highligh controller)

Daj sobie spokój z tym programem od Fujifilm. Próbowałeś może mobilnego Photoshopa (jest darmowy)?

https://play.google.com/store/apps/deta ... bile&hl=pl

On bez problemu łyka RAW od Fujifilm (przynajmniej z RAWami od X-E2 nie ma problemu).

Masz tam między innymi takie funkcje jak:
- Clarity
- Defog
- Highlights
- Shadows

Służą one do odzyskiwania zacienionych obszarów zdjęcia, do usuwania mgły i temu podobne...

Naprawdę cudny program a aparat Fujifilm z Wi-Fi + appka na tablecie/telefonie FUJIFILM Camera Application to po prostu super kombajn mobilnego fotografa!

Warunek jeden musisz mieć tablet/telefon co ma minimum 2GB RAM bo sam system Android (w moim przypadku wersja 5.1.1)+ Photoshop Express i obróbka RAW z X-E2 to z tego co sprawdzałem ok. 1,8GB RAM pochłania.

_________________
(konto do usunięcia)


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2016-02-17, 16:04 
Kontrybutor

Dołączył(a): 2013-06-26, 09:19
Posty: 507
zdjęcia: 1
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Model aparatu: X-E2, 18/35/60
neo86 napisał(a):
mateus napisał(a):
nigdzie nie widzę podstawowej funkcji "shadow recovery" (jest Highligh controller)

Daj sobie spokój z tym programem od Fujifilm. Próbowałeś może mobilnego Photoshopa (jest darmowy)?

https://play.google.com/store/apps/deta ... bile&hl=pl

On bez problemu łyka RAW od Fujifilm (przynajmniej z RAWami od X-E2 nie ma problemu).

Masz tam między innymi takie funkcje jak:
- Clarity
- Defog
- Highlights
- Shadows

Służą one do odzyskiwania zacienionych obszarów zdjęcia, do usuwania mgły i temu podobne...

Naprawdę cudny program a aparat Fujifilm z Wi-Fi + appka na tablecie/telefonie FUJIFILM Camera Application to po prostu super kombajn mobilnego fotografa!

Warunek jeden musisz mieć tablet/telefon co ma minimum 2GB RAM bo sam system Android (w moim przypadku wersja 5.1.1)+ Photoshop Express i obróbka RAW z X-E2 to z tego co sprawdzałem ok. 1,8GB RAM pochłania.


Program i efekty nie są podobne do Camera Raw? Z niego czasem korzystam W PS3.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: