Teraz jest 2018-07-23, 01:05

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Napisane: 2015-08-09, 19:55 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-07-18, 13:47
Posty: 43
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Przepraszam za pytanie laika, ale chcialbym wyjasnic czy lightroom zaczystuje ustawienia imitacji filmow z plikow x-100t ?
Chodzi mi o te ustawienia, ktore zadaje aparat, np. Classic chrome.

Jako ze uzywam canon 5dmkii i najwieksym problemem w lightroom jest brak mozliwosci kopiwoania ustawien custom z aparatu, moze tutaj jest inaczej?

Kiedy posiadalem x-100s chyba tego nie bylo takze...

_________________
~~
piotr biegaj, iczek
http://iczek.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2015-08-09, 20:04 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6689
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 112 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
NIe, Lightroom nie pobiera danych konwersji z exifa. Poszukaj na forum, kiedyś były podawane linki do presetów dla matryc Fuji. Choć przyznam że nie pamiętam czy były tam presety dla X100T

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-08-09, 20:24 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-07-18, 13:47
Posty: 43
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
No wlasnie te presety to znalazlmem, ale to nie to samo. Ale rozumiem, ze JPG towarzyszacy RAF z kamery juz ma ustawienia z presetu aparatu?

_________________
~~
piotr biegaj, iczek
http://iczek.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2015-08-09, 20:31 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6689
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 112 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
Jak zapisujesz RAF+JPG to ten JPG jest konwertowany według ustawień aparatu. Na przykład ja mam ustawione aby JPGi były czarnobiałe.

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-08-09, 20:46 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-07-18, 13:47
Posty: 43
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Okey... to jasne. A gwoli kwestii z presetami, może komuś się przyda taki materiał:

http://alikgriffin.com/dec/03/classic-c ... aw-vs-jpeg

_________________
~~
piotr biegaj, iczek
http://iczek.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2015-08-09, 20:58 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-07-18, 13:47
Posty: 43
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
The Mis,

A jak się mają profile w Lightroom do tego co napisałeś? Jak widze, one sa domyślnie w LRCC
Obrazek

_________________
~~
piotr biegaj, iczek
http://iczek.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2015-08-09, 21:06 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6689
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 112 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
Nie używam tego - umiejscowienie tych profili jest dla mnie dość niewygodne. Wolę presety które mam w lewym górnym rogu ekranu i nie muszę przewijać całego paska narzędzi. Efekty moim zdaniem podobne.

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Napisane: 2015-08-09, 21:35 
Gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2011-07-18, 13:47
Posty: 43
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Jeszcze raz dzięki.

_________________
~~
piotr biegaj, iczek
http://iczek.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2015-08-10, 07:28 
Nowicjusz

Dołączył(a): 2015-06-15, 19:42
Posty: 96
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Model aparatu: X-M1
iczek, możesz też zrobić własne presety z odpowiednimi ustawieniami profili lightrooma. Wtedy używasz tych wbudowanych, a masz do nich łatwy dostęp.


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2015-08-11, 07:41 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-06-12, 22:01
Posty: 115
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Model aparatu: 5D3 + XT1
Tak, Lightroom posiada profile ktore masz w aparacie. To jest dokladnie to co wkleiles. Roznia sie minimalnie od jpegow, ale mysle ze mozna uznac, ze to jest to samo co masz w aparacie.

_________________
piotrczechowski.pl
facebook.com/Piotr.Czechowski.Fotografia
instagram.com/czacha


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2015-08-11, 08:08 
Nowy

Dołączył(a): 2015-07-25, 13:51
Posty: 2
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Te profile tyczą się Lightroom 5,7 też czy tylko LR 6 ? Przymierzam się kupić X100 T, stąd moje zainteresowanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2015-08-11, 16:59 
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-06-12, 22:01
Posty: 115
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Model aparatu: 5D3 + XT1
Nie wiem szczerze mowiac, korzystam z Ceative Cloud wiec LR ma zawsze aktualna wersje.

_________________
piotrczechowski.pl
facebook.com/Piotr.Czechowski.Fotografia
instagram.com/czacha


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2015-08-11, 17:24 
Nowy

Dołączył(a): 2015-07-25, 13:51
Posty: 2
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
czacha79 napisał(a):
Nie wiem szczerze mowiac, korzystam z Ceative Cloud wiec LR ma zawsze aktualna wersje.

Dzięki


Góra
 Zobacz profil  
 
Napisane: 2015-08-29, 12:36 
Nowy

Dołączył(a): 2015-08-29, 12:27
Posty: 1
Podziękował: 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Model aparatu: X100T
Ja używam 5.7.1 i te profile x100t są tam obecne, są przypisane do aparatu, nie do konkretnej wersji LR.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: