Teraz jest 2017-12-11, 12:29

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-09-18, 20:31 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6640
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
Borys napisał(a):
Czyli przy zgrywaniu plików dajesz opcję "add"?


Tak, od samego początku plan był taki żeby zdjęcia były na dysku zewnętrznym, niezależne od systemu.

Borys napisał(a):
Nie do końca rozumiem pkt. 4. Robisz to po to aby LR później "odnalazł" zdjęcia na dysku?


Wśród inforamtyków mówi się że ludzie dzielą się na tych co robia backupy i na tych co będą robili backupy.
W tym punkcie chodzi głównie o to żeby mieć kopię tego co zostało zrobione ze zdjęciami. Nie robię pełnego backupu codziennie - nie miałoby to sensu, więc pozwalam Lightroomowi zrobić backup plików w których ma wszystkie informacje o zdjęciach i obróbce.
Tak jak Skippy napisał - świadomość posiadania kopi zapasowej poprawia samopoczucie :-)

Borys napisał(a):
Kiedy robicie selekcję zdjęć? Używacie specjalnego programu do podglądu?


Pierwszą selekcję robię na etapie robienia zdjęcia. Polega na podjęciu decyzji czy nacisnąć spust migawki czy nie nacisnąć.
Druga selekcja odbywa się podczas obróbki w Lightroomie. Obrabiam tylko te zdjęcia, które mi się w danym momencie wydają nienajgorsze. Z tych ewentulanie pokazuję kilka, to trzeci etap selekcji. I najważniejsze - żadnych zdjęć nie kasuję, liczę się z tym że może kiedyś będę do czegoś potrzebował złych zdjęć. A ze obecnie przestrzeń dyskowa jest bardzo tania więc nie kosztuje mnie to wiele, za to czasem daje radochę jak się takie nieudane zdjęcia sprzed lat ogląda.

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Re: Import LR
Napisane: 2017-09-19, 08:29 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2015-09-20, 15:26
Posty: 236
zdjęcia: 9
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-T1
Borys napisał(a):
rocket666 napisał(a):

Sorry, czytałem chyba z 6-7 razy i po za pierwszymi dwoma zdaniami nic nie rozumiem. Ja nie techniczny jestem.


Można kupić takiego małego niskopradozernego PC z lekkim systemem operacyjnym cena ok 700-1500pln (nie jest to zwykły PC tylko dedykowane urządzenie NAS) . Pełni on funkcje mini serwera w domowym zaciszu i jest połączony z innymi urządzeniami w sieci domowej WiFi. To jest NAS. Dokupuje się dwa dyski (takie same) i wkłada do tego NAS. Działają w tak zwanym Raid czyli działają symultaniczne kopiujac informacje z jednego na drugi, poprostu robiąc odbicie lustrzane danych która ma zapobiec utracie danych w razie awarii jednego z nich. Kopiowanie odbywa się automatycznie. W praktyce wygląda to tak, że np. Kopiujesz zdjęcia z sd za pomocą laptopa czy bezpośrednio aparatu przez WiFi na serwer NAS. I tam dane kopiuja się na dwa dyski jak jeden padnie to drugi działa i dalej masz dane. Można też używać NAS jako centrum multimedialne, oglądać filmy które są tam wgrane lub zdjęcia na różnych urządzeniach bez kopiowania z NAS. Działa to poprostu jak domowa chmura.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Network ... ed_storage


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-09-19, 11:20 
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-01-24, 18:12
Posty: 1052
zdjęcia: 903
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-M1, X-F1
Rocket666 dzięki za wyjaśnienie. Na pewno łatwiej będzie mi ogarnąć rozwiązanie przedstawionego przez TheMisi'a. Choć pewnie Twoje oszczędza czas, jak się domyślam.
Panowie dzięki wielkie za pomoc i wyrozumiałość. :)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-09-19, 13:24 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6640
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
rocket666 napisał(a):
Można kupić takiego małego niskopradozernego PC z lekkim systemem operacyjnym cena ok 700-1500pln

rocket666 napisał(a):
Dokupuje się dwa dyski (takie same) i wkłada do tego NAS


b]rocket666[/b], zapewne w przypadku około 95% domowych użytkowników to co proponujewsz, to przerost formy nad treścią. Dwa dyski zewnętrzne podłączane przez USB i jakiś darmowy program do backupu wyjdą taniej, a w domowym zastosowaniu funkcjonalność będzie taka sama jak dedykowanego NAS. A właściwie to nawet większa bo RAID nie jest metodą zabezpieczania danych.

Pracuję z komputerami od 93 roku i z moich doświadczeń wynika że częściej dane tracone są z winy użytkownika niż z powodu problemów ze sprzętem. A RAID zabezpiecza wyłącznie przed awarią dysku a nie przed błędami użytkownika. Przecież jak przypadkiem taki użyszkodnik skasuje jakiś plik to ten plik będzie skasowany na wszystkich dyskach w RAIDzie... czyli d*** blada! A jak masz dwa osobne dyski zewnętrzne to na drugim masz zawsze kopię zapasową i taki plik można przywrócić. Prawda?

Nawet do domowego centrum multimedialnego dysk z USB się bardzo dobrze nadaje - wspłczesne telewizory czy dekodery TV zazwyczaj obsługują DLNA i z powodzeniem mogą służyć jako serwery filmów czy muzyki w sieci domowej. U mnie taką rolę pełni dekoder naziemnej tv cyfrowej z podłaczonym 3TB dyskiem USB. Dodatkowym plusem jest możliwość nagrywania programów z TV.

Poza tym zwróć uwagę, ze pracujący non stop NAS jednak trochę prądu zjada i nie każdemu musi się to podobać. Rzadko również takie NASy są całkowicie bezgłośne...

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-09-19, 21:34 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2015-09-20, 15:26
Posty: 236
zdjęcia: 9
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-T1
The Mis' zgadzam się RAID nie chroni przed głupota i jak się skasuje to się skasuje na obu. Nie ma innej opcji. Choć mam problem z wyobrażeniem sobie siebie kasującego ileś tam giga zdjęć przez pomyłkę.

Ale można (jak ktoś się czuje roztargniony lub ma taką potrzebę) kupić usługę backupu do zakupionego NAS (np. u producenta NAS'ów Synology), robią planowe backupy za nas w chmurę w sieci z naszego NAS. Abonament.

NAS za to jest jak najbardziej konsumenckim, tanim i wygodnym rozwiązaniem z wielu powodów.

    Jest bezobsługowy i wygodny - przesyłasz na niego dane w praktycznie każdy możliwy sposób, bezpośrednio z SD, z telefonu, telewizora, laptopa, aparatu nie ważne czy jesteś w domu czy na wakacjach w dalekich krajach (niektóre modele umożliwiają dostęp do zasobów również poza domem).

    Bezpieczny - RAID zapewnia Ci bezpieczeństwo przed awarią sprzętu. Swoją drogą, Twoja metoda (podziwiam zacięcie i cierpliwość) jest delikatnie mówiąc dość skomplikowana i pracochłonna co może wygenerować tzw. błędy ludzkie dużo bardziej prawdopodobne niż skasowanie czegokolwiek omyłkowo.

    Ekonomiczny - zużycie prądu jest na poziomie 7W (3PLN/mc) w stanie bezczynności ok 18W(9PLN/mc) w trakcie pracy. Średnia tych trybów nie wydaje mi się jakąś zawrotną sumą nadwyrężającą kogokolwiek budżet z całym szacunkiem.

    Ciche - NAS'y mają wentylatory (zwykle), a niektóre są pasywne. Te aktywne generują hałas na poziomie 18dB (wg. specyfikacji), przypomnę, że ok 10dB to szelest liści, a 20dB to ludzki szept.

    Nie są tanie - jest bariera wyjścia, jak pisałem ok 1000PLN + 2x dysk (np.3-4TB). Temat (zależnie od dysków) może się zamknąć w około 1500-1800PLN. Oczywiście sky is the limit.

Zwróć też uwagę, że dysk na USB (a będzie to najpewniej dysk 3.5") jest drogi i mało pojemny. Dyski 5.25" wymagają różnych dziwactw jeśli chodzi o zasilanie tzn. 2x USB, albo zasilacz (przynajmniej tak było jeszcze jakiś czas temu). Więc są albo małe i drogie albo pojemne i niewygodne. Podłączanie, odłączanie, podnoszenie i odkładanie dysku na pewno też mu nie służy.
Kupno wielu kart SD to też nie najtańsza sprawa, te też są zawodne nawet bardzo.

Każdy powinien dobrać rozwiązanie, które mu pasuje i zapewnia spokojny sen. Sam nie mam NAS'a (jeszcze) przymierzam się. Mam kłopot z oceną, który byłby najlepszy dla moich potrzeb i przy tym mieścił się w budżecie. Dla mnie to świetne rozwiązanie bo bezpieczne i wygodne jako centrum wymiany informacji pomiędzy projektorem, TV, PC, laptopem moim i partnerki, telefonami i aparatem. Widziałem jak to działa u znajomego i jestem pod wrażeniem.

Jeśli jest tak jak mówisz, z tym DLNA w TV, to pewnie tak i załatwia Ci sprawę. Problem w tym, że akurat nie mam nowego telewizora i raczej nie chcę mieć bo kabel od anteny wyrwałem przy ścianie :)

Z tego co wiem, można tez podpiąć HDD pod router i pewnie może pełnić podobną funkcję.

Tutaj jest demo OS'a Synology (dla przykładu inne też są w necie) https://www.synology.com/pl-pl/dsm/live_demo

PS. Też się bawię komputerami od dawna, pierwszy mój PC to było C64, też jakoś w tej okolicy, może bardziej 91 za pieniądze z komunii :)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-09-19, 22:14 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2015-09-20, 15:26
Posty: 236
zdjęcia: 9
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-T1
Przypomniało mi się jest fajna strona należąca do sporej firmy hostingowej, która dzięki swej uprzejmości publikuje statystki MTBF (mean time beatween failure) czyli średni czas pomiędzy awariami dysków HDD, które używają. Ponieważ używają ich ciągle w ogromnej ilości przez dłuższy/krótszy czas łatwo wyłowić wadliwsze serie których należy unikać.

Raport za 2017 Q1 (może gdzieś jest nowszy, warto sprawdzić poprzednie lata).

Kupiłem na podstawie tych statystyk Toshiba DT01ACA300 3TB myślę nad drugą i RAID.
HGST (dawne Hitachi) to koxy ale drogie. Hitachi sprzedało swoje linie produkcyjne 3,5" do WD, a 5.25" do Toshiba, z tego co pamiętam :)

https://www.backblaze.com/blog/hard-dri ... s-q1-2017/


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-09-20, 00:32 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6640
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
rocket666 napisał(a):
The Mis' zgadzam się RAID nie chroni przed głupota i jak się skasuje to się skasuje na obu. Nie ma innej opcji. Choć mam problem z wyobrażeniem sobie siebie kasującego ileś tam giga zdjęć przez pomyłkę.


Czyli musisz przyznać, że do Twojej propozycji należy dodać jeszcze dysk(i) lub hardcorowo płyty dvd/blueray na normalny backup co tylko podnosi i tak niemałe koszty NASa.

rocket666 napisał(a):
Choć mam problem z wyobrażeniem sobie siebie kasującego ileś tam giga zdjęć przez pomyłkę.


Naprawdę? Miałeś kiedyś do czynienia z małą siecią, powiedzmy 500-1000 użytkowników, kilkaset komputerów i kilkadziesiąt serwerów? Zdziwiłbyś się co, skąd inąd inteligentni ludzie,
potrafią zrobić z komputerami i BARDZO WAŻNYMI DANYMI...
Poza tym zwróć uwagę, że czasem kilkukilobajtowy plik jest dużo ważniejszy niż gigabajty innych.
Powtórzę tu komunał - ludzie dzielą się na tych co robią backupy i na tych co będą robić backupy.

rocket666 napisał(a):
Ale można (jak ktoś się czuje roztargniony lub ma taką potrzebę) kupić usługę backupu do zakupionego NAS


Czyli znów proponujesz podnieść koszty.

rocket666 napisał(a):
Zwróć też uwagę, że dysk na USB (a będzie to najpewniej dysk 3.5") jest drogi i mało pojemny.


Naprawdę? 3-4TB są powszechnie dostęne, a to raczej trudno nazwać małym dyskiem. Czy drogi? zaryzykowałbym twierdzenie że dwa dyski USB będą znacząco tańsze niż dwa dyski wewnętrzne plus NAS

rocket666 napisał(a):
NAS za to jest jak najbardziej konsumenckim, tanim i wygodnym rozwiązaniem z wielu powodów.


NAS jest bardzo dobrym rozwiązaniem, tyle że nie w każdej sytuacji i nie dla każdego. I tylko o to mi chodzi.

rocket666 napisał(a):
Jest bezobsługowy i wygodny


Nie jest bezobsługowy - wymaga przynajmniej wstępnej konfiguracji praw dostępu. Wygodny jest, ale znam wielu ludzi, nieźle sobie radzących z obsługą komputerów, którzy nie potrafią zamapować dysku sieciowego. Wiem że programy dostarczane z NASem mogą to zrobić automatycznie, ale już w przypadku innych urządzeń może nie być tak prosto. Szczególnie dla kogoś z niewielkim doświadczeniem.

rocket666 napisał(a):
Bezpieczny


RAID jak już wcześniej ustaliliśmy zabezpiecza wyłącznie przed awarią sprzętową. Backup przed awarią sprzętową i przed wszelkimi innymi problemai z dostępem do danch. Ja wybieram backup, a Ty?

rocket666 napisał(a):
Ekonomiczny


Nadal dysk podłączany wtedy gdy jest potrzebny "zje" mniej prądu niż działający 24/7 NAS.

rocket666 napisał(a):
Ciche - NAS'y mają wentylatory (zwykle), a niektóre są pasywne. Te aktywne generują hałas na poziomie 18dB (wg. specyfikacji),


Według specyfikacji powiadasz? Pamiętasz może jak to było parę miesięcy temu z normami i specyfikacjami dotyczącymi spalin?
Te pasywne to zazwyczaj pojedyncze dyski z interfejsem sieciowym. Pasywny NAS z RAIDem to raczej nienajlepszy pomysł.
A w ogóle to te pomiary to były z dwoma dyskami w środku robione czy samego NASa?
Poza tym wiesz zapewne że zazwyczaj z upływem czasu wentylatory zaczynają pracować głośniej?

rocket666 napisał(a):
Dyski 5.25" wymagają różnych dziwactw jeśli chodzi o zasilanie tzn. 2x USB, albo zasilacz (przynajmniej tak było jeszcze jakiś czas temu).


Dysków 5.25" to nie widziałem już dawno... :-) Choć pewnie jeszcze jeden taki (chyba 2 albo 4GB) gdzieś w pudełku ze starociami leży.
Co do zasilania to ja używam 2 dysków 2.5" zasilanych z portu USB3 i 2 dysków 3.5" zasilanych własnymi zasilaczami. Te 3.5" są podączone do listwy z wyłącznikiem i włączane wyłącznie na czas robienia kopii danych.

rocket666 napisał(a):
Więc są albo małe i drogie albo pojemne i niewygodne.


Używam dysków 1TB które obecnie mają najniższą cenę za jednostkę pojemności. Przy padzie takiego dysku odzysk danych z backupu trwa krócej niż z większego, a jednoczesnie zmniejsza się prawdopodobieństwo wystąpienia błędu podczas kopiowania.
Dyski 3.5" są u mnie stacjonarne i nie ma powodu ich nigdzie nosić - na tych przenośnych jest kopia 1:1.

rocket666 napisał(a):
Każdy powinien dobrać rozwiązanie, które mu pasuje i zapewnia spokojny sen. Sam nie mam NAS'a (jeszcze) przymierzam się.


Dokładnie tak - każdy powinien sobie dobrać takie rozwiązanie, które dla niego będzie optymalne. Miałem NAS, a właściwie to nawet dwa, obecnie oba wyłączone, gdzieś w pudle ze starociami leżą.

rocket666 napisał(a):
Też się bawię komputerami od dawna


Nie chciałem się licytować kto dłużej, chodziło mi tylko o to, że prze te lata mniej miałem kłopotu z padającym sprzętem niż z problemami znajdującymi się pomiędzy krzesłem a klawiaturą (PBTKATC)

rocket666 napisał(a):
Twoja metoda (podziwiam zacięcie i cierpliwość) jest delikatnie mówiąc dość skomplikowana i pracochłonna co może wygenerować tzw. błędy ludzkie dużo bardziej prawdopodobne niż skasowanie czegokolwiek omyłkowo.


Naprawdę wydaje Ci się, że robię to wszystko ręcznie? Za leniwy jestem - główną robotę czyli backup robi skrypt, który sobie kiedyś napisałem i backup z systemu operacyjnego. Ja tylko decyduję kiedy i włączam listwe zasilającą. :-)

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-09-20, 20:52 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18689
zdjęcia: 6654
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 160 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
Ja mam coś pośrodku waszych rozwiązań (zarówno funkcjonalnie jak i cenowo) - jednodyskowy NAS 4TB podłączony do domowego routera WiFi (~ 800 PLN) + dysk zewnętrzny 3TB podłączony przez USB3 bezpośrednio do NAS-a na backup jego zawartości (~ 400 PLN). Dysk jest z osobnym zasilaniem - ale to z mojego punktu widzenia zaleta a nie wada, bo zamiast przepinać kabelki i przekładać dysk z miejsca na miejsce, po prostu pstrykam przełącznikiem on-off na obudowie dysku. Mój NAS jest wystarczająco cichy (stoi w sypialni i nie przeszkadza).

Zdjęcia do LR importuję z karty aparatu do folderów na laptopie, z równoczesną kopią na NAS.
Na NAS przenoszę też kopię backupu bazy danych LR.
Przed usunięciem folderów zdjęć z laptopa (raz na kilka miesięcy) synchronizuję zawartość folderów na NAS-ie z tymi na laptopie. Po usunięciu folderów z laptopa aktualizuję lokalizację folderu w bazie LR (NAS zamiast dysku lokalnego).

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-09-20, 20:57 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2015-09-20, 15:26
Posty: 236
zdjęcia: 9
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-T1
@Sparrow

GB czy TB?

Jakiej firmy NAS? Nie wiem co wnosi szybszy procek i więcej ram w praktycznym użytkowaniu sprzętu stąd moje niezdecydowanie co do modelu (oprócz tego że OS szybciej działa).

Przyznaję można kupić jednodyskowy nawet z dyskiem w zestawie ale mi zależy na RAID. fakt dysk usb to jakaś opcja ale nie chce mu się backupowac ręcznie poprostu.

@TheMis'

Oczywiście chodziło o dyski 3,5" vs 2,5".

Tak jak mówiłem 2,5" wychodzą mega drogo ~200pln/1TB. Czyli 2-3x drożej niż 3,5"

Powtórzę 5pln extra za rachunek za prąd to naprawdę nie duże obciążenie. No chyba, że duże...

Podają natężenie hałasu napewno bez dysków bo... sprzedają bez dysków... Ale to nic nie zmienia bo Twoje dyski też halasują. Jak widzisz Sparrow mowi że jest cicho.

I naprawdę ktoś ma pisać skrypty, a ma nie móc ustawić prawa dostępu w NAS? :)

Tak w ogóle myślę, że dobrze by było nawiązywać do całej rozmowy albo kontekstu. Cytowanie pojedynczych słów trochę manipuluje tym co chciałem przekazać.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-09-20, 21:24 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18689
zdjęcia: 6654
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 160 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
TB oczywiście, nie GB.
NAS to: Western Digital MY Cloud Personal Storage 4TB.

Wcześniej, przez kilka lat używałem Seagate 1,5 TB. No ale raz, że zaczęło na nim brakować miejsca, a dwa zapaliły się diody alertów sprzętowych, więc przyszła pora na migrację...


rocket666 napisał(a):
mi zależy na RAID


Ale IMHO to ma sens tylko gdy ważna jest dostępność (24h/7dni w tygodniu...)

Bo jak masz backup, a dostępność nie jest elementem krytycznym (a przy jednym użytkowniku raczej nie jest :-)) , to i awaria niegroźna...

Ale OK - jeden woli bułki, drugi piekarza córki - więc każdemu wedle jego potrzeb ;-)

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-09-20, 21:37 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2015-09-20, 15:26
Posty: 236
zdjęcia: 9
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-T1
Może i masz rację byłby wtedy dużo tańszy albo pojemniejszy. Upieram się przy tym NAS bo brakuje mi domu czegos co zepnie mi różny sprzęt, a dziewczyna mnie męczy o zew. dysk do backupu właśnie zdjęć bo walaja się po komputerach.

@TheMis'

Faktycznie liczyłem kiedyś I najekonomiczniej per MB wychodził dysk HDD 3,5" 1TB o zgrozo taniej niż BD...


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-09-21, 11:29 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-03-24, 23:34
Posty: 6640
zdjęcia: 1
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy
Model aparatu: Fuji: X-T1, X PRO-1 full spectrum, X10
rocket666 napisał(a):
I naprawdę ktoś ma pisać skrypty, a ma nie móc ustawić prawa dostępu w NAS?


Chyba nie zauważyłeś że w odniesieniu do zwykłego użytkownika pisałem "jakiś darmowy program do backupu". O skryptach nie było mowy. Dla siebie napisałem skrypt żeby uwzględnić swoją, niekoniecznie standardową, konfigurację.

rocket666 napisał(a):
Faktycznie liczyłem kiedyś I najekonomiczniej per MB wychodził dysk HDD 3,5" 1TB


Teraz to się chyba powoli przesuwa w stronę 2TB dysków. Ale to wygląda na normalną tendencję.

rocket666 napisał(a):
Upieram się przy tym NAS bo brakuje mi domu czegos co zepnie mi różny sprzęt


Przyjrzyj się routerowi, moze ma złącze USB i potrafi udostępniać dysk w sieci. A za zaoszczędzoną kasę zrób dziewczynie jakiś ekstra prezent :P

_________________
The Mis'

__________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)
...
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness
...
...
Portfolio under construction
FIAP Salons


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-09-21, 11:35 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2015-09-20, 15:26
Posty: 236
zdjęcia: 9
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-T1
The Mis' napisał(a):
Przyjrzyj się routerowi, moze ma złącze USB i potrafi udostępniać dysk w sieci. A za zaoszczędzoną kasę zrób dziewczynie jakiś ekstra prezent



Mogło by tak być albo coś w ten deseń. Okazało się, że NAS'y mają możliwość ustawienia backupu wg. harmonogramu realizowanego automatycznie na dysk zewnętrzny. No zobaczymy.

Zależy mi na tym NAS też z powodu filmów, które mógłbym rzucać z NAS na projektor więc potrzebuję dekodera jakiegoś (projektor nie ma).


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Import LR
Napisane: 2017-09-21, 13:26 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-15, 00:07
Posty: 18689
zdjęcia: 6654
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 160 razy
Model aparatu: S5500->S9500-> S100fs (bis) + Ikonta 531/2 + X100
rocket666 napisał(a):
Zależy mi na tym NAS też z powodu filmów, które mógłbym rzucać z NAS na projektor więc potrzebuję dekodera jakiegoś (projektor nie ma).


W takim razie ten "NAS" którego potrzebujesz, to nie Network Attached Storage, tylko komputer multimedialny albo serwer multimediów raczej. I RAID nie ma z tym nic wspólnego.
Po jakim łączu chcesz wysyłać strumień video do projektora, bo chyba nie po Ethernecie?

_________________
.
:idea: "Jeżeli ty potrafisz sobie wyobrazić fotografię, twój aparat będzie w stanie ją zrobić"
:idea: "Dobry żeglarz ustawia żagle do wiatru - kiepski narzeka, że wieje nie z tej strony co trzeba..."

:arrow: FAQ FujiKlub.pl (przeczytaj! zanim napiszesz 1-szy post...)

:!: Z krytyki trzeba wyciągać wnioski, a nie konsekwencje wobec krytykujących...



Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
 PostTytuł: Re: Import LR
Napisane: 2017-09-21, 15:40 
Zaangażowany

Dołączył(a): 2015-09-20, 15:26
Posty: 236
zdjęcia: 9
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Model aparatu: X-T1
sparrow napisał(a):

W takim razie ten "NAS" którego potrzebujesz, to nie Network Attached Storage, tylko komputer multimedialny albo serwer multimediów raczej. I RAID nie ma z tym nic wspólnego.
Po jakim łączu chcesz wysyłać strumień video do projektora, bo chyba nie po Ethernecie?


Zaskakująco dzisiejsze NAS właśnie maja takie funkcje. NAS ma apke. Ta sama apke masz na telefonie. Wygrywasz film na NAS. Przeglądasz listę filmów na telefonie tych które są na NAS. Wybierasz i przesyłasz na smart TV lub do chromecasta jeśli odbiornik nie jest smart tak jak mój projektor. Więc bardzo wygodnie. PC pobiera za dużo prądu, jest drogi i nie taki smart. RAID to inna para kaloszy lepiej będzie faktycznie backup'owac apka z harmonogramem na dysk zew.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do: